Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Magánbörtönben jártunk Tiszalökön

Tiszalök - A 700+70 elítélt befogadására alkalmas, fogház, börtön és fegyház fokozatú büntetés-végrehajtási intézetet a szegedi székhelyű KÉSZ Holding kivitelező cége építette és üzemelteti. A média képviselői közül először lapunk munkatársait engedték be a magánbörtönbe.
Az elítéltek és a fogvatartók az „államéi", az épület az 1285 méter hosszú bástyafallal, a 8 őrtoronnyal, a biztonsági berendezésekkel, a fegyverekkel, a lőszerekkel együtt az első magyarországi magánbörtönt, a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetet felépítő és 15 évig üzemeltető szegedi székhelyű KÉSZ Holding Zrt. egyik cégéé. A KÉSZ Holding elnökének, Varga Mihálynak a közbenjárására, a média képviselői közül először lapunk munkatársait engedték be a magánbörtönbe.

Hivatalosan még nem adták át a public private partnership (ppp) konstrukcióban, azaz az állam és a magánszektor együttműködésében Tiszalökön felépült és már 502 fogvatartottal működő első magyarországi magánbörtönt. A 700+70 elítélt befogadására alkalmas, fogház, börtön és fegyház fokozatú büntetés-végrehajtási intézetet a szegedi székhelyű KÉSZ Holding kivitelező cége, a KÉSZ Kft. Kelet-magyarországi Termelési Igazgatósága és a Szent Adorján Kft. építette és üzemelteti. A környéken lakók közül sokan találtak itt állást, van aki börtönőrként, van aki valamelyik szolgáltatónál helyezkedett el.

Az M3-as autópálya felől Tiszalök határába érve váratlanul „bukkan" fel a hatalmas, hat méter magas bástyafallal körülvett, narancssárga színű épületegyüttes. A fal tetejét végig szögesdrót fedi. A tükrös ablakú őrtornyokban fegyveres smasszerek, rajtuk kívül sűrűn egymás mellett pásztázó kamerák, lámpák, reflektorok őrködnek.

A külső szemlélő csak ennyit láthat, minden mást elrejt a másfél-öt méter mélységig lenyúló kőfal. Az építkezés megkezdése nem volt zökkenőmentes, előbb a belvíz, majd régészeti feltárások nehezítették.

Az épület elemeiben és az egész alaprajzban felfedezhető a csillag forma. Fotó: Schmidt Andrea
Az épület elemeiben és az egész alaprajzban felfedezhető a csillag forma.
Fotó: Schmidt Andrea

Adategyeztetés után kinyílik előttünk az első ajtó, majd a mintegy 30 méter széles biztonsági zóna mellett elhaladva jön a második. A fülkébe nem lehet belátni, csak egy erélyes, mégis udvarias hang kérdéseit és utasításait halljuk a tükörfal mögül. Az engedélyek és az igazolványok ellenőrzése után a „hang" kinyitja az újabb ajtót, azon belépve egy bv-s megkér, menjünk át a fémkereső kapun. A „csipogás" miatt még kézi detektorral is átvizsgálja a ruhánkat. Folyosókon, lépcsőkön, ajtókon áthaladva jutunk a parancsnoki szárny első emeletén lévő tárgyalóba, ahol Kovács András, a Szent Adorján Kft. ügyvezetője, Mihályi Gábor, a beruházást és a kivitelezést a Büntetés-végrehajtási Intézet Országos Parancsnoksága részéről felügyelő mérnök és Pancsusák Sándor alezredes, az intézet parancsnokhelyettese vár ránk.

Érdeklődés Lengyelországból és Romániából

Kovács és Mihályi az elmúlt mintegy két évben szinte éjjel-nappal együtt volt: egyezkedtek, vitatkoztak, alkudoztak. Még fognak is, hiszen a börtön üzemeltetése 15 évre szól.

