Délmagyar logó

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 29°C Még több cikk.

Ma már ciki, ha valaki 14-15 évesen még szűz

Szeged - Szeghalmon egy üres osztályteremben szeretkezett egy 13 éves lány és egy 16 éves fiú. Az általános iskolásokat is érdekli a szexualitás. A szakember figyelmeztet: az udvarlást, az érzelmeket csak a szülőktől és a tanároktól tanulhatják meg.
Iskolaidőben, egy üres osztályteremben élt szerelmi életet egy 13 éves, hatodik osztályos diáklány és egy 16 éves, nyolcadik osztályos fiú a szeghalmi általános iskolában – járta be a hír a magyar sajtót. Egyre többször jelenik meg a szexualitás az oktatási intézményekben. Az iskolai pásztoróra résztvevői ráadásul a „boldog együttlét" után még dicsekedtek is barátaiknak a történtekről.

– Ciki, ha valaki 14-15 évesen még szűz – vallotta tegnap az egyik szegedi általános iskola előtt egy neve elhallgatását kérő fiatal. Tavaly áprilisban készítettünk rögtönzött felmérést egy szegedi iskola nyolcadik osztályosai között. A gyerekek válaszaiból az derült ki, a négy fiú és a tíz lány közül még senki nem él szexuális életet. Egyikük, Szécsi Tamás viszont elismerte: „sok fehérmájú lánnyal találkozni a korosztályomból. Tizennégy-tizenöt évesek, de már rendszeresen élnek szexuális életet, és ezt nem is titkolják. A normális azonban nem ez. A legtöbben esetleg csak a csókolózáson vagyunk túl". – A húgom hatodikos, már ő is kérdezget érdekes dolgokat – mondja egy, a nevét szintén titkoló nyolcadikos lány.

Egyre korábban fogják meg a fiatalok egymás kezét. Illusztráció: Frank Yvette
Egyre korábban fogják meg a fiatalok egymás kezét.
Illusztráció: Frank Yvette

– Nyitott, szép új világunkban a gyerekek nagyon tájékozottak a tévének köszönhetően – csakhogy előbb tudják, mi a pedofília, mint hogy megismernék az udvarlást. Túl direkt módon jelenik meg a médiában a szex és a nemiség, nem övezi érzelem, lelkiség, nem látnak mintát, hogyan lehet romantikusan, kedvesen közeledni. Viszont ki akarják próbálni, amit látnak – ad kórképet Rusz Edit szexuálpszichológus. Szerinte már a serdülőkor kezdete előtt érdemes beszélni erről a témáról. Fontos a látott minta is, nem mindegy, hogyan udvarol apu anyunak, milyen hangnemben kommunikálnak.

– Nehéz az iskola dolga: a gyerekek telefonja tele van pornóképekkel, de zavarban vannak, ha beszélniük kell a témáról. A tanárok sem tudják, mit és hogyan mondjanak el. Továbbképzésekre lenne szükség, ahol megtanulhatják a módszereket – tanácsolja, hangsúlyozva: a tanárnak hitelesnek kell lennie.

De hogyan lehet hiteles az a tanár, akiről pikáns felvételek keringenek a világhálón? Tavaly októberben melltartóban sztriptízelt diákjai előtt egy zalaegerszegi tanárnő a középiskola gólyaavató ünnepségén. Diákjai telefonnal rögzítették a táncot. A pedagógus megrovást kapott, de állását megtarthatta. Február elején egy marcali nyelvtanárról, majd a kenderesi iskolaigazgatóról is kerültek fel az internetre pornográf képek.

Megrontásnak minősül

A Btk. 201. paragrafusa szerint „aki 14. életévét be nem töltött személlyel közösül, valamint az a 18. életévét betöltött személy, aki 14. életévét meg nem haladott személlyel fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Az a 18. életévét betöltött személy pedig, aki 14. életévét be nem töltött személyt arra törekszik rábírni, hogy vele közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Papucsos 2009. március 03. 17:56
  „Mé kell kétszer leíni a 201-es paragrafust?Az első mondatban meg van minden.....”
 • 33. Piki 2009. március 01. 14:45
  „flexi!

