Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Máday Norbert: A harcművészet egyetemes érték

Máday Norbert: A harcművészet egyetemes érték
- Talán azzal lehet szemléltetni legjobban a Wing Tsun kung fu szellemiségét, amit az a fiatal lány csinál - mutatott Máday Norbert nagymester egy begipszelt ujjú lányra a Radnóti gimnázium tornacsarnokában. A fiatal órák óta gyakorolta a különböző mozdulatokat, nem törődve a fáradalmakkal.

Máday Norbert a Magyar Wing Tsun Egyesület vezetője, a Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség vezető instruktora, Szegedre bemutató órára érkezett szombaton. Az alapokat 1985-ben sajátította el Horvátországban. Ma vele együtt mindössze három nagymestere van a világon a Wing Tsun kung funak.

- Sokan azt hiszik, hogy az atomrakéták korában elavult dolog harcművészetet tanulni. Pedig ez egy egyetemes érték, összpontosításra, rendre, fegyelemre és túlélésre tanít. Sajnos mostanában egész Európa veszélyessé vált, az iskolákban sem a régi értékek szerint tanítanak már - vélekedett. Máday elmondta, hogy a stílust alapító shaolin apáca úgy hozta létre ezt a harcművészetet, hogy egy 60 kilós ember gond nélkül tudjon hatástalanítani egy nála testesebb támadót.

- Ezzel a stílussal versenyeken nem szerepelhetünk, mert minden mozdulat ami tiltólistás, az a Wing Tsun. Ravasz, agyafurt, kicsit gonosz, de hatásos. Ettől függetlenül a magyar Wing Tsun a világ élvonalában van, a kínaiakkal szemben is fel tudjuk venni a versenyt - magyarázta.

Borítókép: Kitartásra és önfegyelemre tanít a Wing Tsun kung fu: törött ujjal is a gyakorlás az első. Fotó: Kuklis István

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mignon és katona Árgyélus királyfi palotájában

Mignon és katona Árgyélus királyfi palotájában
Telt ház volt szombat délelőtt az Árgyélus királyfi című meseopera előadásán, melyre a Korábban… Tovább olvasom