Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Macskaszag és szeméthegy

Tehetetlenek a szomszédai a Római körúti panelgarzon harmadik emeletén lakó Molnár Jánossal szemben. Macskapisi folyik, átható bűz terjeng. Az egyszeri kényszertakarítás nem használt. A harmadik emeleti ajtón felirat: „Nem vagyok itthon." Kopogunk, semmi. Az ablakon légypiszoktól feketéllik a reluxa.
Gera Pálné velünk együtt kopogott a szomszéd ajtaján. Fotó: Frank Yvette
Az új híd lábánál a Római körút 13. számú panelházban szaglászunk körbe – szó szerint is. Gera Pálné, a második emeleti garzon nyugdíjas tulajdonosa elkeseredésében kérte a segítségünket. – Amióta a fölöttem lévő lakásba költözött ez az ember, pokollá teszi az életemet. Kukázik, tömött jutaszatyrokkal hordja haza a lomot. De nemcsak a szemetet, hanem rengeteg macskát is. Nem szellőztet, nem takarít. Két éve annyira felgyűlt nála a mocsok, hogy hozzám a fürdőszobába, a konyhába, a szobába is lefolyt az orrfacsaró macskapisi a panel résein. Minden lyukat betömtem, kifestettem a lakást, de a pisi újra átitatta a falakat. Szóltam, kértem, könyörögtem a szomszédnak – semmi. Erre bejelentettem az önkormányzatnál. 2004 októberében tettem először panaszt, tanúkat vittünk, a tisztiorvosi szolgálat akarta ellenőrizni, de hiába. Elmúlt a tél, a tavasz, de nyáron már nem bírtuk elviselni a bűzt és a legyeket. Újra szóltunk, végül az önkormányzat elrendelte a kényszertakarítást.

Szereti az állatokat

A harmadik emeleti ajtón felirat: „Nem vagyok itthon." Kopogunk, semmi. Az ablakon légypiszoktól feketéllik a reluxa. Kívülről kulcs a zárban. Dörömbölünk, az ajtó beleremeg. Átható macskahúgyszag vág orrba. Résnyire nyitja ki az ajtót a mezítlábas férfi, levegővétel nélkül hallgatjuk. Mögötte a fűtőtesten kistálakban bizonytalan állagú kotyvalékok. A falakon tapétafoszlányok. Az ajtó mögött zsákok tornyosulnak, mellette útra kész jutaszatyrok. – Molnár Jánosnak hívnak, ötvenhét éves vagyok, rokkantnyugdíjas – mutatkozik be, de a küszöbön túl nem enged. – Nem igaz, hogy kukázom. Ez a büdös a mosószer szaga. Csak két macskát tartok, ahhoz meg jogom van. Szeretem az állatokat – tessékel ki az ajtón.

– Rendőrök jöttek, feltörték az ajtót, pedig János bent volt. Ült a szoba közepén, és fogta a fejét. Az ÁNTSZ, az önkormányzat és a környezetgazdálkodás kitakarított – vette át a szót Geráné szomszédja, Lakatos László. A férfi megszámolta: a harmadik emeleti garzonból a hatóság huszonegy macskát távolított el, és negyvenhét kukászsáknyi szemetet hordott le. Csak egy időre állt helyre a rend. Karácsony táján minden elölről kezdődött.

– A szobai fűtőcsövön folyik le az undorító lé. Tél van, mégis kereszthuzatban alszom. Napközben pedig egyfolytában fertőtlenítek. Asztmás vagyok, se a jeges huzatot, se a tömény fertőtlenítőszagot nem bírom – tárja szét a karját tehetetlenül Geráné. Az önkormányzatnál és a tisztiorvosi szolgálatnál most nem próbálkozott újra, pedig a polgármesteri hivatal általános igazgatási osztályán megtudtuk: csak ez lehet a megoldás. Harminc nap alatt kell intézkedni. Ha a hatósági takarításról dönt, három napon belül kötelezően megszüntetik a bűz forrásait. Egy időre, mert – tette hozzá a városi tisztiorvosi szolgálat vezetője – a lakás tulajdonosának igényszintjét ezzel nem lehet megemelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszentelték a kübekházi Szent Mihály-kápolnát

A kübekházi temetőben szombaton szentelte fel az új ravatalozó kápolnát Gyulay Endre püspök. Tovább olvasom