  Nálad is sz@r volt az első?! :D”
 • 32. flexsnake 2009. március 01. 14:21
  „26. hozzászólás kiki77 2009.02.27. 11:33
  Miért? Milyen 13 évesen? Mesélj róla :D

  Azért szeretem az ilyen cikkeket mert nincs semmi végkifejlete. Olyan mintha megírnák hogy a sör habos és nyáron többen isszák. És? Nem fogják inni ha megírják ha sokan elolvassák vagy ha sokan megírják hogy utálják a sört? Mi változik? Vagy majd egy gyerek elolvassa és ennek hatására vár még 10évet? Nem tudom.
  Az első meg általában nem is jó. Ha vár addig míg komoly lenne akkor lehet jól megszívja. Hogy melyik a legmegfelelőbb életkor? Az mindenkinél más.”
 • 31. toxi-2 2009. február 27. 22:06
  „A 30-as talán méltó befejezése lehetne az újságcikknek is, kár, hogy kimaradt belőle!”
 • 30. emberke13 2009. február 27. 18:06
  „Én 14 vagyok, és szűz, és egyáltalán nem érzem cikinek. Attól mert van egy-két olyan hülye osztálytársam, aki fűvel-fával, attól én minek? És mert gondolok rá, az még nem azt jelenti, hogy az elsővel, aki le akar fektetni, megteszem. Én igenis meg fogom várni az első szerelmemet, mert nekem ez a dolog annál fontosabb... szóval csak ennyit akartam pápá”
 • 29. Piki 2009. február 27. 12:45
  „NE SZÓRAKOZZ MÁR ILYEN TÉMÁKKAL!
  Ha a 13 éves nevelt lányod majd aburtuszra kell vinni, -akkor legyél ilyen nagylegény!”
 • 28. Mike3 2009. február 27. 12:18
  „Nem tudom minek pörögnek a gyerekek szexuális életén és minek kell ezt túllihegni. Én is voltam kisiskolás és folyamatosan a szexen járt az eszem! Örülni kellene, hogy a mai gyerekek könnyebben jutnak hozzá a dologhoz, hamarabb kitombolják magukat és talán nem lesz annyi tönkrement házasság a még ribanckodni vágyó nők és a még össze-vissza kefélni vágyó férfiak miatt.
  Elhiszem, hogy a dauerolt hajú, barna félcipős, fonott bőrszatyros, baszatlan tanár matrónák végre örömmel csámcsognak és irígykednek, de ettől még nem kellene egy teljesen természetes dolgot rosszként beállítani.

  A nagyobbik nevelt gyerekem teljesen nyílt a témában, amit abszolút jónak tartok. Ennek minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy nálunk nem tabu téma a szex, bármikor beszélhetünk róla. Nevetségesnek tartom az álszemérmeskedést, nem vezet semmi jóra. A gyerek tudja, hogy ha összejön neki valami csaj, nyugodtan hozhatja haza, nem kell árokszélén vagy a bokorban szenvedni egy dugásért. A szex az életünk része, akinek meg ez nem tetszik, valószínűleg nem kap belőle eleget.

  Szóval tinik, dugjatok csak, illetve mindent ki kell próbálni ami a pornókban van! :)”
 • 27. Egy_a_sok_közül... 2009. február 27. 11:44
  „Ha esetleg működne a jó értelembe vett cenzúra, akkor talán nem lenne ez az általános. Sajnos mindenhonnan a szexualitás ömlik és az erőszak. A szülők felelőssége igen nagy, hiszen ők az első számú cenzorok, nem lehet mindent az iskolára fogni. Tudomásul kell azt is venni, ha a szülő nem foglalkozik a gyerekkel, a gyereket nem ellenőrzi rendszeresen, akkor az más felé fog kacsingatni. Legtöbb gyerek a szeretethiánya miatt menekül a szexbe.
  Sajnos egy beteg társadalomban élünk és mindaddig nem lesz gyógyulás, ameddig nem teszünk ellene semmit. Tízen évesen nem lehet a gyerekeket az éjszakába engedni, az nem az ő világa. Rendszeresen hajnalok hajnalán lehet találkozni tízenévesekkel az utcákon, akik olykor erősen ittasan bandukolnak haza ilyen-olyan bulikból.
  Ilyenkor hol a SZÜLŐ?!”
 • 26. kiki77 2009. február 27. 11:33
  „ez igen szomoru hogy mar ilyen fiatalon atelik ezek a gyerekek ezt az erzest.
  ehhez tobb kell mint csak egy iskola ures terme,es ket kolyok akik feltehetoen mar ismeteltek egy jo nehany evet-gondolok itt a 16 eves nyolcadikos egyenre,aki ha ne adj isten teherbe ejtene azt a 13 eves leanyzot,mire alapoznak az eletuket?Allami segely non stop.....

