Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Magánorvosnál drágább lesz a gyógyszer

Több ezer forinttal is megnőhet a gyógyszerköltségük októbertől azoknak a betegeknek, akik magánrendelésekre járnak. Az eddigi 90, illetve 100 százalékos ártámogatásban részesülő gyógyszereket csak 50 százalékos kedvezménnyel írhatják majd fel azok az orvosok, akiknek nincs szerződésük az egészségbiztosítóval.
A magánrendeléseken októbertől nem rendelhetik majd a gyógyszereket kiemelt támogatással azok az orvosok, akiknek nincs szerződésük az egészségbiztosítóval. A hozzájuk járó betegeknek tehát nem jár majd kilencven, illetve százszázalékos ártámogatás, csupán ötvenszázalékos. A döntést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azzal indokolta: az Európai Unió országainak többségében is ez a gyakorlat.

Szilárd András, a Csongrád Megyei Orvosi Kamara alelnöke úgy fogalmazott: van a döntésben valamiféle logika, hiszen az élet más területein is az veheti igénybe a biztosító szolgáltatásait, aki azzal szerződést köt. – Az állam a beteget támogatja, nem a gyógyszert – tette hozzá. – Aki a társadalombiztosítóval szerződött orvoshoz megy, annak jár kedvezmény.

Az alelnök nem tudott pontos adatot mondani: a megyében hány orvost érint az új rendelkezés. Az OEP adatai szerint országosan az orvosok alig egy-két százalékának nincs a közszolgáltatóval munkaszerződése. Azzal kapcsolatban, hogy a betegek honnan tudják: melyik orvosnál kell majd többet fizetniük a felírt pirulákért, Rácz Jenő egészségügyi miniszter azt mondta: a magánpraxist folytató orvosoknak jogszabályi kötelezettsége, hogy tájékoztatást adjanak az ott végzett tevékenység költségéről.
Az biztos, hogy az intézkedés a pszichiátereket és a tüdőgyógyászokat súlyosan érinti, ezeken a szakterületeken alkalmaznak ugyanis sok kiemelt támogatású készítményt. Ezek ráadásul kifejezetten drága szerek, így a támogatás mértékének csökkentése alkalmanként több ezer forintos plusz kiadást jelent majd a betegeknek.

– Az általunk használt antidepresszánsok és antipszichotikumok nagy része a 90, illetve 100 százalékos támogatási körbe tartozik, melyeket október után – ha a döntéshozók ezt nem gondolják újra – a magánrendeléseken csak 50 százalékos támogatásra tudjuk majd felírni. Ez a betegeknek jelent majd jelentős többletköltséget – fogalmazott Vasadi Anna pszichiáter. Hasonlóképpen igazságtalannak tartja az új rendelkezést Selypes Ágnes tüdőgyógyász főorvos.

– Magánpraxisban is ugyanazokat a vizsgálatokat végezzük el, amelyek a kedvezményes gyógyszerfelírás alapkritériumai, ezért nem értem a döntést – mondta. Hozzátette: a szakrendeléseken már nem győzik ellátni a betegeket, a várakozási idő pedig hatalmas. Hasznos tehát, hogy a betegeknek van lehetőségük a kényelmes magánrendelésekre eljárni, ráadásul vannak, akik munkaidejük miatt egyébként sem tehetik meg, hogy délelőtt menjenek orvoshoz. Az októberben esedékes változás őket hozza nehéz helyzetbe.


A kiskapu

A rendelet egyetlen kiskapuja, ha az orvos praktizál egy állami egészségügyi intézményben, és az ott használatos receptjeire ír fel gyógyszert magánbetegeinek is. Sokan azonban ezt a lehetőséget sem tudják kihasználni, hiszen vannak, akik csak magánpraxist működtetnek. Ők valószínűleg az év végétől érezhető forgalomcsökkenésre számíthatnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesített forradalom: Pozsony mérsékelte Pest radikalizmusát

Szeged - Jókai így sóhajtott fel: Pestről képtelenség befolyásolni a hatalmat, mivel a király, a… Tovább olvasom