Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Magántraffipax: egyelőre képtelenségnek tűnik

Egy magáncég saját traffipaxával ellenőrizné Csongrád útjait, cserébe a városi útfenntartó részesedést kapna a bírságokból. A rendőrség nem támogatja a mérés magánosítását, a csongrádi városgondnokság sem, de több ellenőrzésnek örülnének.
Saját traffipaxával házal Csongrádon a Faun Kft. A budapesti székhelyű cég azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy – mivel Csongrád megyében erre jogosultságot szerzett – részt venne a városi közlekedés ellenőrzésében. Konkrét ajánlatról nincs szó, de az együttműködés lényege az, hogy a magáncég traffipaxával szűrné a gyorshajtókat, a képeket elküldenék a rendőrségnek, a bírságokból befolyt bevétel egy része pedig a városgondnokságnál kötne ki.

A megállapodást háromoldalúvá kellene tenni, hiszen bírságot csak a rendőrség szabhat ki. A magáncég fix összeget kapna a szolgáltatásért, a rendőrség és az útfenntartó pedig külön egyezség szerint osztozna a bevételeken. A javaslatról pénteken tárgyal a képviselő-testület.

Hódmezővásárhelyen a rendőrség szűri a gyorshajtókat. Egyelőre nem kérnek a magántraffikból. Fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhelyen a rendőrség szűri a gyorshajtókat. Egyelőre nem kérnek
a magántraffikból. Fotó: Tésik Attila

Hogy ne pusztán kútfőből kelljen dönteniük a városatyáknak, az önkormányzat megkérdezte az érintett szervezetek véleményét is. A Csongrádi Rendőrkapitányságtól azt a választ kapták: nem tartják indokoltnak a közreműködő beszervezését, mivel a főutak állami kezelésben vannak, és a balesetek – így az azokat gyakran okozó gyorshajtások – elsősorban ezeken az utakon fordulnak elő. A válaszlevélben az is szerepel, hogy a rendőrségnél a traffipax működtetése szigorú szabályokhoz kötött, visszaélni vele szinte lehetetlen, viszont a magánkézben lévő sebességmérők működtetését nem lehet ellenőrizni. A csongrádi városgondnokság vezetője, Bodor János is hasonló észrevételeket tesz, de arra is kitér, hogy a traffipaxos mérések számát növelni kellene a közlekedésbiztonság javítása érdekében.

Mágocsi ámokfutók

A megengedett 50 helyett 122-vel, egy másik sofőr 128-cal repesztett a minap a nagymágocsi Szántó Kovács János utcán. Mindketten hamarosan kézhez kapják a 200 ezer forintos bírságról szóló határozatot. Nem úszta meg ennyivel az a négy autós, akit pedig néhány hete fotóztak le a rendőrök – egyikük például 141-gyel, másikuk 165-tel döngetett lakott területen belül. 300 ezer forintra büntették őket.

Megkerestük a Faun Kft.-t, hogy megkérdezzük, más Csongrád megyei települést is megkerestek-e már. Csatlós Lajos ügyvezető lapunknak elmondta, Hódmezővásárhelyre, Makóra és Csongrádra küldtek ajánlatot. Elárulta, a cég egykor rendőrként dolgozó munkatársa javaslatára választották ki ezeket a településeket. Konkrét választ még sehonnan sem kaptak.

Nincs a megyében

Csongrád megyében még egyetlen település sem kötött háromoldalú szerződést traffipax működtetésére, vagyis magánkézben lévő sebességmérővel még nem ellenőriznek útjainkon. Szenti Szabolcstól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől azt is megtudtuk, hogy jelenleg 5 traffipaxot használnak. Csongrád és Szentes térségében idén 502 helyszíni bírságot szabtak ki, és 522 közigazgatási eljárás indult.

Olvasóink írták

 • 13. K.T. 2009. november 24. 21:08
  „Ez a cég nem lesz traffipaxos Szegeden.
  Az a cég aki lesz, még egyelőre nem szerezte be az engedélyeit.
  ...és ezen nincs is mit csodálkozni.”
 • 12. figyisz 2009. november 24. 18:26
  „9. hozzászólás ráérő 2009.11.24. 14:04

  Megkérdeztem, amire kíváncsi voltál. Röviden csak annyit mondott, hogy nincs kuka szolgálati felszerelésnek nála. :)
  A feljelentés esetén azt viszont nem tudta megmondani, hogy azt az összeget be lehetne-e hajtani a külföldin. De, ő kifejezetten örülne annak, hogy újra visszajöjjön a helyszínen fizetős korszak! Addig nem engedte el anno a külföldit még nem fizette ki az akkori 2000 Ft-os bírságot, és aztán meg leadta a tömböt, ha tele volt okmánybélyeggel. Gyors, és ráadásnak beszedett pénz volt, amitől a külföldi nép odafigyelt jobban, mint most. Véleménye nincs - nem lehet-, de értetlenkedve áll az előtt, hogy a magyar kincstárnak miért nem jönne jól a külföldiek által befizetett bírság? Mondjuk ezt én sem értem.”
 • 11. spiler 2009. november 24. 17:34
  „ekőbb járható utakat........majd aztán kaszálni,NEM FORDITVA.....MINDENKI CSAK A KÖCSÖGBŐL AKAR MERNI.”
 • 10. csendesbetli 2009. november 24. 14:16
  „Dblacira hivatkozva, inkább sír ását vállalnék mint ezt a feladatot végezném , ajánlanám, ott legalább nem ver, vet meg a kuncsaft!!”
 • 9. ráérő 2009. november 24. 14:04
  „3...maradj otthon ezzel is javitva a helyzeten,.......5. érdekes mindenki ugyanazt szajkozza amit te, a rendőr már a szolgálatba kukát visz magával: és föl is nyitja a külföldieknek ha azjelzi felé hogy nincs szándékában fizetni.A rendőr ismerősöd azt is elmesélhetné amikor a külfődi buszban emberiélet kioltására alkalmas eszközt keresnek(a szerszámkészlet minden darabja alkalmas erre) és azt elveszik egy feljelentéssel megtoldva.”
 • 8. dblaci 2009. november 24. 13:44
  „A sünöket eddig ritkán verték meg a pofátlanságuk miatt, meglátjuk az ilyen munkát elvállaló civileknek is lesz-e ilyen szerencséje...”
 • 7. pille 2009. november 24. 13:07
  „Mindenki csak a büntetésből szeretne busás hasznot húzni. Dicsérni sosem szabad ?-ja abból nincs haszon.”
 • 6. M@M 2009. november 24. 13:05
  „Beleszaladtam a Bertalan hídon a mozgó trafipaxba. Nincs mentségem, ki kell fizetni a bírságot! Csak az az egy dolog bosszant, hogy az előttem haladó bulgár és a mellettem haladó román kamionos nem kapott büntit! Vagyis sodort magával a forgalom! Tele volt a híd oda-vissza ilyenkor csak a magyar autósokat büntetik?? És többiek?? Kedves D.M. a téma az utcán hever! Ugyan kérdezzék már meg a rend őreit, hogy ilyenkor mi a szabályszerű és törvényes eljárás.”
 • 5. figyisz 2009. november 24. 13:03
  „Annak én is örülnék, ha kapnának a külföldiek is, ne csak mi magyarok kemény összegeket. A helyszíni bírságról meg annyit, hogy az egyik rendőr ismerős mesélte, hogy adott az egyik déli szomszédunk szülöttének egy helyszíni bírságot. A külföldi aláírta, aztán összegyűrte, és kidobta a kukába a kapott csekket, meg a másolatot. Mosolygott egyet, és elhajtott. Nem lehet behajtani tőlük, mert nálunk csak a magyarokat kell piszkálni, a külföldiek fenekét meg nyalni, pedig azokból is mennyi bevétel jönne a nagy kasszába! Másik országban nincs így! Elveszik az útlevelet, jogsit, és csak akkor mehetsz haza, ha befizetted a bírságot! De hát ne felejtsük, ez Magyarország... :(
  A trafiról meg annyit, hogy az maradjon csak a Rendőrség kezében.”
 • 4. seggempartja 2009. november 24. 12:07
  „A magán is ugyanazt csinálná, mint a rendőrség. A cél nem a közlekedés biztonságossá tétele, hanem a pénzszerzés. Ez pedig napnál világosabb, hogy civil cégnél még szemetebb helyekre történő elbújtatással üzemeltetett traffipaxot eredményezne. Aki pedig minden kilométerre trafit rakatna, az vagy nem autós, vagy pedig el kellene gondolkodnia, hogy ő maga mennyire veszélyezteti a forgalmat autóvezetőként. Persze ismerem az ilyen embereket. Jönnek azzal, hogy 20 éve vezetnek balesetmentesen, közben meg mennek évente 5-6000 kilométert. Hozzájuk képest mindenki gyorshajtó, mert nem mernek menni kilencvennel ott, ahol lehet. Na csá”
 • 3. Johnson 2009. november 24. 11:33
  „Támogatom a sebességmérést,ha rajtam múlna,akkor minden egyes kilométerkőnél lenne ilyen autó,és mérné a sok parasztot ahogy száguldoznak a halálba,és ezzel a szabályosan közlekedőket is veszélyeztetik!”
 • 2. csakmost5 2009. november 24. 11:30
  „heklyszíni birságot kapnak”
 • 1. antikos 2009. november 24. 11:08
  „Ne csak a magyarokat <moderálva>!!! A .... külföldiekkel kellene valamit csinálni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre trükkösebbek a besurranó tolvajok

Szeged - Megszaporodtak a besurranós tolvajlások a megyében: közüzemi szolgáltató munkatársának, a… Tovább olvasom