Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Magasabb gázsit hozhat az ügynök

Szegedi muzsikusok, színészek, énekesek is szívesen igénybe vennék egy profi művészügynökség vagy menedzser szolgáltatásait. Egyelőre hiányoznak az ilyen vállalkozások.
Cseh Zsuzsa szegedi színésznőként budapesti ügynökséggel dolgozik. Fotó: Karnok Csaba
A művészeti menedzser mint önálló szakma csak az utóbbi másfél évtizedben jelent meg hazánkban. A rendszerváltás után sokkal több lett a szabadúszó színész, zenész, énekes, akik közül egyre többen adják át érdekeik képviseletét, adminisztratív ügyeik lebonyolítását egy ügynökségnek. Egy menedzser általában a gázsi tíz százalékának fejében vállalja, hogy leveszi a szerződéskötés, ügyintézés terheit a képviselt művész válláról. Színházi körökben Szegeden is jól ismert Pécsi Júlia, a budapesti Kék Művészügynökség vezetője, aki Alföldi Róberttől Cserhalmi Györgyön és Hernádi Juditon át Udvaros Dorottyáig számos élvonalbeli színész képviseletét ellátja.

– Annak idején a párom révén kerültem kapcsolatba Juli művészügynökségével. Szerintem nagyon jó dolog, ha az embernek nem önmagáról kell elmondania, hogy milyen tehetséges, milyen jó színész, hanem megteszi ezt helyette egy olyan művészeti menedzser, aki pontosan ismeri a kvalitásait, tudja, hogy milyen jellegű feladatokat vállal el, mit utasít vissza. Különösen hasznos az ilyen képviselet az anyagi ügyekben, a szerződtetési tárgyalások lebonyolításakor, amihez én például egyáltalán nem értek. Velem az is előfordult már, hogy egy reklámcég a nekem jelzett gázsit megduplázta, amikor kiderült: az ügynökségemmel kell szerződést kötnie – meséli Cseh Zsuzsa. A Szegedi Nemzeti Színház fiatal színésznője szerint Magyarországon még gyerekcipőben jár a Nyugaton már teljesen általános művészeti menedzselés, nálunk a színészek legfeljebb egyötödének van ügynöke.

Molnárék példája

A Molnár Dixieland Band mellett tavaly ősszel kezdett dolgozni egy kecskeméti nyugdíjas iskolaigazgatóból lett menedzser, Arató Sándor , aki nagy elánnal fogott hozzá a fellépések szervezéséhez, rögtön országos turnét hozott össze Molnár Gyuláéknak. A zenekar 40 éves jubileumára készített album neki köszönhetően immár az egész országban kapható. A lemez promóciója jól sikerült: tavasszal az MTV1 Nap-kelte műsorában is szerepelt a csapat, és azóta számos más tévében és rádióban is megfordultak, szeptember 23-án és 24-én Temesvárott és Aradon adnak koncertet. Molnár Gyula szerint zenekarvezetőként eddig mindennel neki kellett bajlódnia. Most több ideje marad a muzsikálással kapcsolatos szakmai munkára.

Szeged egyik legnépszerűbb színésznője, Fekete Gizi azért dolgozna szívesen egy művészeti menedzserrel, mert úgy gondolja, segítségével könnyebben kapna feladatokat, sikeresebben vehetné fel a versenyt pesti kollégáival. Ezért a jutalékot sem sajnálná kifizetni.

A Kék Művészügynökség honlapjáról egyébként kitűnik: nemcsak színészeket, rendezőket, hanem írókat is képvisel. Parti Nagy Lajos, Egressy Zoltán és Závada Pál mellett többek között kollégánkat, Darvasi Lászlót is.

– Nagy szükség lenne Szegeden is egy profi ügynökségre, csak attól tartok, nem vagyunk ahhoz elegen, hogy meg is élhessen belőlünk – véli az egyetlen nemzetközi szinten is jegyzett vidéken élő hangszeres muzsikus, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész. A szegedi zeneművészeti kar tanszékvezető professzora szerint minden út Budapesten keresztül vezet a lemezcégekhez, külföldi impresszáriókhoz, koncertszervezőkhöz. A vidéki zenekarok is csak fővárosi szólistákat hívnak meg bérleti hangversenyeikre. Ezen is segíthetne egy jó menedzser, aki azonban nem úgy „terem", hogy friss diplomával kisétál az egyetemről. Hosszú évek alatt kiépített kapcsolatrendszer, kipróbált szavahihetőség, abszolút megbízhatóság kell ahhoz, hogy sikeres lehessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt kormányfő a közhangulatról

Kampánykörútján tegnap Szegedre és Hódmezővásárhelyre látogatott Orbán Viktor. A Fidesz-MPSZ elnöke… Tovább olvasom