Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Mackódoktor, vizitdíj nélkül

Tizenöt szegedi orvostanhallgató öltözik alkalmanként fehér köpenybe és látogatja meg a szegedi óvodákat. A gyerekek örömmel fogadják a mackódoktorokat, kíváncsian nézik a cipősdobozból készített röntgengépet, és örömmel fogadják el a hasfájós macinak felírt receptet.
Egy csapatban érkeznek a mackódoktorok a szegedi Sás utcai óvodába. Amíg fehér köpenyt öltenek, nyakukba akasztják a fonendoszkópot, mi a Zsebibaba csoporthoz kukkantunk be. A gyerekek már várják az orvostanhallgatókat, Zsolnainé Zsuzsa óvó nénivel beszélgetnek is a vendégekről.

– Fáj a macim torka, szeretném, ha a doktor néni meggyógyítaná – mondja Doktor Kristóf. A kisfiú hozzáteszi: ő nem orvos, csak a neve Doktor. Erdei Laura nyuszit szorongat, a plüssjátéknak fáj a torka, ezért kell megvizsgáltatni.

Közben három fiú és három lány lép be – házhoz jött a Teddy Maci Kórház. A harmadéves, sebésznek készülő Bari Gábor elmondja a kicsiknek, hogy mindjárt berendezik az orvosi rendelőt, a beteg babákat, plüssállatokat az asztalokhoz kell vinni. A gyermekorvosnak készülő elsőéves Farkas Viktória kezeli ma a röntgent, a gyerekek kíváncsian tekintgetnek a cipősdobozból készített gép felé.

A rendelés ingyenes

Iván Eszterék az Orvostanhallgatók Egyesületétől hallottak először a mackódoktorok munkájáról. Magyarországon a debreceni, a pécsi és a budapesti egyetemisták járják körbe az óvodákat. Vizitdíjat nem kérnek, a rendeléshez szükséges eszközöket – recepteket, kifestőket, gyümölcsöt, orvosi kesztyűt, spatulákat és kötszereket – az egyesület pénzéből vásárolják meg.

– Mire való a röntgen? Tudjátok? – kérdezi Pécsváradi Kati óvó néni. A gyerekek egyszerre mondják: hogy megnézzék, milyen belül a hasunk!
– Gyermekorvosnak készülök, ezért nagyon jónak tartom ezt a programot. Szeretek a gyerekekkel találkozni – mondja Viktória, közben egy fehér fülfájós kutyust vizsgál.

A másik asztalnál kialakított „rendelőbe" Szendrei Nagy Dóri Lili nevű nyuszijával érkezik. A doktor bácsi meghallgatja a nyuszi szívét, megnézi a torkát. Dóri minden mozdulatot egy felnőtt komolyságával szemlél.

A csapat lelke, Iván Eszter elmondta: Skandináviából indult el a mackódoktorok program, amelyet kissé átformáltak. Óvodáról óvodára járó Teddy Maci Kórházuk feladata, hogy játékosan ismertesse meg a gyerekekkel a gyógyítást. Szeretnék elérni, hogy megtanulják, időben el kell menni orvoshoz, nem csak akkor, amikor már nagy a baj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repül a vakolat, ki tudja hol áll meg

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium oldalán hetekig figyelmeztetett a felirat: Vigyázz, a… Tovább olvasom