Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Magánoviba írassam a gyermekem?

Szeged - Mivel több egy magánóvoda az államinál? Meg tudom-e fizetni? Ez valami elit dolog?
Minden szülő a legjobb körülményeket szeretné biztosítani gyermekének. A magánóvodák nyugalma része lehet ennek a gondoskodásnak, csak kicsit mélyebbre kell nyúlni a pénztárcába. Hogy mit kapnak cserébe?

A 10-20 fős és általában vegyes életkorú csoportok miatt családias hangulatot, több odafigyelést, gondoskodást, megértést. Bár hagyományosabb módszereket követő magánovikat is találni, akik különbözni szeretnének, azok a kevésbé poroszos, tevékenységközpontúakat választják. Ezek lényege, hogy játék, tevékenység közben sajátítják el a tudást a kicsik, ne pedig csak elméleti oktatás útján.

Vidám élet a Dorogi utcai magánóviban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Fontos, hogy a gyerekek úgy érezzék, fontosak, meghallgatják őket - emeli ki Ancika óvónéni, a Dorogi utcai magánóvoda vezetője. Úgy gondolja, a vaskalapos szigor és a tudássulykolás helyett úgy kell általános alapokat nyújtani nekik, hogy élvezzék, szinte észre se vegyék, hogy mennyit tanulnak egy-egy foglakozás során. Együtt főznek, ápolják a növényeket, a mindennapi élet megtapasztalása útján fejlődnek a gyerekek.

Kisebbségben

Jelenleg Szegeden 12 nem önkormányzati fenntartású óvoda működik, ebbe az egyháziak, egyetemiek is beletartoznak. 4733 óvodása van a városnak, kb. 1/6-uk, 733 jár az említett intézmények valamelyikébe. A magánóvodák alapítására, működésére vonatkozó szabályokat a közoktatási törvény írja le, ellenőrzésüket számos hatóság végzi.

A Tisza Lajos körúti és a Lövölde utcai magánóvodák is a több törődést emelik ki elsőként. A felszerelések, a játékok, a könyvek tekintetében is jobban állnak sok állami óvodánál. A szakmaiság azonban - bár a módszerek eltérőek lehetnek - itt is, ott is adott, hiszen a törvényi előírások mindkét fajta intézményben ugyanazon szigorral köteleznek. Csak hát a hangulat, a higiénia, a körülmények...

Fel is merül a kérdés, nem sokkoló váltás-e ezután egy állami általános iskolában folytatni? Az óvodapedagógusok tapasztalata szerint a gyerekek kellő testi, lelki felkészítést kapnak, megfelelő alapot az iskolai folytatásra. Sőt, az önállóságra, viszonylagos szabadságra nevelt kicsik jobban meg is állják helyüket.

De kik engedhetik meg maguknak, hogy csemetéjük ideálisabb környezetben élje meg ovis időszakát? Nemcsak a kirívóan gazdagok. Az óvodavezetők egyöntetűen állítják: vegyes anyagi helyzetűek a szülők, a gyerekükért spórolni hajlandó középosztálybeliek vannak többségben. Ovitól függően havi 23-36 ezer forintot kell kipengetniük, de az állami óvodák esetében igénybe vehető kedvezmények itt is adottak. Nem is olyan elképesztő összeg a teljes ellátásért, figyelmes oktatásért, pluszprogramokért. Az állami ovik is 10 és 20 ezer közötti költséget jelentenek havonta, és ott minden programért külön kell fizetni.


Rebeka az ovis lét előnyeiről beszélt a Dorogi utcai magánoviban

Egy átlagos családnak azért még így is megterhelő lehet összekuporgatni ennyit, főleg, ha több gyermekről kell gondoskodni. Érdemes mégis megfontolni ezt a lehetőséget, hiszen kisfiunk, kislányunk ebben a korban szerzi meg alaptudását a világról, és nem mindegy, milyen körülmények között.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Zs 2009. október 22. 09:57
  „52
  Nem is a Te szitudra gondoltam (még az ovisra és az eredmények megvásárlására utaltam volna)
  Én is igyekszem az erő jó oldalán maradni :)))”
 • 55. bespin 2009. október 22. 09:04
  „53. ´89-´90-ben a szentesi rakétaosztálynál egy sem volt. Bár, mi egy elit alakulat voltunk. :-)”
 • 54. Lehiggadt 2009. október 21. 21:47
  „Egyesek nagyon eltértek az alaptémától, de én Illa_22-höz csatlakozva elmondanám, hogy a gyermeknevelést már a magzati korban kell elkezdeni! Már akkor beszélni kell a leendő trónörökösökhöz! Már akkor kellemes zenét kell hallgattatni velük. Minden csecsemőt bármikor el lehet rontani, de nevelni az első naptól kell - például a szoktatással és az el nem kényeztetéssel - bármilyen kegyetlenül hangzik elsőre! Mire egy baba a bölcsibe kerül, addigra lehet ő egy tisztelettudó gyermek is lenni, és egy rettenetesen elviselhetetlen, deviáns is, aki például képes ráverni a felnőttre!?! No, ezt a bölcsiben, az óvodában helyrehozni - legyen az maszek vagy állami nem egyszerű, szinte lehetetlen feladat!”
 • 53. gróf 2009. október 21. 21:45
  „92-ben HMVHELY 1200 katonából 4-5 dark.”
 • 52. bespin 2009. október 21. 21:06
  „51.Az 5 "dark", osztálytárs lett volna,ezért nem a helyi suliba jár egyik sem. Szegregáltam. Nem sznobizmus.”
 • 51. Zs 2009. október 21. 20:41
  „48
  Az első felével egyetértek,

  de a másodikkal nem
  Voltam Ercsiben 2-3 napot 1995-ben a műszaki laktanyában: nos, annyi cigót egy rakáson még nem bazilikáztam - gőzőm sincs honnan lettek oly szépen összeterelve

  bespin
  Sznobéknál csak az elvert lé mennyisége a mérvadó - az eredményt is igyekeznek megbótolni, oszt jóvan... - bár ezzel az elitiskola dologgal is vannak komoly fenntartásaim ("túl sok" az ismerettségi körben a tanerő, hogy statisztikáknak higgyek :DD)”
 • 50. bespin 2009. október 21. 20:34
  „48. Nálunk ´90-ben állomány csere volt a harcászati-hadműveleti rakéta osztály felszámolása miatt, a karcagi lövész dandár jött a helyünkre. Na ott fehér ember csak elvétve volt a 200 egynéhány sorkatona közt.

