Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Magához tért az Eko-park

Szeged - Második „gyerekkorát" éli az az Eko-park, amelyet valaha azért hoztak létre, hogy benne fiatalok játsszanak, sportoljanak és táborozzanak. A volt KISZ-tábor megújulásának lehetünk szemtanúi.
Egy évvel ezelőtt még áldatlan állapotokról számoltunk be azt követően, hogy körbejártuk a mintegy nyolchektáros újszegedi Eko-parkot, a volt KISZ-tábort. A reálisan 1 milliárd forint értékűre becsült, Tiszához közeli parkosított és erdős területen nem azt találtuk, amire számítottunk. Az Eko-park nem egy gyermek- és ifjúsági alapítvány gondozásában álló ingatlanegyüttes benyomását keltette, inkább gazdátlannak tűnt.

Tisztelet persze a kivételnek: annak a húsz bérlőnek, akiről tavaly is látszott, rendben tartja a környezetét. De a volt ifjúsági szállásoknak helyet adó kőépületek környéke például olyan benyomást keltett, mintha hajléktalanok vertek volna bennük tanyát. A legendás főépület pedig száz sebből vérzett: korszerűtlen fűtés, elaggott nyílászárók, ebek harmincadjára jutott hatalmas rendezvényterem.

Újra benépesül a második gyerekkorát élő Eko-park. Fotó: Schmidt Andrea
Újra benépesül a második "gyerekkorát" élő Eko-park.
Fotó: Schmidt Andrea

Jó hír, hogy mára sokat változott a helyzet, és elkezdődött a park rehabilitációja. Az alapítvány kuratóriuma még tavaly új hasznosítási koncepciót fogadott el, amelynek az a lényege, hogy az Eko-park területének legnagyobb hányadát újra az ifjúságnak szentelik – mondta Sütöri László, a Dél-magyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki már több mint tíz éve társadalmi munkában tölti be ezt a tisztséget. A régi igazgatót pedig még tavaly októberben elküldték, s egy féléves szünet után, idén áprilisban Mészáros Zoltánt nevezték ki.

Történet 1990–2008

A rendszerváltás előtt a mai Eko-park a KISZ Központi Bizottságának volt a tulajdona, amely a vagyont a sorsfordító években 100 forintért ruházta át a megyei KISZ-re. Ettől a szervezettől került az ingatlan 1990-ben a Dél-magyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítványhoz.

Az új igazgató elmondta, a park nagy részét már a szó szoros értelmében „megtisztították", a kőházak „bérlőitől" is sikerült megszabadulni: azokban augusztus végére újra ifjúsági szálláshelyeket alakítanak ki. Új bérlők érkeztek a régiek mellé: a magasabb havi bevétel tehát biztosabb anyagi hátteret nyújt. Egyikük játszóházat alakított ki a volt nagyteremben – amelynek tetőszerkezetét az alapítvány korszerűsítette –, több tíz millió forintos beruházással. Itt olykor 200 gyerek is játszik egy nap. A teniszpálya korábbi bérlőjével sikerült megállapodni, hogy bizonyos időpontokban ingyenesen is a gyerekek rendelkezésére bocsátja a területét.

A park alkalmas arra, hogy családi napokat, céges rendezvényeket, különböző táborokat tartsanak – az étteremnek, a teniszpályának, a játszóháznak is köszönhetően. Az erdős terület gondozását pedig közhasznú munkások végzik a munkaügyi központ közvetítésével.

Olvasóink írták

 • 5. Dándog 2008. július 05. 12:20
  „Kedves buga jakab !
  Ha jóltudom nálad kezdődött el hajléktalanok befogadása s még sok más lakó ingyen lakhatási lehetősége, mivel sokáig engedted húzni az albérleti díj beszedését.
  Utána legtöbb esetben hoppon maradtál mert leléptek.
  Na körülbelül innen kezdődik a baj.”
 • 4. Dándog 2008. július 05. 12:15
  „Tisztelr volt igazgató Úr! (alias buga jakab)

  Látom nem kívánja az igazi nevét adni a válaszához.”
 • 3. szatymaz 2008. július 05. 10:24
  „Nagyon helyes, hogy a régi igazgatót elküldték úgy tudom, ő halmozta fel a tartozásokat, ezt már sok embertől hallottam.
  CSak az a baj, hogy ettől még nem jöttek rendben a dolgok, sőt amig Sütöri írányít addig biztos nem.
  Ha vissza nézzük az EKo-park cikkeit, akkor pont Sütöri volt, aki még jobban leírta a parkot.”
 • 2. madártej 2008. július 04. 13:24
  „Mindössze nyár van és nem a téli rezsiszámlák. Lófütyit tértek magukhoz, ez a Süti már P.mérgesen is befaragott, nem kicsit, nagyon. Most is az a dolga, hogy régi KISZesként a vörös haveroknak átjátssza a Parkot. A fideszék meg eközben bambán néznek a fejükből kifelé.”
 • 1. buga jakab 2008. július 04. 08:25
  „Hazudnak a komcsik, ahogy szoktak. Úgy tudom, elég nagy bankhitelt kell felvenniük, hogy a tartozásaikat kifizethessék, amit béppen ez a Sütöri hozott össze, mióta ő irányít. A visszafizetésre nincs garancia a bevételből, majd lehet eladni a földet.A játszóházason kívül nem ment oda senki, de több kisebb bérlő elment, nem elég a bevétel a fenntartásra. Nem kell itt hazudozni neki, be kell menni és megnézni, mi van. Gazfészek a teniszpályán túl,de még a főkapu is leszakadva hever a füvön. Nem kaszálják a füvet, csak ott, ahol a papok táncolnak. 10 éve ilyen kupi nem volt, mint most.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turandot-premierrel nyit a szabadtéri

Szeged - A jegyek háromnegyede már elővételben elkelt a Szegedi Szabadtéri Játékok ma este induló… Tovább olvasom