Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ma is tele vannak a gabonaraktárak

Több mint három hétig közel ezer traktor állt tavaly február 21. és március 14. között Budapesten, a Felvonulási téren. Akik akkor a fogcsikorgató hidegben lázadtak, ma sem elégedettek teljesen a helyzetükkel. A Magosz tegnap a fővárosban értékelte a kialakult helyzetet.
A gazdatüntetés szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdődött a traktorok Budapestre vonulásával, az elégedetlenkedő termelők később a megyében is több helyen félpályás útlezárásokkal demonstráltak. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy a gazdák nem kapták meg az uniós területalapú támogatásokat. A március közepéig tartó, a mezőgazdaság rendszerváltás utáni leghosszabb demonstrációja végül megállapodással zárult.

Az akkori szervezők ma nem a tüntetésre, hanem a tavaszi munkákra koncentrálnak. Kispál Ferenc, a Magosz Csongrád megyei elnöke szerint most is sok a gond, de messze nincs annyi probléma a mezőgazdaságban, mint egy esztendeje. Hozzáteszi: az egy éve aláírt megállapodásnak csak 50-60 százalékát tartotta be a kormány, „az lett megcsinálva, amihez nem kellett pénz". Azt elismeri, hogy 2005 végén nem késtek az uniós támogatások, mindenki megkapta a pénzét. „Le a sapkával, kifizettek bennünket" – mondja a százkocás sertéstelepet fenntartó vásárhelyi gazda. A támogatás nemzeti kiegészítő része azonban még többeknek nem érkezett meg, főleg a nagyobb gazdaságoknak: „Szerintem mi azért kaptuk meg, hogy nyugton maradjunk" – véleményezi a helyzetet Kispál Ferenc.

Ugyanakkor az állatjóléti támogatásokkal nincs minden rendjén, aki december végén adta el a disznóját, és emiatt januárban kérte a sertésenként járó 1800 forintját, nem jutott a pénzéhez. A vidékfejlesztési hivatal ugyanis forráshiányra hivatkozva elutasította a kérést. Ezt a szegedi Kiss István is megerősíti, aki Vásárhelyen családi gazdaságot üzemeltet, gabonanövényeket termeszt és kertészete is van. Mellesleg a hódmezővásárhelyi gazdakör alelnöke, a Magosz országos választmányának tagja. Úgy véli, ma is sok a probléma: az intervenciós felvásárlások ugyan januárban elkezdődtek, de lassan haladnak, vontatott a pályázatok elbírálása, emiatt a gazdák nem tudnak ezekkel a forrásokkal számolni, és nagyon nagy gond, hogy nincs piacvédelem, minden „szemét" akadálytalanul bekerül az országba.

Stadler Ferenc, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szövetség ügyvezetője próbál a jövőbe látni. Úgy gondolja, év közben még sok baj lesz abból, hogy nem tudni, mit kezdünk a gabonánkkal: a raktárak ma tele vannak, ha jó termésünk lesz, megint feszültségek támadnak búza elhelyezésével. Ráadásul nem tudni, hogyan alakul a kenyérgabona intervenciós ára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom