Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Magasnak tartják a belvárosi bérlakások vételárát a lakók

Szeged - Általában 200-250 ezer forintra értékelik fel a belvárosi lakások négyzetméterét az értékbecslők, egy száz négyzetméteres bérlakást, ha valaki készpénzzel fizet, mintegy 12 és 17 millió forint körüli összegért lehet megszerezni. Még a kedvezményes vételár is riasztja a vevőket.

Tavaly döntött úgy a szegedi közgyűlés, hogy a korábbi tiltólistát felszabadítja, és eladja a belvárosi bérlakásokat a bérlőiknek. Két lépésben – februárban és júliusban – összesen 1271, addig eladási tilalmi listán volt önkormányzati lakást kínáltak fel megvételre, közülük mintegy ezer a kiskörúton belüli.

Az Arany János utca 1. szám alatti ház lakói is erősen megfontolják, megvegyék-e a lakásokat Fotó: Schmidt Andrea
A Klauzál tér 5.-ben, a műemlék Kárász-házban Waldmann Józsefnéék azt mondták 2007-ben, már korábban is szívesen megvették volna bérleményüket. Az utóbbi egy évben azonban megváltozott a véleményük: rossz állapotban van a födém, rohad a vízvezetékrendszer. A hét bérlő közül végül csak ketten adtak be szándéknyilatkozatot. A vételárat nem tudják, mivel még nem érkezett meg az árajánlat. „Szeretnénk is, de félünk is tőle" – fogalmazott az asszony.


Tilalmi listán maradnak

Továbbra sem adják el a garzonházakat, a szolgálati lakásokat, azokat az ingatlanokat, amelyek építése lakáscélú állami támogatással valósult meg, a jelzáloggal terhelt épületeket, vagy azokat, amelyeknek a bontását tervezik. Ha a jelenleg eladható 2700-2800 szegedi lakást megvennék a bérlők, mindössze 2400 maradna önkormányzati tulajdonban. 
A Roosevelt tér 14.-ben, a halászcsárda felett lakik Klem Frigyes és felesége. Ők már döntöttek: inkább nem veszik meg száz négyzetméteres lakásukat, mivel a házban mindent ki kellene cserélni. Egy éve még mindenki örült a lehetőségnek, a 13 lakó közül 12 beadta a szándéknyilatkozatát, időközben társasházzá is alakultak, ma viszont már senki se ugrál a tulajdonért. „Igazságtalan – magyarázzák –, hogy aki szépen rendben tartja a lakását, 250 ezret is fizethet egy négyzetméterért, míg a nemtörődöm emberek olcsóbban juthatnak hozzá."

Tulajdonossá válás

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok műszaki állapotát külső cég méri fel, aztán elkészítik a társasház-alapító okiratot, bejegyeztetik a földhivatalban, és a vételi ajánlat csak ezután következhet. Így egy évbe telhet, mire a jelenlegi bérlők tulajdonossá válnak. Az IKV ezzel magyarázza, hogy az összesen 1100 kérelmezőből még csak 400 kapott vételi ajánlatot, és mindössze 100 szerződést kötöttek meg – a felét a belvárosban. Vagyis az ezer belvárosi lakás felére jelentkeztek, és 50 szerződést ütöttek nyélbe.  
Bartha László, Szeged volt polgármestere is bérlakásban él, az Arany János utca 1.-ben. Azt mondta, a jelenlegi feltételekkel nem szeretné megvásárolni a lakását: a bérleti jogot több mint tízmillióért vette, felújította az ingatlant, és most még egyszer annyiért vehetné meg. Ráadásul a ház száz sebből vérzik.

Németh István, a az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint viszont a bérlőknek meg kellene ragadniuk a lehetőséget, mert felbecsülhetetlen értékhez juthatnak hozzá Szeged szívében. A belvárosi bérlőnek és hozzátartozóinak a becsült érték 70 százalékát kell kifizetni, ha készpénzes a vétel, akkor pedig csak az 58,8 százalékát. Aki hitelt vesz fel, az törlesztő részletként annyit fizet, mint a lakbére.Olvasóink írták

 • 19. ingatlanos 2008. január 31. 08:25
  „Na, utánanéztem:
  A 200-250 Ft helyett a megkötött szerződések szerint a következő árak vannak:
  Tisza L. krt: 170 eFt, 158 eFt
  Zrínyi u.: 195 eFt
  Arany J. u.: 205 eFt, 140 eFt.
  Gondolom ez az épület állagától függhet.
  Tehát szó sincs itt 250 eFt-ról.”
 • 18. Ful 2008. január 31. 07:13
  „A házunkban lakik nyugdíjas tanítónő, varrónő, volt ikarusos dolgozó, tűzoltó, egészségügyi dolgozó stb, stb
  Az időseknek kiutalták, a fiatalabbak megörökölték a bérleti jogot.
  Van 40 m2-es udvari 100m2-es utcai és minőségi társbérlet(tudod, ahol egy lakásban két család él - mit érhet majd, ha csak az egyik veszi meg?)
  Parkoló nincs, hajléktalan van;
  jósnő és kéregető a kapu előtt, szemeteskukák a kapu mögött;
  énekesek, zenészek az ablak alatt,
  este 10-től reggel 5-ig szórakozó fiatalok jönnek-mennek, a hozzájuk tartozó ordítással, hányással és vizelettel.
  Még mindíg odaadom egy panelért...”
 • 17. EB 2008. január 30. 15:47
  „9millába van a bérleti jogom, nem balkézről ismerős által szereztem, konkrétan vettem legálisan 3 éve. Fel lett újítva a lakás, semmilyen javítást nem vártam el az IKV-tól, pedig a falban égtek a vezetékek. Most várom a becsüst és kedvezményekkel együtt várhatóan 10 millió lesz még az ára. Bár lehet hogy az általam ráköltött pénz növeli az értékét. Mindegy veszek fel 30 évre hitelt és kész.Ez eddig 19 millió. Ezek után kb 3-4 milliót kell még majd rá költeni alaphangon a nincsből, (nyílászárók cseréje eléggé aktuális ugyanis itt-ott kiintegethetek a résen keresztül arrajáró ismerősöknek mert nem illeszkedik a cucc, vízvezeték gatya sorolhatnám még). Mennyit is ér egy tulajdoni lakás a belvárosban ami nem excluzív csak zár az ablaka?? És ez csak a lakás. Lövésem nincs mennyi lesz a közös ktség, de lesz mire költeni az épületen az tuti.

