Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Ma már nem divatosak a királynői keresztnevek

Szeged - Erzsik, Zsókák, Böbék, Bözsik, Csöpik és Csörék ünneplik ma névnapjukat. Hiába a sokféle becézés, egyre kevesebben adják gyermeküknek az Erzsébet keresztnevet. Alig egy hét múlva a Katalinok is ünnepelhetnek. De az ő nevük is vesztett korábbi népszerűségéből.
Erzsébet és Katalin. A két női név viselői alig egy hét eltéréssel ünneplik névnapjukat. Az egykor igen divatos keresztnevek azonban mára vesztettek népszerűségükből: nem tudják felvenni a versenyt az Annákkal, Dzseniferekkel és Fannikkal.

– Gyerekkoromban nem szerettem, hogy Erzsébetnek hívnak. Örültem volna, ha nekem is olyan szép, divatos nevem van, mint például a testvéremnek, akit Juditnak hívnak. Mára azonban inkább különlegesnek számít a nevem – árulta el Hetesi Erzsébet. A szegedi egyetem gazdaságtudományi karának dékánja szerint korosztályában közepesen népszerű a keresztneve. Szerinte a szintén Erzsébetnek keresztelt édesanyja idejében volt a virágkora ennek a névnek.

– A család fiút várt. Amikor megszülettem, anyám annyira meglepődött, hogy a saját nevét adta nekem is – mosolygott az 50-esek táborát erősítő dékán asszony, aki olykor még a saját névnapjáról is megfeledkezik. – Tegnap két kollégámtól kaptam virágot, először nem értettem, miért. Ők világosítottak fel, hogy Erzsébet-nap alkalmából köszöntenek.

A két dékán, Hetesi Erzsébet és Nagy Katalin egymás egészségére koccintott. Fotó: Frank Yvette
A két dékán, Hetesi Erzsébet és Nagy Katalin egymás egészségére koccintott.
Fotó: Frank Yvette

Nagy ünnepet tart alig egy hét múlva Nagy Katalin és családja. A fogorvosi kar dékánjának az édesanyja, nagy- és dédmamája is a Katalin nevet kapta. Azt mondta, ha lánya született volna, őt is a hagyományhoz méltón keresztelte volna el.

– Nagyon szeretem a nevemet. Sajnálom, hogy egyre kevésbé népszerű. Már a korosztályomban is kevesebben vagyunk, mint a szüleim vagy a nagyszüleim idejében. A fiatalokat inkább Katának keresztelik – magyarázta az 50 éves professzor asszony.

A két dékán nem tévedett: valóban kevés kislány lesz Erzsike vagy Katika. Az anyakönyvi hivatalban nincs nyilvántartva, hogy hány szegedi újszülött rendelkezik a fenti nevekkel. Kíváncsiságból végiglapoztuk a Délmagyarország októberi lapszámait. Megjöttünk rovatunkban 84 lány újszülöttet számoltunk össze, közülük egyetlen Erzsébet vagy Katalin sem akadt. Egy baba kapta az Elizabet nevet, azt is csak második utónévként. Ketten Lizák lettek, két további leányzó pedig a Kata keresztnév tulajdonosává vált.

4258 Erzsi, 3347 Kati Szegeden

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adatai szerint az országban 314 ezer 778 Erzsébet és 207 ezer 812 Katalin van. A népességnyilvántartótól megtudtuk: ebből 4258 Erzsi és 3347 Kati él Szegeden. Mellettük még 1184 hölgynek Erzsébet és 1172-nek Katalin a második utóneve.

Olvasóink írták

 • 1. tothgy 2008. november 20. 10:52
  „A név meghatározza az embert.
  Erzsébetek, Katalinok és társaik erős hölgyeket képviselnek. Olyan kort írnak le, amelyre ez a jellemző. Nevükhöz méltón kimunkálták magukban.
  Ma pedig légies, könnyű fajsúly képzetét keltő neveket kapnak és viselnek a lányok. Mert ilyen korban élünk.
  Nehézségek ide-vagy oda, de a gondtalanság barbie álmai között nőnek fel, és úgy is viselkednek.
  És vajon hogyan fognak helytállni az élet viharaiban a Lizák, Dzseniferek és Fannik? És milyen identitástudattal?
  Valahogy nehéz ma elképzelni, hogy felelős pozíciókat töltsenek be ezekkel a nevekkel. De persze nem lehetetlen.
  Az is megállapítható, ez a névadási trend már nem egy magyarságtudatot, sokkal inkább egy globalizált ill. a média által képviselt értékrend befolyását jelenti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kozmetikustanulók a Kék Gyémánt Kupán

Szeged - Két szegedi kozmetikus képviselhette városunkat november 9-én, a Budapesten rendezett Kék… Tovább olvasom