– Akkor vágnék bele egy újabb börtön építésébe, ha Mihályi Gábort kirúgnák – válaszolja kérdésemre Kovács András. A mérnök ugyanezt mondja az ügyvezetőről.

Ezekből a félig komolyan, félig viccesen elhangzó megjegyzésekből is látszik, nem volt egyszerű megtervezni, megépíteni, felszerelni és működtetni az Európában is egyedülálló magánbörtönt.

Az USA-ban egy hasonló intézmény megtervezése és átadása között tíz év telik el. Angliában sem sokkal kevesebb. Magyarországon töredékidő alatt kellett megépíteni. Európa számos országából már megkeresték a KÉSZ Holdingot, többek között Lengyelországból és Romániából is. Szeretnék, ha náluk is a szegedi cég építene börtönt.

Szegedi után a tiszalöki is csillag

Az ország második csillag alakú börtönében ötszázhuszonhat 16 négyzetméteres, egy- és kétszemélyes zárkát alakítottak ki. A rabok között megtalálható a legsúlyosabb bűncselekményt elkövető gyilkos és a piti bűnöző is. Csongrád megyei nincs közöttük, a környéken lakók töltik itt a büntetésüket. A minden kényelmi berendezéssel felszerelt, garzonra vagy szállodai szobára emlékeztető cellák egyformák. Tartozék a kívülről vezérelhető tévé is. Az öt darab, csillag alakú zárkaépületben elkülönítve helyezik el a fogház, a börtön és a fegyház fokozatú elitélteket. Az intézet falain belül kialakítottak fedett, nézőtér nélküli sportcsarnokot, kondicionálótermet, a szabadban pedig kosár- és kézilabdapályát. Készül a füves focipálya is. Felhúztak két üzemcsarnokot, ahol a büntetésüket töltők dolgoznak. A fogvatartottak általános és középiskolai oktatását is a KÉSZ Holding végzi.

Reggeltől estig

Ébresztő: 5.30 (hétvégén 6) óra, takarodó: 21.40 (pénteken és szombaton 22.20). Reggeli: 2 dl tej, Zala felvágott, zsömle, sajtkrém; ebéd: almaleves, zúzapörkölt, savanyúság; vacsora: bácskai rizses hús, narancs.

Először a konyhához megyünk, az úgynevezett zsiliprendszerrel működő ajtók egymás után nyílnak ki előttünk, és csukódnak be mögöttünk. Útközben a kísérőink felváltva hívják fel a figyelmünket a biztonsági zónákra, a 17 sétálóudvarra, a legmodernebb biztonsági berendezésekre. Az utóbbiról nem sokat beszélnek – azt elárulják, hogy az ország legbiztonságosabb bv-intézetében számos csapda „várja" a szökni próbálókat. A falakban hétszer annyi vezeték húzódik, mint egy átlagos irodaházban. A konyha felszerelése, berendezése vetekszik a Hiltonéval. Nemsokára dél lesz, fő az étel, sül a diós csiga. Azt mondják, az itt dagasztott és sütött kenyérnek nincs párja. Gazdag Tibor, a pékek főnöke ezt megerősíti, és azt is elárulja, hogy a konyhára beosztott 12 elítélt átlagosan jó munkaerő. Az ebédet (reggelit, vacsorát) hőtárolós ételszállító kocsikban az elítéltek szervírozzák.

Kórtermek, rendelők, röntgen, laborok

A következő állomás a kétszintes egészségügyi blokk. Olyan, mintha egy kisváros jól felszerelt, néhány napja átadott kórházában járnánk. Kórtermek, rendelők, laborok, fogászati rendelő és röntgen. A betegellátásáról természetesen szakképzett orvosok és asszisztensek gondoskodnak. Még fodrászatot is kialakítottak, ottjártunkkor hat fogvatartott csináltatott magának frizurát.

Megnézzük a vallásgyakorlásra, közös imádságra szolgáló két termet, utána a húszezer kötetesre tervezett, de jelenleg még „csak" 10 ezer 200 kötetes könyvtárat.

