Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Magánlakást nehéz irodának kiadni

Irodának alkalmas házból, lakásból túlkínálat van Szegeden. Aki lakásban kíván berendezkedni, az inkább megvásárolja, mintsem bérli az ingatlant, egyre többen pedig az irodaházakat választják.
Fotó: Schmidt Andrea
A rendszerváltás óta eltelt tizenöt év alatt egy tendencia teljes egészében megfordult a szegedi irodapiacon: a magánlakások iránt a kezdetekhez képest már elenyésző a kereslet. Bozsó Miklós ingatlanszakértő és vagyonértékelő, a Limit Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy évig tartó kitartó keresgélés után nagy nehezen lehet csak bérlőt találni a belvárosi, nagy méretű önkormányzati lakásokra. Elmondta, a vállalkozók kiszámolták, egyszerűbb, ha megveszik az átlagosan 100 négyzetméteres lakás tulajdon- vagy bérleti jogát, mintsem havi 100-150 ezer forintért béreljék. Ha hitelt vesznek fel a vásárlásra, annak törlesztőrészlete nem éri el a lakásbérlet árát.

Tapasztalatai szerint négyzetméterenként 1000-2000 forint közötti bérleti díjat lehet kérni a belvárosban, minden a helytől és a pluszszolgáltatásoktól függ. A Limit ügyvezető igazgatója hozzátette, a lakásokban általában ügyvédek, orvosok, könyvelők, közjegyzők, könyvvizsgálók rendezkednek be, míg az irodaházakat a cégek kedvelik. Ezekben a rendszerváltás óta irodaházakként működő épületekben – a Belvedere-ház, a Skála melletti „olajosház", a volt Agrober a Mérey utcában, az Eszperantó utcai volt szakszervezeti székház – egyre jobban felszerelik a helyiségeket, ma már alapkövetelmény például a klíma is. A szakértő szerint viszont nem éri meg újakat építeni, mivel annak ára a bérleti díjakból nem térül meg.

A volt Csomiterv, ma Arany János utcai irodaház helyiségei már a rendszerváltáskor magántulajdonba kerültek, az ügyeket közös képviselő intézi, aki maga is irodával rendelkezik az épületben. Kapás Ferenc, a NOS Kft. ügyvezető igazgatója – az egyik tulajdonos – elmondta, csak a közös helyiségek maradtak eszmei közös tulajdonban. Elégedett a hellyel és a szolgáltatásokkal, az ügyfelek könnyen megtalálják őket, a parkolás sem okoz gondot: vendégeik részére napijegyeket tartanak készenlétben.

Az Eszperantó utcai irodaháznak információink szerint költséges az üzemeltetése, a tulajdonos elmondta, hatalmasak az igények, amelyek viszont a kialkudott bérleti díjakban nem tükröződnek. Hasonlóképpen egy kézben volt a Gogol utcai Gogol Center irodaház, ám annak régi tulajdonosa, az Amerikai Ház Kft. már több évvel ezelőtt eladta a helyiségeket az akkori bérlőknek. Ma társasházként működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom