Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ma már vizet is osztanak

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a tartós meleg miatt második fokozatú riasztást rendelt el. Az áram- és a vízszolgáltatók nem vezettek be korlátozást, a MÁV viszont biztonsági intézkedéseket tesz. Szegeden tegnap két helyen meggörbült a sínpálya, ezért két és fél órán át szünetelt a villamosforgalom az egyes vonal szakaszain.
Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megyében is kettes fokozatú a hőségriadó, ilyen még nem volt az előző években – tudtuk meg Kovács Ferenctől, az ÁNTSZ megyei igazgatójától. Ez azt jelenti, hogy általánosságban felhívták a figyelmet a kánikula veszélyeire és értesítették az egészségügyi intézményeket, hogy a magas hőmérséklettel járó rosszullétek száma nőhet.

Tegnap a 37,5 fokos melegrekord nem dőlt meg, de az előrejelzések szerint a hőség fokozódik. Szombaton csúcs dőlhet, ha 35,5 foknál melegebbet mérnek. Az sem elképzelhetetlen, hogy harmadfokúra kell módosítani a riasztást.

– Készen állunk bármilyen segítségre, de felkérést még nem kaptunk a települések polgármesteri hivatalaitól. Ha biztosítják a kiosztandó vizet, kiszállítjuk és segítünk a szétosztásban – tájékoztatott Szöllősi Sándor, a katasztrófavédelem megyei igazgatója. A szegedi önkormányzat – tudtuk meg Szabó Sándor kabinetfőnöktől – ma a déli órákban körülbelül hatszáz vizespalackot oszt szét a Kárász utcán és a Centrum Áruháznál. Ezenkívül összesen öt mobil ivókutat helyeznek ki a Széchenyi térre, az Anna forráshoz, a Dugonics térre, az újszegedi ligetbe és az Aradi vértanúk terére.

Nappal is locsolják az utakat. Fotó: Karnok Csaba
Hűsítő locsolást nemcsak éjszaka, hanem nappal is végez a Környezetgazdálkodási Kht. Szegeden. A megyei közútkezelő viszont egyáltalán nem locsolja az utakat, mert nincs rá pénze: a címkézett összegekből erre már nem futja. Víz bőven van: a Szegedi Vízmű naponta 100 ezer köbméter vizet tudna kitermelni, de eddig 43 ezernél többre nem volt szükség. Az elmúlt három évben, a legnagyobb kánikulában is csak 55 ezer köbméter vizet fogyasztott el a város. Bodor Dezső műszaki igazgató elmondta, hogy nem várható vízkorlátozás és öntözési tilalom a nyáron.

A MÁV nem bíz semmit a véletlenre: mérik a sínhőmérsékletet, mivel a kánikulai meleg szerkezeti változásokat okozhat a sínekben – a 45-50 fokos sínhőmérsékletnél a pálya deformálódhat. A biztonságot szolgálja, hogy a kritikus helyeken sebességkorlátozást vezetnek be.

A nagy meleg nemcsak egészségügyi problémákat, hanem áramszünetet is okozhat. Előfordulhat, hogy korlátozzák az energiafogyasztást, hogy a fontosabb közintézmények zavartalanul működhessenek. Ha a hálózat egy része a nagy melegben leállna, a helyi áramszolgáltatók akár több órára is kikapcsolhatnák az áramot egyes fogyasztóknál – először az ipari üzemeknél. Kecse-Nagy Sándor, a Démász Rt. kommunikációs osztályvezetője szerint érezhető a lakossági fogyasztás növekedése, de ez az ötszázalékos emelkedés semmiféle zavart nem okoz.


Víz bőven van

A Szegedi Vízmű naponta 100 ezer köbméter vizet tudna kitermelni, de eddig 43 ezernél többre nem volt szükség. Az elmúlt három évben, a legnagyobb kánikulában is csak 55 ezer köbméter vizet fogyasztott el Szeged. Bodor Dezső műszaki igazgató elmondta, hogy nem várható vízkorlátozás és öntözési tilalom a nyáron.


Cs. G. L.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ponthatárok a szegedi egyetem nappali tagozatain

A felsőoktatási intézmények kedden meghatározták az idei felvételi ponthatárokat, amelyeket aznap… Tovább olvasom