Tiszalök határában váratlanul bukkan fel a hat méter magas bástyafallal körülvett épületegyüttes. Fotó: Schmidt Andrea
Tiszalök határában váratlanul bukkan fel a hat méter magas bástyafallal körülvett épületegyüttes. Fotó: Schmidt Andrea

– Negyvenen már beiratkoztak – mondja a gyorstalpalóval könyvtárosi szakképesítést szerzett elítélt. A könyvtárhoz vezető folyosón felszerelt két „nyilvános" telefonkészülék kamerája rögzíti, hogy ki, mikor beszél, ráadásul a speciális telefonkártyával csak a kódolt számokat lehet hívni.

A börtönt az épületegyüttes tetejéről is megbámulhatjuk. Ha nem lennének rácsok, nem lennének kerítések, azt gondolhatnánk, szállodakomplexum hózódik alattunk.

– Kívülállóknak talán hihetetlen, de nem minden fogvatartott örül a megváltozott körülményeknek – jegyzi meg a terepszemle végén Mihályi Gábor.

Számok

A bv-intézet területe 115 ezer 233, az épületeké 32 ezer négyzetméter. Az építés 5 milliárd 600 millió, a felszerelés 1 milliárd 400 millió forintba került. Az építkezés a belső kialakításokat nem számítva 12 hónapig, azzal együtt 17 hónapig tartott. A börtönben 700+70 elítéltet lehet elhelyezni és ellátni. Az intézet üzemeltetéséről a KÉSZ gondoskodik, a megállapodás határozott idejű, 15 évre szól. A BVOP börtönszerű szolgáltatást vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy a fegyőrökön kívül mindent a KÉSZ-nek kell megoldania. Azaz: a társaság üzemelteti az épületet, gondoskodik az étkeztetésről, a ruházatról, a mosatásról. A kft. biztosítja a szükséges gyógyszereket, az irodai berendezéseket, az irodaszereket, a telefonokat, faxokat, számítógépeket, tisztítószereket, még az őrkutyákat és az állatorvosi kezelést is. A gépjárműpark és a járművek üzemeltetése ugyancsak magánkézben van, mint ahogy a biztonságtechnikai rendszer üzemeltetése is, a fegyverek, a kényszerítő eszközök, a lőszerek szintén a KÉSZ-éi.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. betty 2008. október 29. 22:01
  „Akit betöréses rablással vittek oda és 2 év leülendöt kapott az szabadulhat hamarabb jó magaviselettel?:O”
 • 36. Papp Sándor 2008. augusztus 01. 23:57
  „Köszönettel vettem azt a lehetőséget, hogy Szabolcs- Szatmár-Bereg-Megyéből mint mérnök sikerült több mint egy évet eltölteni a KÉSZ Kft. dolgozóival, e beruházáson!
  Összegzésként nagyon örülök, hogy több Készes dolgozóval sikerült egyetértő összhangot megteremteni, több kooperácós egyeztetésen együtt lenni!
  Úgy érzem, hogy velük bármikor, bárhol szívesen tudnék együttdolgozni.!!!!!
  Mint építőmester nagyon sok javaslatom volna ha máshol netalán mégis építene a KÉSZ Kft. börtönt.
  Tisztelettel: Papp Ferenc (azaz Papp Sándor)
  (A II. űtemet véletlenül a tervezők nem tervezik?)

  A KÉSZ Kft. Miskolci Irodáján lévő munkatársakkal bármikor, bárhol dolgozom.
  Sokat köszönhetek: Kovalcsik Tamásnak, Pálné Katinak, Szabó Zolinak,Tóth Lajosnak,Kiss Csabának és nem utolsó sorban Sztuposzki Misinek!
  KÖSZÖNEM NEKTEK! ezt a pár hónapot.
  Remélem még találkozunk.
  A konyhában a kenyérsűtést az utolsó pillanatban is megoldottuk.
  A briós olcsóbb mint a faluban. ( stb.)

