Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Magánnyugdíj-rendszer: ragaszkodnak a kasszájukhoz

Csongrád megye - Veszélyben a maradék magán-nyugdíjpénztári befizetések, mintegy 62 ezer ember 200 milliárd forintja. Kedd este több ezren tüntettek Budapesten a „manyup" mellett. Varga Mihály már nyugtat.
– Volt bennem egy jó adag „csakazértis" 2011-ben, amikor nem adtam oda a pénzemet az államnak – mondta Attila. – Nem akartam elhinni, hogy megvonhatják tőlem az állami nyugdíjat. Mára közel 6 millió forintom gyűlt össze, ami nyugdíjas éveim legbiztosabb hátterének tűnik, és ha valami történne velem, megörökölhetik a gyerekek.

Sorállás 2011-ben

A parlament 2010 decemberében fogadta el, hogy a magán-nyugdíjpénztári járulék is csak az állami nyugdíjalapba folyhat be, és nyugdíj se jár annak, aki marad a magánkasszájánál. Az államhoz átlépők adómentesen felvehették a reálhozamot. Ha valaki mégis maradni akart, annak 2011. január 31-éig személyesen, hosszú sorbaállással nyilatkoznia kellett a szándékáról. Csongrád megyéből 3803-an voltak, akik nem adták a pénzüket. 2011-ben az állam 3 millió tag 3 ezermilliárd forintos vagyonát vonta el.
– 15 évig voltam az OTP magánnyugdíj-pénztár tagja: amikor 2012 végén megszűnt, a 3 és fél millió forintos befizetésemre 1,9 millió forintos hozamot számoltak ki – kezdte el a történetét Zoltán, a 2 gyermekes családapa. – Azért nem ijedtem meg a fenyegetéstől, hogy nem lesz állami nyugdíjam, mert kiszámoltam: legkorábban 25–30 év múlva hagyhatnám abba a munkát, addigra ki tudja, mi lesz az állami nyugdíjrendszerrel.

Zoltán máig jó döntésnek tartja, hogy maradt: munkabére után jelenleg vonják az állami nyugdíjjárulékot, emellett fizeti a tagdíjat a magán-, valamint az önkéntes nyugdíjpénztárának is. Nála megvalósult a „3 pillér". – Szeretném, ha megmaradna a magánkassza, ezért hajlandó vagyok a működési költségekhez is hozzájárulni. Abban reménykedem, hogy a tagok rájönnek, érdemes havi befizetésekkel támogatni a pénztárukat.

A mostani, parlamenthez benyújtott javaslat szerint, ha a magánkasszatagok 70 százaléka nem fizet tagdíjat, végelszámolással meg kell szűnnie a pénztárnak. Mivel ez a feltétel a megmaradt 4 kassza – Horizont, MKB, Budapest, Szövetség – egyikénél sem teljesül, az összeset be lehetne zárni. Jelenleg a tagoknak csak a 10 százaléka fizet tagdíjat, a döntő többség ugyanis otthagyta az összegyűlt pénzét, de havonta már nem utal rendszeresen. Varga Mihály a napokban már nyugtatta a népet: a törvény nem lesz visszamenőleges hatályú. Az MNB szerint 2014 első félévének végére már csak 61 ezer 520 tag maradt a „manyupokban". Ők 127 millió forint tagdíjat fizettek be, ami fejenként havonta mindössze 344 forint. Az összes vagyon közel 200 milliárd. A pénztárak jól teljesítenek: 2013-ban 4–10,5 százalék közötti reálhozamot értek el.

Történet

A magánnyugdíj-rendszer 1998. január 1-jén indult el Magyarországon. A 3 pilléres rendszer az államiból, a magán-nyugdíjpénztáriból és az önkéntesből állt. 1998-tól a 24 százalékos munkáltatói járulék az államkasszába folyt be, a 8 százalékos munkavállalói járulékot azonban a magánnyugdíj-pénztárba fizették be a tagok. Azt ígérték, a nyugdíj 75 százalékát az államtól, 25 százalékát a pénztártól várhatják majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyönyörködjön olvasóink adventi koszorúiban!

A beérkezett rengeteg fotót galériáztuk - nézze meg! Továbbra is várjuk a fényképeket a világító asztaldíszről. Tovább olvasom