Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Magángyűjtemény a hajóácsok házában

Szeged - 40 mesterség 4000 tárgyi emlékét gyűjtötte össze egy évtizedes munkával dr. Babik Barna szegedi orvos. Múzeumot szeretne nyitni 200 éves Kis-Tisza utcai házának pincéjében.
A Kis-Tisza utca 9. számú házat, a felsővárosi superok, hajóácsok építette 200 éves műemléket az elmúlt 20 évben újította fel dr. Babik Barna szegedi orvos. Mivel szomszédjai is nagy odaadással védik a „teremtett környezetet", mára a Tiszára néző klasszicista házsor ódon hangulatával a város Víz előtti világába varázsolja a sétálókat.

Külön cikket érdemelne az 1805–1810 között épült hófehér ház aprólékos felújításának története. Ezúttal azonban nem az épület, hanem a néprajzi gyűjtemény miatt néztünk be a lakás alatti hatalmas, boltíves pincébe. Megtudtuk, hogy a 97 évesen tavaly elhunyt, világhírnévnek örvendő papucsosmester, Rátkai Sándor eszközei, bútorai a család akaratából nagy tisztelőjéhez, dr. Babik Barnához kerültek. A gyűjtő megmutatta Sanyi bácsi szerszámos sublótját és a deszkadobogót, pódiumot – amelyeket már az ő megbízásából egy asztalosmester mentett meg a széteséstől –, a kisszéket és a híres, sokat látott 150 éves tőkét. Sok-sok szerszám idézi a mestert: kalapács, falcfogó, csusznajder, félholdkés, bicske, musta, ár, fonalsodróvas, tűtartó, cérna, fenőkő, sarokdörgölő, kármentő, csirizes edény, szabóolló, bélésnek való disznószőr, szögek, számozók és rongyok, bőrdarabok. Egy világ, amelyet már nem lehet újrateremteni, csak felidézni: ahogy a mester kék kötényében kucorog a kisszékén, és csontos, ám finom kezével utánozhatatlan, több évtized alatt csiszolódott mozdulatokkal igazítja formára az engedetlen nyersbőrt, vagy simítja el a csinos bársonyt.

A hajóácsok háza - magángyűjtemény. Fotó: Karnok Csaba
– 2001 júliusának második szombatja óta foglalkoztat a mesterségek tárgyi emlékeinek gyűjtése – mondta az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének orvosa. – Azért tudom ilyen pontosan, mert aznap mentem ki először a dorozsmai vásárra, és azon nyomban elhatároztam, hogy megmentem az utókornak a kismesterségek még fellelhető szerszámait. Ekkor már volt néhány darabom: panellakásunk beépített szekrényében rejtegettem például egy régi lóabrakolót, amelybe a Szent István téren botlottam.

 Időutazás

Dr. Babik Barna tavaly az Új Széchenyi-terv turizmusfejlesztési forrásaira adott be Se szeri, se száma szerszám címmel pályázatot, hogy kialakíthasson egy napi 4 órában nyitva tartó múzeumot. Ugyan nem nyert, de nem adja fel: újra pályázik. A turistákat időutazásra invitáló kiállítást a hajóépítő ház szuterénjében rendezné be. A boltívek alkóvjában mutatkoznának be a kismesterségek: a kovács, az asztalos, a kádár, a hajóács, a vizönjárók, a papucsos, a mézeskalácsos, a kályhás, és a megélhetési formák: teknővájás, vályogvetés, a söprűkötés, méhészkedés és társai. A hajóácsok házában Hajósház néven korhűen berendezett kis panzió is működik.

A mára összegyűjtött 4000 tárgy harmadát ajándékba kapta az ismert szakember, miután híre ment, hogy gyűjti a mások számára értéktelen eszközöket. A másik egyharmadhoz olcsón jutott hozzá vásárokon, míg a páratlan darabok kisebb részéért „kegyetlenül megfizetett": aki eladta, pontosan tudta, hogy nem fog nemet mondani az árra.

– Megfogott a sok törődés, találékonyság, ügyesség, gondosság, tapasztalat, a környezettel szembeni alázat, már-már bölcsesség, ami sugárzik ezekből az eszközökből, lenyűgözött a régiek kreativitása – indokolta meg a kétgyermekes, 54 éves orvos, miért lett a napjainkra szinte eltűnt kismesterségek szerelmese. – Több tradicionális és újabb mesterség, asztalos, szabó, borbély, faragó, csizmadia, suszter, papucsos, szijjártó, szűcs, tímár, kötélverő, szitakészítő, könyvkötő teljes szerszámkészletével rendelkezem, berendezhetnék két háború közötti konyhát, kocsmát – és egy felsővárosi hajóépítő műhelyt is.

Olvasóink írták

 • 1. allegro 2012. január 30. 12:16
  „Ez igen! Gratulálok gyűjteményéhez és kitartó munkájához.
  Nagyon fontos munkát végez. Hobbiból, szenvedélyből. Így is érdemes.
  Mint orvosi munkáját is, édesapám is kezei között gyógyult szívműtéte során. Köszönjük odaadását.
  Kívánom nyerjen a pályázaton. Biztos vagyok benne, hogy meg lesz az eredménye, hiszen máris kézzel fogható.

  Turisztikai témában a panziókhoz kapcsolódóan vannak pályázási lehetőségek a kulturális értékek, népi kismesterségek bemutatására. Bár ez a falusi szálláshelyekhez kapcsolódó lehetőség, de hátha belefér, a kiírókkal egyeztetve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kabát, étel a rászorulóknak

Szeged - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat két utcai csoportja járja Szegedet, és segít a… Tovább olvasom