Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Ma már jóval kevesebb a jatt – a szegedi taxisok szerint

Szeged - Taxisokat és felszolgálókat kérdeztünk a kényes témáról – a borravalóról. Mindenki csak név nélkül vállalta, azaz nem vállalta válaszát. Az APEH-nek ugyanis be kell(ene) vallani a jattot az utolsó fillérig.
– Nemigen van már olyan, hogy borravaló, kisasszony! Gyakran előfordul, hogy én adok 50-100 forintot az utasnak, mert lefelé kerekítem az összeget, hogy ne kelljen az apróval szórakozni – panaszolta Szegeden az egyik belvárosi taxis. A nevét sem ő, sem más érintett nem vállalta. A borravaló ugyanis kényes téma. – Régebben nagyobb üzlet volt a taxizás. Ma a magyaroknak nincsen pénzük arra, hogy kocsit hívjanak. Inkább a tömegközlekedést választják. A külföldi diákok hó elején még négysaroknyit is képesek taxizni. Akkor nagyobb jattot kapunk tőlük. Hó végén viszont ők is keresgélik az aprót – mesélte egy másik taxis. Úgy tűnik, alig van pár forint, ami borravalóként lapul a taxisok zsebében. De akármennyi is az a kis összeg, az APEH-nek azt is be kell vallani. Vagyis kellene.

Előfordul, hogy inkább lefelé kerekítik a fuvardíjat a taxisok, a borravaló szerintük már nem divat. Fotó: Schmidt Andrea
Előfordul, hogy inkább lefelé kerekítik a fuvardíjat a taxisok, a borravaló szerintük már nem divat. Fotó: Schmidt Andrea

– Minden szakmában, ahol magánszemélytől közvetlenül borravalót vagy a borravalóhoz hasonló juttatást kap valaki, azt fel kell tüntetni a bevallásban. Ide tartoznak például a fodrászok, a kozmetikusok, a felszolgálók, a taxisok és az orvosok is – tájékoztatott bennünket Fehér Andrea. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának szaktanácsadója elmondta: csak a felszolgálóknak van külön rovat a borravaló bevallására. Csongrád megyében 87-en összesen 21 millió 702 ezer forint jövedelmet vallottak be ezen a jogcímen. Ez átlagosan 250 ezer forint évente, és körülbelül 21 ezer forint havonta.

Bevallás

Az APEH adatai szerint tavaly összesen 3721 felszolgáló vallotta be, hogy magánszemélytől közvetlenül borravalót kapott. A bevallott összeg valamivel több mint egymilliárd forint. Tehát fejenként havonta 24 ezer 500 forintnyi jattot vitt haza egy pincér Magyarországon. Hivatalosan.

Megpróbáltunk utánanézni, helyesen számoltunk-e, kérdéseinkre azonban ismét csak név nélkül kaptunk választ. – Hogy mennyi a borravaló, az függ a forgalomtól, és attól, hogy hány napot dolgozom. Egy jobb hónapban 100-120 ezer forint is összejön a jattból. Általában viszont csak körülbelül 70-80 ezer forint a plusz – árulta el az egyik belvárosi étterem felszolgálója. Egy másik belvárosi felszolgáló is azt mondta, hogy a forgalomtól és a szimpátiától függ, mennyit visz haza. – Egy jobb estén akár 50 ezer forint is összejön. Viszont van, amikor csak 2-3 ezer – mesélte a pincérlány. Nem titkolta, hogy a férfivendégek többet adnak a pincérnőknek, és fordítva, a fiatal pincérek a hölgyvendégeknek szimpatikusabbak – borravalóban is kifejezve.

