Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ma részleges napfogyatkozás

Részleges napfogyatkozás tanúi lehetünk ma a délelőtti-déli órákban. Szegeden a jelenség 10 óra 6 perckor kezdődik, és 12 után 42 perccel fejeződik be. A csillagászati eseményt csak megfelelő védőszemüvegben szabad megfigyelni.
Napfogyatkozást akkor figyelhetünk meg, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és árnyéka bolygónkra vetül. A különleges jelenség azért jöhet létre, mert a Hold 400-szor kisebb ugyan a napnál, de 400-szor közelebb is van a Földhöz, így a Nap és a Hold égen látható mérete közel egyforma. Akár teljesen is el tudja takarni égi kísérőnk a csillagot. Ez történt 1999 nyarán. Szegeden a mai részleges napfogyatkozást 10 óra 6 perc és 12 óra 42 perc között figyelhetjük meg. A jelenség legnagyobb fázisa városunkban 11 óra 22 perckor lesz, ekkor a Hold a napkorong közel 54 százalékát takarja majd el. Bár a mai esemény korántsem lesz olyan látványos, mint a hat évvel ezelőtti teljes napfogyatkozás, aki teheti, annak azért érdemes megnéznie ma délelőtt a Napot és a Holdat.

A megfigyelés során semmiképpen ne nézzünk közvetlenül a Napba se szabad szemel, se távcsővel vagy kamerával. Az erős fény maradandó szemkárosodást, akár teljes vakságot is okozhat. Szemüvegként, szűrőként nem alkalmazható a kormozott üveg, sem a túlexponált film vagy a napszemüveg. A részleges napfogyatkozás megtekintése csak legalább 14-es fokozatú hegesztőüvegen vagy speciálisan erre a célra készült – a szegedi optikusoknál jelenleg is kapható – védőszemüvegen keresztül biztonságos.


Dóm téri bemutató

A Magyar Csillagászati Egyesület országszerte szervez távcsöves bemutatókat a részleges napfogyatkozás idejére. Szegeden a Dóm téren 10 és 13 óra között nézhetik meg az érdeklődők távcsövön keresztül is a jelenséget a csillagász szakos egyetemi hallgatók és oktatók közreműködésével. 


F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszécsénnyel kezdődött a bontás

A vasszécsényi önkormányzat emléklapjának eltávolításával megkezdődött tegnap Ópusztaszeren a… Tovább olvasom