  A külvárosi ovi csoportunkban 24-ből , 5 a Dark Side képviselője volt.”
 • 49. Illa_22 2009. október 21. 20:28
  „Lehet különbséget tenni minden óvoda között, szülő kérdése hogy áll hozzá. De nem várható el egyik óvónénitől sem h csak az én gyerekemre figyeljen meg csak vele foglalkozzon mert az az enyém... A szülő feladata is h nevelje a gyereket, h fejlessze és tanítsa, foglalkozzon vele... nem az kell h 6kor nyit az ovi berakom a gyereket é s fél 6 kor záráskor érte megyek.... Példának csak a jóféle szülőt kellene említeni aki nem szobatisztán adja a gyereket oviba, meg betegen viszi be.... Lehet szidni az állami ovikat kedves elitóvodás szülők de magatokba is kellene nézni kicsit... nem ugí kell ám hozzá állni egy ovónénihez h hé itt a gyerekem neveld fel majd jövök érte.... Lehet ám h az otthon agyon kényeztetett gyerek kissé deviáns, és ezt nem az óvónéninek kell helyrehozni. az meg elég szomorú igen h semmire nincs pénze egy óvodának, de hál istennek vannak olyan kedves szülők akik ezt megértik és nem az óvodavezeteőt szidják.. Ti biztos mindent megtettetek ugye?!?!?!
  Ja és óvodában dolgozok....”
 • 48. gróf 2009. október 21. 19:43
  „47!
  Oviban, bölcsiben láttál te már cigány gyereket? Max 0.5%-t. Havi 15000 egy gyerekre melyik cigó áldoz?!

  Akár csak a sorkatonaságnál ott sem voltak.”
 • 47. dodó 2009. október 21. 17:46
  „A hat év alatti gyermekek kevéssel több mint hatvan (60!) %-a cigány.
  Ha nem akarsz sikeresen integrálódni (közéjük), választanod kell, ha belerokkansz is!”
 • 46. eva45 2009. október 21. 17:08
  „Nekem nem volt problémám az állami óvodával szépen fejlődött a gyerek.Betöltötte a 6. évet mehetett is iskolába. Gyerektől is függ hogy mennyire tanulékony ,hogyan alkalmazkodik a társaihoz.
  A gyerekkel foglalkozni nevelni kell nem neki fontos hogy milyen óvodába jár hanem a szülőnek.”
 • 45. Lehiggadt 2009. október 21. 16:26
  „Nem kellene itt összevesznetek! NEM szabad általánosítani! Az állami vagy önkormányzati óvodában és bölcsődében is van jó példa és nagyon hitvány is! A magán vagy alapítványiból is hallottam már rossz példáról!
  Még annyi, hogy ahova csak "kiválasztott" vagyis agyonkényesztetett, kezelhetetlen gyerekek járnak, arról még egyikről sem hallottam jót!”
 • 44. zizu 2009. október 21. 16:17
  „:-)”
 • 43. gróf 2009. október 21. 16:15
  „Bibibíííííí az én apukám erősebb!”
 • 42. bespin 2009. október 21. 16:13
  „40. ja és gagyi külvárosi óvodából kerültek be, felvételivel a belvárosi elit oskolába.
  Ezt told ki szögletre,elitóvodás!”
 • 41. bespin 2009. október 21. 16:11
  „40.Az én kölkeim már belvárosi elit iskolába járnak, ingyé´!!!!”
 • 40. zizu 2009. október 21. 16:04
  „ja és csak annyit kedves bespin, ne írigykedj, tégy a sorsod ellen és te is járathatod "qwa nagy pézé" elit oviba a kölködet. Ennyi.”
 • 39. zizu 2009. október 21. 16:01
  „szerintem kedves komlódi nem érdemes velük vitázni. tökéletesen ráéreztél a téma lényegére, de nevívj szélmalomharcot! Fölösleges. Én feladtam. :-)”
 • 38. flexsnake 2009. október 21. 15:56
  „csak egyházi óvodába ne menjen, ott csak agymosás folyik meg a pedofil papok számára az ,,előmunka".”
 • 37. theseus 2009. október 21. 15:19
  „Vannak alapítványi és egyházi óvodák is, amelyek nem sokkal drágábbak mint az állami/ önkormányzati fenntartásúak, de általában mégis jobban felszereltek, és a nevelésre különleges hangsúlyt fektetnek. Meg is válogatják a gyerekeket a felvételin, elég nagy a túljelentkezés, nemcsak a nevelőgárda válogatott.
  Ott ráadásul korosztályonként vannak a gyerekek, nem is szerencsés a 3 éveseket a 7 évesekkel egy csoportba tenni, az csak kényszermegoldás a kis magánóvodáknál.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstöltek a gumik: legális drift a parkolóban

Fékcsikorgástól volt hangos a Napfény Szabadidőpark parkolója kedden délután. Tovább olvasom