Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Magas a porszennyezettség északon, Szegeden nincs baj

Szeged - Napok óta meghaladja a tájékoztatási fokozatot a levegő porszennyezettsége tőlünk északra; Szegeden nincs baj. A magas PM10 tartalom egyik oka az időjárás. Vajon ma meglátja a medve az árnyékát?
Miskolcon két egymást követő napon is meghaladta a szmogriadó riasztási küszöbértékét (100 ug/m3) a szálló por koncentrációja, ezért kedd reggel Kriza Ákos elrendelte a riasztási fokozatot. A polgármester felszólította a város lakóit, hogy mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű kályhák használatát, ne közlekedjenek személyautóval, használják a közösségi közlekedést, vagy járjanak gyalog. Miskolcon kívül szmogriadó volt kedden Várpalotán is, miközben az enyhébb, tájékoztatási fokozatot Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán és Tatabányán tartják fenn. (Forrás: mr1)

Szegeden január 30-án 41,82 ug/m3 volt a napi átlag porszennyezettség, hétfőn 44,78 ug/m3. Az egészségügyi határértéket 50 ug/m3-ben határozták meg, nálunk elvétve érte el ezt a szintet a levegő PM10-tartalma. - Az esetek döntő többségében az időjárási körülmények befolyásolják a levegőben a szálló por koncentrációját, de az is előfordulhat, hogy északon a szomszédos országokból érkezett a szennyezett levegő, és megakadt felettünk - magyarázta Fisher Zsolt, a Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője.

Az egyik miskolci mérőállomás táblázata. Forrás: atiktvf.hu
Az egyik miskolci mérőállomás táblázata. Forrás: atiktvf.hu

Többszörös felhőréteg és inverzió

Egy felettünk elterülő, többszörös felhőréteg határozza meg időjárásunkat, ez okozza az észak-magyarországi levegőben tapasztalható szmogot. A magassággal együtt felfelé mindig csökken a hőmérséklet. Előfordul azonban, amikor a légkör alsó pár száz méteres rétegében a hőmérséklet a magassággal növekszik. Ez a jelenség az inverzió. A felettünk elterülő többszörös felhőréteg megakadályozza a levegő szabad áramlását, nem tud rajta átkeveredni a légkör, megakad és feldúsul alatta a szennyező anyag - mondta a delmagyar.hu-nak Aszalos István, a szegedi meteorológiai állomás munkatársa.

A szegedi mérőállomás adatai. Forrás: atiktvf.hu
A szegedi mérőállomás adatai. Forrás: atiktvf.hu

Szegeden gyenge szél keveri a levegőt, és feltehetőleg közel van a felhőréteg széléhez, ezért nem szennyezett annyira a levegője, mint az északabbra fekvő (nagy)városoknak. Szerdán a keddihez hasonló felhős, borult, párás idő várható Szegeden 0 fok alatti hőmérséklettel, de a szél kissé megerősödik, ami szintén megakadályozza a magas porkoncentrációt. A pénteken érkező hidegfront hatására pedig tovább javul a helyzet, megszűnhet a szennyezett levegő "beragadása". A hétvégén pedig kevés felhő és kellemes, napsütéses idő várható, 10-12 fok körüli nappali hőmérséklettel, de éjszaka is 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

Február 2.: gyertyaszentelés és tavaszjóslás

Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a katolikus egyházban. Ezen a napon a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat.

Az európai hagyomány szerint ha a barna medve - egyes helyeken a borz - gyertyaszentelő napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Az északolasz népi szólásokban ezen a napon a medve mellett a farkas is "időjósként" jelent meg. Észak-Amerikában pedig az újkori bevándorlók az ott élő erdei mormotát tették a február 2-ai népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap "az erdei mormota napjaként" (Groundhog Day) is ismert. (Forrás: wikipédia)

Olvasóink írták

  • 2. CsImre 2011. február 02. 11:16
    „Még szerencse, hogy itt nincs szmoghelyzet, mert akkor se számíthatnánk semmilyen intézkedésre. A szálló pornak nincs olyan kis koncentrációja, ami ne lenne káros.”
  • 1. Grabowsky 2011. február 02. 07:36
    „Nos, ezzel szemben, ma reggel amikor az autóm ablaktörlőjét beindítottam, fekete lett a lapátok által letolt hódara...
    Ja, mindez Szegeden történt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimaradt a 2011-es szegedi programajánlóból a SZIN - de azért lesz

A szervezők szerint a fesztivál arculata ugyanaz marad, nem csinálnak "sem rock, sem metál fesztivált, sem politikai rendezvényt" belőle. Tovább olvasom