Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Magánerőből nem könnyű komolyzenei lemezt megjelentetni

Szeged - Miközben a komolyzenei lemezpiac válságban van, és a nagy kiadók is csak a világsztárok vagy a különlegességek felvételeivel rúghatnak labdába, a szegedi énekesek, muzsikusok nem mondanak le arról, hogy saját CD-jük legyen. Van, aki magánkiadásban, más világcsúcsnak számító sorozatban talált megoldást.
Régen elmúltak már azok az évtizedek, amelyek a magyar hanglemezgyártás fénykorának számítottak – amikor évente akár száz nívós komolyzenei korong is megjelent. Egy olyan közkedvelt, világhírű énekesnek, mint amilyen Gregor József volt, hosszú oldalakon keresztül lehetett sorolni a lemezfelvételeit. Mai kollégái – énekesek és muzsikusok – már jóval nehezebben juthatnak hasonló lehetőségekhez.

A Szegedről indult Bátki Fazekas Zoltán operaénekesnek és költőnek a napokban jelent meg Mozart-áriákat és -duetteket, valamint a Heine-versekre írott Schumann-dalciklust, A költő szerelmét tartalmazó CD-je.

– Manapság kevés olyan kollégám van, aki saját, ráadásul zenekari kísérettel készült lemezzel büszkélkedhet. Valószínűleg nekem sem lett volna, ha nem pályázom, nem keresek támogatókat. Albumomat így is saját finanszírozásban jelentette meg a Közélet Kiadó. A másfél millió forintos költségvetés java részét magam fizettem, és édesanyám volt a legnagyobb szponzorom. 130 ezer forintot nyertem alkotói támogatásként Szeged önkormányzatától, 30 ezret kaptam a Szegedért Alapítványtól. Fontosnak tartom, hogy legyen egy jó minőségű, referenciaként is adható lemezem, amit külföldre is kiküldhetek. Az sem árt, ha hagy valami nyomot az ember maga után – fogalmaz Bátki Fazekas Zoltán, aki a kétezer példányban kiadott CD-jén szereplő kollégái közül Vajda Júlia és a karmesterként és zongoristaként is közreműködő Oberfrank Péter munkáját is tiszteletpéldányokkal honorálta.

Vizsolyi Lívia, a szegedi szimfonikusok fagottművésze már három szólólemezt jelentetett meg, valamint a fagott-trióval készült CD-je is magánkiadásban látott napvilágot.

Bátki Fazekas Zoltán operaénekes friss CD-jét mutatja. Fotó: Tésik Attila
Bátki Fazekas Zoltán operaénekes friss CD-jét mutatja.
Fotó: Tésik Attila

– Az első lemez volt a legnehezebb, különösen a támogatók felkutatása bizonyult óriási kihívásnak. De az a tapasztalatom, hogy mindig lehet találni olyan embereket, akik segítenek. Sok barátra tettem szert a szponzorkeresés kapcsán. A Szegedért Alapítványra is – amely két CD-met támogatta – számíthatnak a helybeli művészek. Bár azt gondolom, nem lenne szégyen, ha valaki abból él, amit professzionális szinten tud, lemezeimnek elsősorban pszichológiai és presztízsértékét tartom fontosabbnak, nem azt, hogy üzleti sikert is hozzanak. Arra egy külön ember kellene – véli Vizsolyi Lívia, aki többnyire ajándékként szokta adni korongjait.

Kollégájának, Kosztándi István hegedűművésznek, a szimfonikusok koncertmesterének nemrégiben készült el első CD-je, amely húszéves muzsikusi pályafutásának összefoglalása.

– Kamarazenekari koncertfelvételek szerepelnek a lemezen, amit a várostól kapott alkotói díjból és a Szegedért Alapítvány támogatásából adtunk ki kétszázötven példányban. Elsősorban a szakmabeliekre és a szegedi törzsközönségre, barátokra gondoltunk, így nem is került kereskedelmi forgalomba, ajándékba adtuk – árulja el a művész felesége és egyben segítője. Kosztándi Melinda, aki az egész „lemezprojektet" kézben tartotta, úgy véli, rengeteg buktatója van a magán-lemezkiadásnak. Kis pénzből csak úgy lehet megoldani, ha a nyersanyag beszerzésén át a címke és a borító megtervezéséig mindent maga a művész, illetve segítői végeznek.

Világcsúcs Szegedről

Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművésznek, az SZTE ZMK tanszékvezető professzorának a Hungaroton Classic kiadásában hamarosan a tizenkettedik Hubay-CD-je jelenik meg. Az újra felfedezett hegedűvirtuóz és komponista hegedű-zongora átiratait közreadó lemezsorozatot tizenhárom részesre tervezik. Az egyedülálló vállalkozás 1996-ban indult, akkor döntötték el, hogy Kassai István zongoraművész közreműködésével megjelentetik az iskolateremtő zenepedagógus életművének összkiadását. A sorozat utolsó, tizenharmadik része is megjelenik még az idén, Hubay Jenő születésének 150. évfordulóján. A különleges vállalkozás abszolút világcsúcs lesz: ugyanattól a zeneszerzőtől még egyetlen muzsikus sem adott ki ennyi lemezt. Szecsődi Ferenc elmondta: temérdek munkával járt a sorozat elkészítése. Bele sem vágott volna olyan profi kiadói háttér nélkül, mint amit a Hungaroton Classic biztosított. A lemezeket külföldön is forgalmazzák, ennek hatására Hubay művei mostanra világszerte népszerűvé váltak. A lemezekről megjelent kritikák Szecsődi briliáns technikáját és áradó zeneiségét méltatják, és egyszerűen csak a magyar Paganiniként emlegetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy zöldkatona másfél szegednyi terepet véd

Szeged - Túljelentkezés van a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságán, ahol zöldkatonákat toboroznak. Tovább olvasom