  Megjegyzés! Nem volna egy elvetemült dolog az ott dolgozó alvállalkozókat valamikor a KÉSZ Kft. vezérkarával egy sűllőre vendégül látni, a Tiszalöki Tisza parton.
  MEGÉRDEMELNÉK!


  Mint építőmester várom, a következő MEGBÍZÁST a T. KÉSZ Kft. részéről.
  Az Önéletrajzom az írattárban!!

  Tisztelettel: Papp Sándor Nyíregyháza, 2008.08.01.”
 • 35. OKOSKA 2008. június 11. 22:54
  „rabos neked irom van szived és áldjon meg téged az isten.”
 • 34. OKOSKA 2008. május 31. 15:37
  „SENKI NEM TUDJA .HOGYMIJEN A BÖRTÖN CSAK AKI BENT VAN.ÖK MEG VANNAK FOSZVA A SZABADSÁGTÓL.ÉS A CSALÁDJUKTÓL.ODA NE KIVÁNKOZON SENKI.MINDENÜTT JÓÓÓÓÓÓÓÓ DE LEG JOBBBBBBBBBBOTHOLLLLLLLLL.BUNKÓ PARASZTOK.”
 • 33. diégo 2008. március 27. 15:48
  „Nalátod!!!

  - " kint azt csinálsz, amit akarsz "
  - " bent meg gondolkodjál "
  - kétszeri meleg kaja - konditerem - könyvtár - szolárium , hogy a színed ne változzon.
  - a pénzed meg tartalékold a vazelinra.

  És még ezek után csokoljunk is nekik kezet??????????”
 • 32. diégo 2008. március 27. 14:54
  „Menénk de nem lehet, mert magas a fal. A börünk szine után meg kiutálnának.”
 • 31. Rabos 2008. március 27. 14:08
  „Ti tényleg nem értitek, vagy csak nem akarjátok? Kint azt csinálsz, amit akarsz, mert szabad vagy! Bent??????
  Ha irígykedtek, menjetek be!!!”
 • 30. Ki a rab? 2008. március 26. 23:29
  „Te Rabos ,a kint élőknek nem jár a luxus körülmények? Megfelelő fizetés stb .ÁÁÁ tudom miért mert nem gyilkolt ,és nem rabolt milliárdokat,esetleg becsületes is a marhája.A hajléktalant kérdezd már meg milyen jó neki hogy nincs bezárva te nagyon te. Szerintem bevonulna a luxusba csak hát van neki valamilye ami a raboknak nem nagyon .Úgy hivják nem veszi rá a lélek, tisztelet a kivétel.”
 • 29. diégo 2008. március 26. 21:26
  „Csak úgy

  -a falak azért vannak, hogy létszámon felül nehogy beköltözenek.
  - az örök meg azért,hogy védjék az épületeket, nehogy úgy járjon, mint Dorozsmai Árpa és Búza utcai lakások, hogy szétverjék.
  - 10 ezer kötetes könyvtár? Hát nem igen lesz győrőtt a lapjuk az olvasástol.
  - de nézvén a képeket nem csak kondi terem van, hanem szolárium is, legalább is a képek erről árulkodnak.
  Vagy tán tévedek?”
 • 28. rabos 2008. március 26. 21:00
  „Szörnyű, amit itt írkáltok. A bezártság a büntetés, az életkörülményeket biztosítani kell. Olyat, amilyen ott van. Azért, mert valaki megtévedt, nem állatként kell élnie. Láttatok amerikai filmekben amerikai börtönöket, ott sem rozsdás edényekben főznek, esznek. Sportolni meg azért kell, hogy ne kattanjanak be a bezártság miatt.”
 • 27. bolygató 2008. március 26. 19:05
  „Szóval skacok, én börtönben dolgozom, de szerintem nagyon ledöbbennétek, ha látnátok hogy hogyan él egy rab ott. Inkább csak jogai vannak, nem kötelességei, ha akar, egész nap döglik az ágyon, és ha valami nem tetszik neki , feljelentéssel fenyegetőzik.
  Ha hajlandó lejárni valamilyen iskolába, komoly pénzt kap, amit akármire költhet. Ha a zárkában valaki szétveri dühében a tévét, és azt nem pótolják, megint fenyegetőznek, hogy sürgősen pótolni, mert baj lesz. A kajájuk, orvosi ellátásuk ingyenes, programjaik vannak, meg ezernyi joguk.
  Egyetlen egy belső ellenségük van : egymás. Ha rossz éri bent őket, azt csak rabtársuktól kapják, senki mástól.
  És ami még döbbenetes , hogy egy gyilkos jó viselkedés esetén 5-6 év múlva szabadulni tud, és megy vissza a civilek közé semmi kontrollal.
  Szerintem ezekért a dolgokért elsősorban a magyar igazságszolgáltatás, és a jogrendszer kiaéakítói a hibásak.
  Döbbenet !”
 • 26. ejha 2008. március 26. 18:33
  „INGATLANSPEKULÁCIÓ SZEGEDEN!!!

  http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=144797

  OLVASSÁTOK EL”
 • 25. gv. 2008. március 26. 17:28
  „Meg azért, ezeket eltartani van pénz, a normális ember meg, aki nem bűnöző, már szinte a levegővételért is fizessen?
  Éheztetni kéne őket, meg kínozni, hogy azt is megbánják, hogy egyáltalán eszükbe jutott gyilkolni, és az őrök lábát csókolgassák, ha egyáltalán egy rongyosra olvasott könyvet a kezükbe vehetnek a sötét cellában, vagy ha nincs döglött patkány az ivóvízben!”
 • 24. kale 2008. március 26. 17:23
  „23: aki gyilkol, meg rabol, az valóban legyen is "pofáncsúsztatva" azért is, mert csak szerda van.

  Vagy tudok jobbat: ne verjék őket, de ne lakjanak luxusszállóban.
  De amúgy azon gondolkozom én is, hogy beköltözöm... Már eleve a menü több pénzbe kerül ott nekik, mint amennyire nekem futja naponta, pedig dolgozom, és hol vagyok én még a konditeremtől, meg a fodrásztól...
  Egyébként ők eddig fizettek vizitdíjat a rendelőkben? :)”
 • 23. servietten 2008. március 26. 16:42
  „Azééér gyerkőcök hibásban gondókottok! A börtön vazze nem azé sz@r hely,meer a körülmények rosszak...pontosítva nem a meiseni porcelán csavarja be a lompost a farodba cicafiú...vagy nem a diós csiga vág pofán ,meer nemattá neki cigit...vagy csak azélötté nyakoncsúsztatva meer nem szólítottad a Jocit tábornokÚÚÚrnak... vagy ...csak mert szerda van hülye :-P”
 • 22. Retesz Elek 2008. március 26. 16:04
  „Jaja , a rómaiak idején mi számítottunk cigány népnek...”
 • 21. Mil 2008. március 26. 15:03
  „Sajnos ez a világ a hanyatlás felé tart. A nyugati civilizáció hanyatlásban van, éppen folyamatban van önmaga felszámolása. Úgy járunk, mint a rómaiak, jön majd a sötét középkor, aztán talán újra rend lesz-a fejlődés körkörös, most itt tartunk”
 • 20. Mil 2008. március 26. 15:00
  „Etnikum=cigány(pejoratívan)”
 • 19. szabad ember 2008. március 26. 14:02
  „Sül a diós csiga... hmmm.... baszódjanak meg!”
 • 18. 23456 2008. március 26. 13:05
  „ja mostmár tudom miért építettek olyan magas falat...azért nehogy valaki beszökjön a luxusba”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védelem alá vonhatják a szegedi körtöltést

Szeged - Védetté nyilváníthatják a nagyárvíz után épült, 12 kilométer hosszú szegedi körtöltést. A… Tovább olvasom