Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Maci nem változtat régi szokásain

Tizenkilenc, vagyis emberi korra átszámítva százharminc éves Maci, az egykori Hafner-fatelep nyugdíjas őrkutyája. A skót juhász-német juhász keverék évekig Felsővárosban sétáltatta önmagát, mígnem Jádiné Tücsök Zsuzsa fogadta örökbe.
Jádiné Tücsök Zsuzsa gondoskodik Maciról. Fotó: Schmidt Andrea
Kölyökkorában – a nyolcvanas évek végén – bedobták a Hafner-fatelep kerítésén, aztán annak bezárásáig, sőt azon túl is őrizte a telepet – legalábbis ezt beszélik Felsővároson Maciról, a tizenkilenc esztendős kutyamatuzsálemről. A mára lassú léptű skót juhász-német juhász keverékről Jádiné Tücsök Zsuzsa gondoskodik, ő mesélt az emberi korra átszámítva százharminc éves eb „aktív éveiről".

– Maci, amíg a fatelepen élt, szigorú őr volt: illetéktelent nem engedett a területre, de az ismerősökkel barátságosan viselkedett. Naponta megsétáltatta magát a Felső Tisza-parton, betért a boltokba is, ahol az ott dolgozók megvendégelték. Az eladók zacskóba parizert tettek neki, amit elvitt a telep másik kutyájának, Pajtinak. A „kolléga" ugyanis sosem hagyta el az őrhelyét – mondta Tücsök Zsuzsa.

Az asszony 2000-ben költözött Felsővárosba, ekkor ismerte meg Maci történetét. A telep akkor már nem üzemelt, de a kutya továbbra is őrizte a területet. Zsuzsa figyelte a környéken naponta felbukkanó, boltba járó állatot; egy idő után etetni kezdte, sőt elkísérte sétáira is.

De nem csak ő barátkozott össze Macival. A telep egyik dolgozója és a környéken lakók közül többen is próbálták befogadni az állatot – sőt volt, aki főzött is rá – de ő minden alkalommal inkább a szabadságot választotta. Egészen addig, amíg két éve szilveszterkor úgy meg nem ijesztették a petárdák, hogy önként beköltözött Jádiék lakásába.

Az öntörvényű kutya azóta kitölti Zsuzsa életét.
– Maci nemrég agyvérzést kapott, de egy hét után talpra állt – szerencsére jó géneket örökölt, erős a tüdeje és a szíve. Legalábbis ezt mondják az orvosok – folytatta az asszony, miközben a lábadozó állatot sétáltatta. Az úti cél a közeli ABC volt, Maci ugyanis öregségére már nem változtat régi szokásain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A palackos gázért is többet kell fizetni

Több mint 4 százalékkal drágult a PB-gáz: egy palack cseréje az eddigi 3330 forint helyett 3490… Tovább olvasom