Olvasóink írták

 • 8. D95 2008. július 23. 03:02
  „Van eleg penzed eljonni Csj? Egy uveg bor 15E-nel kezdodik?
  Nehogy ne legyen mibol ennivalot venni utana a te csaladodnak.”
 • 7. CSJ 2008. július 22. 13:46
  „Kedves D95!
  írd meg, hogy hova kell toborozni vendégeket, hogy eltudjátok tartani a családot, hogy legyen tisztességes borravalótok. Segítünk.
  megjegyzem mi sűrűn járunk étterembe, mindig rendesen kiszolgálnak bennünket, pedig nem tudják, hogy majd kapnak-e borravalót. Ugyanis nincs állandó helyünk.”
 • 6. kyo 2008. július 22. 13:16
  „Jaj! Nehogy majd megsajnáljam a taxisokat! Őket sem hajtották oda korbáccsal dolgozni!Mindenki olyan ibolyát szagol, amilyet szakított. A vendéglátósok-tisztelet a kivételnek-csak kizsigerelik az alkalmazottaikat. Persze bejelentés nélkül.Ide kéne az APEH.Figyu! Mi lenne. ha egyszer minden bejelentés nélküli alkalmazott azt mondaná, hogy NEEEM. Tudom, ezt nem lehet, mert akiknek etetni kell a családjukat, rezsit kell fizetni,stb. De egyszer meg lehetne próbálni!!!”
 • 5. D95 2008. július 22. 11:29
  „Kedves Csj!
  Nekem nem kell elmagyaraznod hogy mi a helyzet otthon. A szegedi vendeglato egysegek95%-at es persze a fonokeiket, meg persze a fizeteshez valo hozzaallasukat ismerem, tobb mint 10 eve dolgozom vendeglatasban, a barataim nagyresze onnan kerul ki. Szoval tudom honnan fuj a szel. Nem kivanom neked hogy megtapasztald hogy milyen erzes az amior csak megetetenk vagy megitatnak ahelyett hogy kiszolgalnanak.
  a trendi az hogy reszmunkaidoben (heti 15-20) oraban jelentenek csak be.
  Jaj de szivesen irnek neveket es helyeket.
  De ha nem hiszel nekem nyugodtan elmehetsz egy ket interjura csak probakepp. majd meglatod.”
 • 4. Mil 2008. július 22. 10:43
  „Havi 100 ropi csak borravalóból? A pofám leszakad. Ez egy nem rossz havi fizunak felel meg, plusz ott van a rendes fizu, az is megvan 100 körül.”
 • 3. CSJ 2008. július 22. 06:23
  „kiegészítem az utolsó mondatom, borravaló vagy jutalom nem jár érte”
 • 2. CSJ 2008. július 22. 06:21
  „Kedves D95 nagyon tévedsz, amikor azt írod, hogy a pincér alapfizetése 20E Ft körül van. Be van kategórizálva, hogy a szaképpzett pincérnek gyakorlattól függően mennyi alapfizetést kell adni. A másik dolog, nem a bíróság kényszerítette arra a pályára, hanem valamiért önként választotta, előnyével, és hátrányával együtt. Nagyon sok olyan munkakör létezik, ahol emberekkel foglalkoznak és borravaló nem,vagy jutalom jár érte.”
 • 1. D95 2008. július 22. 02:22
  „Az azert azt erdenes lenne elmondani hogy egy pncer havi alapfizetese kb 20E Ft korul van. Aztan majd neznek hogy miert all az 55 eves pincer sorban a segelyert. Merthat egy ilyen alapfizetessel eltoltott elet utan mindenki szamolhat hogy mennyi nyugdijat kapnak.
  Nem beszelve az ejszakazasrol, a zaj es fustartalomrol a bunko vendegekbol, a talpalasrol, telen a hidegtol nyaron a melegtol.
  Aki jo szervizt akar maganak az igenis adjon borravalot. Ez egy szolgaltatas aminek ara van. Aki nek nem kell ez az menjen le a boltba es vegyen kenyeret meg parizert.
  Akik NEM a vendeglatasban meloznak::mit szolnatok ha ugy kapnatok fizetest hogy a fonokodnek epp milyen kedve van fuggetlenul attol hogy te kihajtottad a lelked. Na ezen szabad begondolkozni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi fotósok tárlata a Móra-múzeumban

Szeged, Hódmezővásárhely - Varga András és Spissák Lajos hódmezővásárhelyi természetfotós munkáiból… Tovább olvasom