Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Ma nyílik a Bálint Sándor-emlékház

Szeged - A Nyíl utca 43. szám alatt ma nyílik meg a Bálint Sándor-emlékház és alsóvárosi tájház. Keddtől szombatig fogad vendégeket.
A „legszögedibb szögedi", a legendás néprajzkutató, Bálint Sándor alsóvárosi lakóházáról hét éve mondott le a város, miután a tulajdonosokkal nem sikerült megegyezni az árról. Az önkormányzat, hogy emléket állítson a világhírű magyar tudósnak, és bemutassa az alsóvárosi parasztság mindennapjait, megvásárolta a Nyíl utca 43. szám alatti napsugaras házat, amelyet 1903-ban Rácz József építtetett.
Uniós pályázaton nyert a város 67 millió forint támogatást, amelyet 12 millió forint önerővel egészített ki. Ebből felújították az 1300 négyzetméteres telken álló lakóházat.

napsugaras alsóvárosi tájházként született újjá a földműves lakóháza. Fotó: Schmidt Andrea
Napsugaras alsóvárosi tájházként született újjá a földműves lakóháza.
Fotó: Schmidt Andrea

Mihály Illés, az üzemeltető Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tegnap megmutatta: napsugaras alsóvárosi tájházként született újjá a földműves lakóháza. A jellegzetes homlokzat egyrészt a szentháromságot szimbolizálja, másrészt az alsóvárosi templom főoltárán látható Segítő Mária képre utal. Az 1879-es nagy árvíz elmosta Alsóváros vályogházait. Lechner Lajos, a Szegedet újjáépítő mérnök készített a romba dőlt napsugaras oromzatú házak láttán hasonló típusterveket. A tájház tipikusan háromosztatú, vagyis a konyhából szoba és kamra nyílik. Módosabb gazdára utal, hogy a szoba padlós, a konyha pedig köves, és alápincézték a kamrát. A berendezés a két világháború közötti mindennapokat idézi. Az istálló helyén foglalkoztatótermet alakítottak ki, a kukoricagóré kis ügyességgel színpaddá alakítható.

Napsugaras Ház – Alsóvárosi Tájház

A hivatalos nevén Napsugaras Ház – Alsóvárosi Tájház, amelyet Solymos László alpolgármester avat fel, keddtől szombatig fogad vendégeket szeptember végéig nyári nyitva tartás szerint 10-től 18 óráig. Újabb pályázati lehetőségre vár, hogy a telek másik felén, a második ütemben felépüljön a kutatóközpont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőbe vésett élet - Paál Istvánra emlékeztek

Szeged - A nemrég elhunyt szobrászművészre, Paál Istvánra emlékezik a Kőbe vésett élet című, tegnap… Tovább olvasom