  es kedves norman_bates,igen szep erzes is a szertekezes,de talan nem13 evesen!!!!”
 • 25. tüsök 2009. február 27. 11:30
  „Megyünk moziba? meg hát.”
 • 24. tüsök 2009. február 27. 11:18
  „"Udvarlás"
  Jó a segged kő cola?”
 • 23. Piki 2009. február 27. 11:12
  „V.Ági!
  Nem is ezen járt az eszünk 12-13 évesen!!
  Akkor (pl. ´80as évek) is voltak kivételek a fiúk, lányok között, de magasan ki voltak nézve az iskolai közösségekből. Visszasírom a régi, öreg tanárokat. Pl. a tápéi iskolában sem volt keccmecc. A szadi tesitanár úgy elverte a renitens kölyköket, nemre való tekintet nélkül, hogy azok még otthon sem merték elmondani, mert a szülőtől is kaptak volna! Rend is volt és fegyelem!!!!!!! Ma már? A kölyök otthon elsírja, hogy nyakonvágta a tanárja és a család rohan az első Rendőrőrsre feljelentést tenni!”
 • 22. benq 2009. február 27. 10:09
  „Hmm udvarlás mi is az??
  nem is lehet kapni a plázában.....”
 • 21. VásárhelyiÁgi 2009. február 27. 09:30
  „Egyetértek azokkal, akik szerint el kell beszélgetni a gyerekekkel a szexről, de nekünk sem mesélte el senki, hogy az a legszebb élmény, ha nem csak közösülünk, hanem szeretkezünk, ami azt jelenti, hogy mindent megtennénk a másikért, hogy el tudjuk képzelni, hogy az életünket vele éljük le és mindig süt a nap, amikor mellette vagyunk. Sajnos a mai gyerekek mindenben érettnek érzik magukat, mivel túl önnálóak, mert a szülők nem szánnak rájuk elég időt,pedig jutna rájuk elég!
  Valóban jól lekötötte az energiánkat úttörőnek lenni, gondolom azok a fiatalok, akik sportolnak, különféle körökbe járnak, jól érzik magukat a családjukkal stb., azok később kezdik a szexszuális életet, mert nem unalmukban fogják kipróbálni.
  És nem a tanárokra kell ezt is ráverni, hanem jó szülőnek kell lenni!”
 • 20. papsajt 2009. február 27. 09:25
  „Megmosolyogtam az előttem lévő néhány hozzászólást:)
  Kicsit félrevezető a címe a cikknek szerinte. Alapvetően már 13 évesen cikinek érzik a tinik! Testileg és szellemileg még éretlenek, és tudatlanok. Szülő feladata és felelőssége a felvilágosítás! Sok a társadalmi hatás a fiatalokon is, de valójában csak unatkoznak,és a szülők is a pénzügyi zavarral foglalkoznak inkább.”
 • 19. legal 2009. február 27. 08:14
  „Tudatos és okszerű volt az előző társadalmi rendszerekben (a világháború előtti és utániban egyaránt), hogy társadalmi szinten foglalkoztak az ifjúság szabad ideje és energiája megfelelő lekötésével. Ma nincs ilyen irányú törekvés, mert minden oldali kezdeményezésre azonnal rásütik a Horthysta, vagy a kommunista jelzőt.”
 • 18. Norman_Bates 2009. február 27. 07:29
  „Miért baj az? Annyi szar dolog van az életbe (gyurcsány, cigányok...stb)
  Legalább a dugás (ami ingyen van) azt ne vonjuk már meg!
  Legyen csak minden csaj kefélőgép!:D nagyon helyes!”
 • 17. netuddki 2009. február 27. 06:46
  „Ha csak a címet olvassa el a tini,meg is erősíti az ujság ezt a feltételezést.”
 • 16. ameli 2009. február 27. 06:39
  „aki korán kezdi (mert nagyon cikinek tartja), az idős korban rákot lehet kapni....Így hallottam”
 • 15. Mignon 2009. február 26. 23:47
  „Kedves 14. "Lil", most sokat tanultam Töled!!

  Tehat, ha elzarodik, szerintem ez olyan, hogy egy
  hölgy, egy elzart puncival olyan, mint egy
  üveg sör- alkohol nelkül!!

  Szörnyü lehet!
  (Bocs, ha diszno voltam!).”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gréta még az intenzíven fekszik

Szeged - A két és fél éves Grétát másfél hete újra kellett éleszteni, amikor édesanyjával együtt súlyos autóbalesetet szenvedtek Vásárhely közelében. Tovább olvasom