Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ma is dolgozik a 95 éves kádármester

Üllés - A mai napig készít díszhordókat a 95 éves, üllési Babarczi János. Munkakedvének receptje a délben tartott másfél órás pihenő.
– Sziasztok! Tegezhetlek benneteket? Az unokáim lehetnétek – fogadott mosolyogva a 95 éves Babarczi János hordókészítő mester üllési háza műhelyében. A kisöreget – egyszerűen ez a szó illik rá legjobban – éppen munka közben zavartuk meg; János bácsi a mai napig egyedül készíti és faragja a különböző boroshordókat.

Mikor meglátta a fényképezőgépet, felderült az arca, és rögtön a műhelye mögötti kis helyiségbe invitált minket: itt őrzi a legszebb munkáit. A mini kiállításon vendégkönyv is van, amelyet teleírtak a látogatók: „Hosszú életet és jó munkát kívánunk, Jani bácsi!" – áll a legtöbb üzenetben. Az idős mester eközben zakóba bújt, majd egy hosszú padot emelt meg. – Segítsünk? – kérdeztük. – Ugyan, dehogy! Inkább üljetek le – hangzott a válasz.

Babarczi János, a 95 éves üllési kádármester a mai napig készít boroshordókat. Fotó: Frank Yvette
Babarczi János, a 95 éves üllési kádármester a mai napig készít boroshordókat.
Fotó: Frank Yvette

– 16 évesen gondolkodtam el azon, hogy jó lenne kitanulni egy szakmát – kezdett bele történetébe János bácsi. – Először a szomszédba szegődtem el libát és birkát őrizni, majd az üllési kocsmárosnál voltam kihordó. A kocsma szomszédságában egy idős kádármester élt. Sokszor elnéztem, hogy mit csinál az a bolond ember. Miért égeti meg a hordókat? Mivel a kocsma délben mindig bezárt, a gyerekek a rétre mentek játszani. Itt szólított meg a mester: „Te gyerek, nem jönnél el hozzám inasnak?" Hát így lett belőlem kádár – mesélt János bácsi a kezdetekről.

A titok nyitja: szívvelés lélekkel

Babarczi János műhelyének falán a hordókészítés négy, az idős mester számára fontos titkáról olvashat az ember: „Mindig a legjobb minőségű alapanyagból dolgozom, magam válogatom ki a megfelelő minőségű tölgy- és eperfát. Csak minőségi és kipróbált szerszámokat használok. 65 éves szakmai tapasztalat és gyakorlat. Minden munkát szívvel végzek, minden megrendelőm egyformán értékes a számomra."

Az üllési kádár 72 éve a maga ura, első fizetéséből egy kerékpárt vett, amivel körbejárta az országot. – Az volt a szokás, hogy a mestereknek mindenhol be kellett fogadniuk a saját szakmájukhoz tartozókat – mesélte. János bácsi végül Kiskunhalasra kerekezett, ahol két fiatalt tanított ki kádárnak. – Olyan jó pénzt fizettek, hogy szinte abból vettem meg a házamat – büszkélkedett. A mai fiatalok azonban már nem akarnak kádárok lenni.

– Pedig régebben sokkal többet kellett dolgozni. A modern szerszámokkal és gépekkel már sokkal könnyebb a dolgom – magyarázta Babarczi János. Mi a titka az évek során szemernyit sem lankadó munkakedvnek? – 40 éves korom óta minden délben másfél óra pihenőt tartok – osztotta meg velünk receptjét Üllés díszpolgára.

A kádármester egy nagyobb hordót a mai napig el tud készíteni egy nap alatt: egyik büszkesége az a 10 literes darab, amelyet hamarosan körtepálinkával tölt meg.

– Ezt Orbán Viktor miniszterelnöknek készítettem. Az ajánlást már bele is véstem a fába – mutatta az idős mester.

Olvasóink írták

 • 5. reagens 2010. június 25. 22:25
  „Ez egyszerűen ámulatbaejtő!
  A képen a készülő hordó nemkülönben.

  Manapság már másképp gondolkodnak - nincs is kádár csak ilyen hasonló öregek -:
  elvégzem a középiskolát (valami rendszergazdásat, menőt) vagy gimit, aztán valami fősulit is vagy bölcsészes antropológus vagy szociológus szakot aztán - vagy még ezök helyött - ki írországba, Londonba pizzáskodni, tányérmosni, bébisintérködni, mert azok mégiscsak fizetnek az okos-képzett hazánkfiának-lányának....
  Ez kezdett eluralkodni az utóbbi években, hála gyurcséknak... Az oktatást is hazavágták meg a vállalkozásokat is.

  A legnagyobb tiszteletem az öregnek! Még egy 20÷30 évet kalapálgasson legalább!”
 • 4. Vörcsi 2010. június 25. 17:55
  „3.!

  Roma honfitársaink leginkább az országban bárhol befogadást díjaznák, utánna a befogadó kereshetné a szerszámait!”
 • 3. szilléri 2010. június 25. 17:47
  „1972-ben Fonó nevű községben egy hónapig laktam egy kádár mesternél. Nagyon érdekes munka.
  Nem gondoltam volna, hogy egy hordó készítése ennyi manuális munkával jár.
  Anyag 10% élőmunka 90 %.
  Talán a ,,dolgozni" vágyó roma honfitársainknak is hasonló elfoglaltságot kéne keresni, különben az életben nem találják meg.”
 • 2. Laurens 2010. június 25. 13:05
  „"Mikor meglátta a fényképezőgépet, felderült az arca, és rögtön a műhelye mögötti kis helyiségbe invitált minket: itt őrzi a legszebb munkáit. A mini kiállításon vendégkönyv is van,..."

  Ahhoz képest egy szál fényképet közöltek le...azon sincs semmilyen kiállítás...csak egy szál hordó! Azért többet is megnéztem volna... :(”
 • 1. qrumpli 2010. június 25. 09:12
  „Az adóhivatal tud erröl?
  Puff a nyakába egy csomo adót had gebedjen bele!
  Nem szégyenli magát? Dolgozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regióra és Nappali

Szeged - Mi kell ahhoz,hogy egy fiatal képzőművész elindulhasson a pályán? A szegedi Feketesas… Tovább olvasom