Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Magas a rezsi a kánikula miatt

Szeged - Tízezer forinttal is nagyobb lehet a hőség miatt a havi villanyszámla: az átlagosnál 10 százalékkal több energiát használnak a klímatulajdonosok a kánikulában. Több víz is fogy.
– A nagy meleg miatt egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása, a napi csúcs a tavalyihoz hasonlóan 6200 megawatt körül alakul – közölte a Mavir Zrt. Csongrád megyében is megugrott az áramfogyasztás. Megírtuk: az EDF DÉMÁSZ hálózati elosztó ellátási területén hétfőn megdőlt a villamos rendszer terhelési csúcsa.

Sokan a klíma távirányítója után nyúlnak. A szakemberek szerint egyfokos hőmérséklet-emelkedés a légkondik miatt 60–100 megawatt terhelésnövekedést jelent. – A feleségemmel nehezen viseljük a meleget, a klíma mellett döntöttünk – mondta Vecsey Károly. Az idős szegedi férfi hozzátette: betegen jobban megviseli az embert a hőség. A klímatelepítés költségein túl a vásárlóknak azzal is érdemes számolniuk, hogy a nyári rezsit jócskán megdobja a lakás hűtése: extrém esetben ez az összeg a téli fűtésszámlával is vetekedhet.

Nyomásellenőrzés. Az áramszámla végösszegét az is befolyásolja, milyen energiaosztályba tartozik a légkondicionáló. Fotó: Segesvári Csaba
Nyomásellenőrzés. A számla végösszegét befolyásolja, milyen energiaosztályba tartozik a légkondicionáló.
Fotó: Segesvári Csaba

– A vásárlók többsége csak akkor kap észbe, amikor már aludni sem bír; sok lakásban a szellőztetés ellenére még éjszakára sem hűl 25 fok alá a hőmérséklet – magyarázta Komlódi József, egy hűtéstechnikai cég tulajdonosa. 1,5 szobás lakásba 3,5, 60 négyzetméteresbe már 5,2 kilowattos készüléket javasol. A készülékárak 90 ezertől indulnak, a prémium japán klímák közel 300 ezer forintba kerülnek. A szerelési költség 40–45 ezer.

– A 35 fokos hőségben naponta 7–9 kilowattos többletfogyasztással számolhatnak a vásárlók – magyarázta a szakember. Forintosítva: naponta 330–440, havonta 10–13 ezer forintért hűsölhetünk 45–60 négyzetméteres otthonunkban. A szerelő azt is elmondta, a régebbi, jellemzően 4–6 éves B, C energiaosztályú készülékek 10–20 százalékkal fogyasztanak többet a korszerű A osztályosoknál.

Az EDF DÉMÁSZ Kommunikációs Csoportja szerint „bár az évek óta jelentkező tartós kánikulában egyre több hűtőberendezést üzemeltetnek a fogyasztók, összességében mégsem lehet jelentős villamosenergia-fogyasztás növekedésről beszélni".

Ám közel 20 százalékkal több vizet fogyasztunk – derül ki a Szegedi Vízmű Zrt. közleményéből. Az első félévben átlagosan naponta 31 ezer köbméter vizet termelt ki a cég, a hőségben ez hétfőn 37 ezer köbméterig emelkedett. Mivel naponta akár 100 ezer köbméter vizet is ki tudnának termelni, korlátozásra nincs szükség a legmelegebb kánikulai napokban sem, vízhiány nem várható.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. .suhym. 2012. július 06. 20:56
  „9. alfoldi 2012.07.06. 10:30

  Par honapja irtak az altalad emlitettekre palyazatot, csak utana kellettvolna nezni.
  ............................................................................................................

  En utalom a klimat.
  Valamikor is voltak nagy melegek, megsem haltunk bele!:))) Ma mintha kisebb lenne az emberek turokepssege, ha nyaron meleg van, az a baj, ha telen hideg van akkor meg az.:))))
  .............................................................................................................................................

  10. hoppárézimi 2012.07.06. 11:57

  Nalad a pont!”
 • 21. aquarius 2012. július 06. 17:18
  „20. Anmari51 2012.07.06. 16:52 Azért óvatosan kell bánni az egészségkárosító hatással. Az autóm nagyon kicsi (63LE), de van benne klíma. A kis teljesítmény miatt városban nem szoktam használni a klímát a sok váltás miatt, mert hát a gyorsításkor nem "húz" eléggé a jármű. Ezért csak hosszú távon, városon kívül használom: ablakra nyomatom a hideget, és így kellemes hűvöset csinál. Soha, semmi bajom nem volt, több Szeged-Pest út kapcsán sem. Se megfázás, se ízületi dolgok, semmi. Pár napja kénytelen voltam a városban hosszabban autózni, és mivel akkor már kánikula volt, leeresztett ablakkal csináltam huzatot. Másnap reggel alig bírtam felkelni!! A hátam majdnem megölt! 4 napig szenvedtem, mire nagy nehezen elmúlt a fájdalom! Minden évben az első huzatos napon (legyen autóban vagy irodában) ez a nyavaja elkap (nyakfájás, fülbedugulás). De csak, ha huzat van! Szóval ha értelmesen használja az ember a klímát, akkor teljesen jól lehet, míg a huzattól a háta, válla, füle, nyaka gatya lesz napokig. Ez az én személyes tapasztalatom az egészségkárosításról (és nem vagyok klímaszerelő :-)”
 • 20. Anmari51 2012. július 06. 16:52
  „Anmari51
  Sajnálom a panel lakásban élőket, nem felejtettem el a panelos nyári kínjainkat 10 évig laktunk panelba és jóval fiatalabbak voltunk ergo a tűröképességünk is jobb volt. De a tartós kánikula mindenkit megvisel csecsemőtől az aggastyánig. Most egy tégla házban lakunk, igaz minden kimaradt belőle ami a komfortérzetünket biztosíthatná akár télen a hideg időjáráskor, akár a nyári tartós kánikula idején. Mindenhol redőny van és szellőztetni is csak hajnali órákban szoktunk, illetve ebéd után mosogatás közben. Néhány napig elviselhető volt bent a kinti hőséghez képest, de ma már 30 fok van a lakásban is. Klima nincs van 2 db ventilátor, semmit nem ér csak a forgó, - morgó dolgozik intenzívebben a szívünk meg majd a villanyszámla érkeztekor ver majd gyorsabban! Csak remélni lehet a jövő héten kedd, szerda környékén enyhül a kánikula ezt jelzi előre a meterológia szolgálat. Klíma nincs, több okból és nem csak az anyigak miatt, káros az egészségre a jobb minőségű drágább is, beszereltetési költség, éves tisztítási, karbantartási költség, és a jelentős mértékben megemelkedő áramszámla, valószínű több dolog szól ellene, mint mellette, hogy legyen , vagy ne legyen, ráadásul érzékenyek is vagyunk a huzatra, erős légmozgásra amit okoz egy klima. Sok folyadék, vizes törülköző lenge szellős öltözék utcán, ithhon még lengébb, sok zöldség gyümölcs fogyasztással és a varható lehülés reményében bízva izzadunk mint mindenki más!”
 • 19. Moon 2012. július 06. 16:34
  „8. kiokushyn!
  Avass be, mert megől a kíváncsiság!”
 • 18. aquarius 2012. július 06. 15:08
  „17. kvendi 2012.07.06. 14:55 Nem csak ez! A beton falak, járdák stb ONTJÁK a meleget. Hiába is nyitod ki az ablakot, csak a meleg jön be; este 11 előtt teljesen felesleges is (nálam pl. addig megy a klíma, aztán délelőtt kb. 8-tól). Egyébként igazad van és IVY-nak is: néhányan úgy viselkednek éjszaka, hajnalban közterületen, hogy nagyívben le*ják, kinek az alvását zavarják vele. Ez mondjuk kánikulafüggetlen...”
 • 17. kvendi 2012. július 06. 14:55
  „Ja az előző hozzászólásomat avval akartam kiegészíteni, hogy sajnos az éjszakai alvást a panelba - a nagy meleg miatt légkondi NÉLKÜLI lakásoknál - CSAK nyitott ablaknál megy..., menne, DE ezek a szerencsétlen(ezen persze lehet vitatkozni) guberálók se könnyítik meg az alvást, jó esetben negyedóránkénti kuka fedél nyitogatás, csörömpölés, vitatkozás egymással...legalább a város betilthatná a nyári ÉJSZAKAI GUBERÁLÁST...vagy a lakók ésszel vinnék le a szemetet...!”
 • 16. kvendi 2012. július 06. 14:49
  „Érdemes lenne elgondolkodni a panel lakások nyári nagy kánikulai - mostanihoz hasonló - meleg esetén (a 3 nap után nappali átlag hőmérséklet x Celsius fok fölötti) hűtésén a Szetáv(!!!) rendszerén keresztül..,
  mert most néztem itt a panelba ...,nem zárószinten 30 fok van belül, ablakok reggel fél nyolctól csukva...kint 40 fok!
  Speciel én bírom a meleget, "ingyen szauna", dinnye, kovászos uborka behűtve, szesz nélkül, minimális hús, sok saláta,sok gyümölcs..., ennek nem lesz jó vége - hosszú távon - a panelok légkondikkal való felszerelésére, ott ahol ezt épület gépészetileg megoldható, központilag lenne érdemesebb hűteni(FŰTÉS RENDSZEREN KERESZTÜL), ahol egyedileg ezt lehetne mérni...persze és a lakóközösség megszavazta, hogy kérik a hűtést...stb.
  Tudom horkannak most fel nagyon sokan, hogy két hétig kiskertben, van, vagy nem tartózkodik a panelba...stb., de akkor is ennek a tengernyi sok-sok légkondiknak túl sok energia felhasználás lesz a következménye..., az egészségügyi mellékhatásairól meg ne is beszéljünk, az egy másik téma lehet(-ne)...!

  SZERINTEM: a megoldás a Szetáv szakembereinél lenne, hogy ők dolgozzanak ki valamilyen javaslatot...a panel lakásokra...!
  Pl.: nem állítom, hogy pont így van, de valahol erről már olvastam:
  Egy 18-22 Celsius víz beadásával (ha van ennyi) ...,a fűtés rendszerben ( Szetáv ) a távozó oldalon kb.: 24-28 fokos víz lesz, ami jó lesz a majdani meleg vízhez...(amit így kevesebb energiával kellene felmelegíteni...!!!(???)
  Közben meg egy panel lakást ha sikerült 4 - , 6 fokkal hűteni az már nagy eredmény...(LENNE)..!

  Ha segíthettem, további szép esős napokat...! :)
  (ma reggel a Sárgán a Tisza vize ma kb.: nem langyos, hanem már meleg volt...!”
 • 15. IVY 2012. július 06. 14:27
  „Na ne tudd meg! Nálunk már napot óta alig van alvás. Nem csak az éjszakai meleg miatt, ha nem egy komplett állatfarm közepén élünk....(éjjel sipítozó bagolyfióka, telephelyen hajnal 4kor krákogó bagós alkalmazott...stb.) Pedig amúgy nyugis, zöld sziget lennénk a panelrengeteg szélén.”
 • 14. Andi_szeged 2012. július 06. 13:25
  „Azért sztem magánházat egy panel/társasházi lakással nem érdemes összehasonlítani. Minden tiszteletem a panelban lakóké, hogy kibírják ezt a meleget klíma nélkül. Akinek meg van, nyilván megdolgozott/kispórolta. nemtom mit kell rosszmájúskodni.
  Én a lakásomban nem bírok klíma nélkül megmaradni, sajnos függő lettem :) , a szüleim magánházban laknak, ott reggel ablak-ajtó-függőny becsuk és 23-24 fok van, nagyon kellemes, klíma nélkül. Az viszont tényleg baj, hogy a vizet lassan aranyárba kell fizessük...külföldi vagy állami tulajdon, ilyen árak mellett már mind1....”
 • 13. aquarius 2012. július 06. 13:19
  „3. kiokushyn 2012.07.06. 09:45 Zárószinti, csak nyugatra néző ablakos (ergo huzat nélküli és délutántól estig tűző napnak kitett) panellakásban meglenni egy csecsemővel immár egy hete tartó és még egy hétig várható kánikulában - na annak is van egészségkárosító hatása! Áldom az eszemet, h sok évvel ezelőtt beköltözéskor felszereltettem a klímát - most legalább tudunk aludni! A magasabb villanyszámlát meg kompenzálja a téli alacsonyabb fűtésszámla (ugye a meleg felfelé száll), oszt´ jónapot. Ja, és a folyamatos klímázástól sem én, sem a gyerekem nem vagyunk betegek, sőt a kicsit kimondottan szereti, ahogy a "szél" lebeg a lakásban...”
 • 12. info 2012. július 06. 12:27
  „1. pandababa 2012.07.06. 09:04-elgurult a pirula.........anyád is nyugdíjas ugye”
 • 11. macs 2012. július 06. 12:17
  „2. Qllancs,
  javaslom, hogy keress rá a Szegedi Vízmű Zrt. honlapjára, mert akkor mindjárt kiderülne számodra, hogy a
  a Szegedi Vízmű Zrt.-ben Szeged város tulajdonosi részaránya 51%, míg a francia szakmai befektetőé (Veolia Eau) 49%. Vagyis az Önkormányzat többségi tulajdonosi pozícióban van.”
 • 10. hoppárézimi 2012. július 06. 11:57
  „Én is klímaellenes vagyok. Az ÁNTSZ évek óta szajkózza, hogy az az egészséges, ha a külső és belső hőmérséklet különbség max. 5-6 fok. Szóval azért mikor kint 37 van, hivatalokat, munkahelyeket, otthonokat lehűteni 22-24-re... Csodálkoznak, hogy annyi a rosszullét. Én kimegyek a 31 fokos panelből a 37 fokra, kicsit melegem van, annyi. Vissza meg 37 után a 31 hűvös, tehát bent sem szenvedek. Viszont egy 30 fokos panelből reggel 26 fokban bemenni dolgozni egy 22 fokos munkahelyre, aztán onnan 37-ben haza a 30 fokba... Emberi szervezet legyen, ami elbírja. És a klíma tényleg nagyon sok probléma forrása, az ízületi problémáktól a légúti megbetegedésekig. Az emberi szervezet úgy van "kitalálva", hogy nagyon jól tud alkalmazkodni az esetleges szélsőséges viszonyokhoz is - kivéve, ha a természet rendjébe beleavatkozunk...”
 • 9. alfoldi 2012. július 06. 10:30
  „Most kellene pályázatokat kiírni napelemre, napkollektorra.

  Tarján házainak a teteje szinte kínálkozik erre a megoldásra. De, sajnos még ez sem megy!”
 • 8. kiokushyn 2012. július 06. 10:19
  „Moon! 10:07
  Hidd el nagyon is tájékozott vagyok e témában.Ha "ésszel" használod, akkor is van egészségkárosító hatása.”
 • 7. lukrecia 2012. július 06. 10:11
  „kapcsoljatok ki a szamitogepet, sokat fogyaszt, es melegiti a levegot is.”
 • 6. sigsig 2012. július 06. 10:08
  „1. pandababa

  Neeemááár!!! Ennek így semmi értelme. Fogalmad sincs, hogy min spórolta esetleg ki. Ha vkinek fontos vmi azért máson kispórolja...azért ha rosszul érzi magát folyamatosan akkor csak fontos számára, nem? Lehet, hogy inkább lemond másról.
  Sokan panaszkodnak, hogy nincs pénz, aztán meg olyan hülyeségekre költik, és olyan nagyvonalúan...”
 • 5. Moon 2012. július 06. 10:07
  „Kedves kiokushyn!
  Mielőtt valamit írsz egy témáról illene tájékozódni abban a témában.
  Kijavítanám a hozzászólásod: Az eszetlen klíma használattal van a legtöbb gond, illetve az elspórolt klíma tisztítással.
  Sok esetben ha a berendezést megfelelően tistítattnák az előírások szerint illetve nem "fagyasztanának" vele akkor valóban sok kellemetlenségtől, tüsszögéstől meg lehetne kímélni magát az embernek.”
 • 4. vuk 2012. július 06. 09:56
  „Azert esszel kell a klimat is hasznalni. Pl. eloszor ugy kezdeni, hogy reggel becsukni ajtokat ablakokat, redony majdnem teljesen le. Mar ezzel elerheto kb. 6 fok kulonbseg (34 vs 28), ha meg ez is sok, akkor se allitsuk a klimat 25-26 foknal alacsonyabb homersekletre, valamint csukjuk be azoknak a szobaknak az ajtajait, ahol nem vagyunk, ezzel is csokkentve a klimatizalt legteret. Minimalis koltseggel elerheto a komforterzet.”
 • 3. kiokushyn 2012. július 06. 09:45
  „A klímának nagyon sok egészségre károsító hatása van .Olvassatok utána,érdemes.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem megy a klíma a PESA-villamosokon

A hőségben egymás után romlanak el az új villamosok, a klímával, a hajtással és az ajtókkal van probléma. A régi és az új SZKT-vezető egymásra mutogat. Tovább olvasom