  ANI: Nem azt mondom hogy sajnálni kell, de nem tudom hogy mért is qva az anyám mért is kell engem irigyelni??? Szívunk mi is ugyanúgy mint mindenki más. Ja és nincs egy "hajjakend" se abban a házban ahol én lakom. Dolgozunk, mi is és hajtjuk a pénzt mint mindenki más.”
 • 16. AN 2008. január 30. 12:14
  „Eltartottam egy házaspárt a móravárosi kis házukért. 22 évig tartott. Aztán kicseréltem a tetőt, megerősítettem a föédmeket, szigeteltettem, mert nedvesedett és salétromosodott, ablakot, ajtót cseréltem, fürdőszobát csinálattam, konyhát korszerűsítettem, kerítést, teraszt csináltattam, keret rendbehoztam, homlokzatot felújítottam, szennyvízcsatornára ráköttettem, az apróbb kiadásokat most nem sorolom.
  Ez eltartott cirka 6 évig. Most a párom megrokkant, így nem tudjuk fizetni a jelzáloghitelt, amit felvettünk rá, ezért el akartuk adni. Tudod mennyi volt a legjobb ajánlat? 20 millió!!!!!!! forint. Ha leszámolom belőle a költségeket, mi marad??? Írígylésre méltó vagyok? Hát nem!
  De átgondoltam: az egyik fiam 2 év mulva végez az egyetemen, a másik az idén. Ha el tudnak helyezkedni, biztos segíteni fognak a törlesztésben. Tehát nem fogjuk eladni, mert az unokáimra gondolok. Most albérlőt keresek rá, mi meg költözünk vissza a panelbe (szintén albérletbe). A kettő közti különbözet fedezni fogja a törlesztőrészlet egy részét, és így már birható lesz.
  Aztán majd visszaköltözünk, ha már anyagilag jobban állunk.
  Szerinted ez mivel jobb?”
 • 15. Fül 2008. január 29. 20:16
  „11 évig eltartottam egy idős asszonyt és a halála után bérlővé váltam egy 115m2-es lakásnak. Felújítottam a lakás komplett villany-, víz és fütésrendszerét, hátra van még az összes parkatta, ajtó és ablak. Számolj!!! Add hozzá azt a 20 milliót, amiért az enyém lehet! Ha irígyelsz szívesen cserélek veled egy magántulajdonú panelra, ahol lehet parkolni, látok fákat és éjjszaka nem ordítanak az ablakom alatt! Tényleg szívesen cserélek...”
 • 14. ANI 2008. január 29. 16:59
  „a belvarosi ugymond berlakasokban szinte egy lako sem a ráutaltsága miatt lakik egy élet óta ingyen szinte.csak nézd meg csupa megyei vezető emberek professzorok hajakendek.na ne mondjak hogy egesz eletükben egy fityinget sem raktak félre ezekre az időkre.hiszen úgy rázzák a rongyot.azok az emberek akik valoban rautaltak lettek volna munkasemberek kis keresetekkel vagyonok nélkül azok mind ellettek hajtva nem kaptak szociális lakást.csupa pártember stb.stb.ne soroljam ugy sincs senki aki ne tudnÁ a városban kik ezek a szegény ráutalt emberek.mai napig is.és nekik ma sem kell megvenni ugy gondolom.nyiván elintézik éppen ugy mint akkor amikor megkaptak balkézből.na ezekutan csak sajnáljátok szegényeket”
 • 13. AN 2008. január 29. 15:20
  „#9,
  Csak egy kérdés: mennyiért vetted meg, mennyi most az értéke, és mennyi a tartozás rajta most?
  Szóval, ha kiszámolod, nem jártál olyan rosszul.”
 • 12. AN 2008. január 29. 15:18
  „suhym, jól tudod, tényleg nem a bérlő dolga. De ezt VALAKINEK ki kell fizetni. Aztán az "állam" mibul fizet? Hát a MI adónkból(tehát az enyémből is).
  Szóval Én hozzá kéne, hogy járuljak a TE ingatlanod karbantartásához? (tudom, ez nagyon sarkos)
  Akkor, amikor TE a 71-es években alig fizettél lakbért? ÉN meg törlesztettem a saját lakásom TELJES árát?
  Na: precízen:
  47 m2-es lakást vettünk (OTP-s) 79-ben. Az ára 279 eFt(!) volt.58 eFt beugrót fizettük, a többit részletre. A havi törlesztés 640 Ft volt, a közös költség 440,-.
  Mellettünk lévő házban ugyanez a lakás tanácsiként az akkori bérlőnek (ugyanazon a napon 8 eFt-jába került, a bérleti díj 370,- Ft(!!!!!!!) volt.
  95´-ben a mellettünk lévő házat is eladta az önkorm. Akkor a bérlő megvette, egyösszegben 110 eFt-ért!
  Ha szerinted ez nem jó üzlet, akkor én nem tudom, hogy mi az.”
 • 11. suhym 2008. január 29. 12:41
  „Én eddig úgy tudtam, hogy az "állami" lakások tatarozása, födémjavítása etc. nem a bérlő dolga, hanem a tulajdonosé,
  DE
  biztosan rosszak az értesüléseim.;)”
 • 10. faszaki 2008. január 29. 12:16
  „Akinek ez sok az építsen a kétkezével mint én majd megtudja, hogy sok-e? ha beesik a hó a padlásra akkor lekell takarítani és kijavítani nem pedig másokra várni.”
 • 9. megvettem 2008. január 29. 11:12
  „Mi 13 éve vettük meg,még mindig törlesztjük.
  Előtte 17 évig laktunk benne, minden felújítás felét addig is fizettük+ a lakbért. Korszerűsítettünk, festettük,mázoltuk saját pénzünkből, amíg csak bérlők voltunk. Ezenkívül nem kiutalták nekünk, hanem az újszegedi fél lakásunkat cseréltük erre magánúton, még ráfizetést is kért az akkori bérlő.
  Kiszámoltam, hogy kb másfélszeresébe került, mintha vettünk volna ugyanitt,ugyanilyet.
  A tető felől minden évben többször beázunk, a víz nem folyik el rendesen az udvaron, fizetjük a közös költséget, mégsem gyűlik össze egy normális felújításra. Belülről tavaly közel 1 milliót költöttünk rá.
  Szóval nem kell irígyelni azokat, akik "kedvezménnyel" megvehették.”
 • 8. AN 2008. január 29. 10:39
  „suhym, ha valaki vesz egy akármilyen ingatlant, arra is kell költeni, méghozzá elég szépen. Egy kis családiház pl. egy életen át javítandó.
  Mit gondolsz, azokban a házakban, amiket magánszemélytől, kp-ért(teljes értéken) megveszünk, azon nincs födém meg tető, meg vakolat, meg stb.?
  Nem vagyok hajlandó sajnálni azokat az embereket akik esetleg évtizedekig laktak az un. szociális lakbérekért, (ami pl. a 70-es években még a szemétszállítást se fedezte) most meg jóval áron alul jutnak hozzá az ingatlanokhoz, és még ez is kevés nekik, legjobban szeretnék ingyen kapni.
  Csak úgy megjegyzem, hogy más városokban az önkormik már régen a forgalmi érték 85-91 %-áért árulják a lakásokat. Aki nem hiszi, tekintse meg az interneten a helyi rendeleteket.”
 • 7. suhym 2008. január 29. 09:59
  „Egyébként meg, amikor az "állami" paneleket árulták, akkor is kedvezménnyel lehetett megvenni!”
 • 6. lapa 2008. január 29. 09:52
  „Nemgondljátok, hogy nem a lakás árak a magassak, hanem a felújjításért kért összeg a magas, azaz a nemdolgozás miatti időt kell megfizetni.”
 • 5. suhym 2008. január 29. 09:28
  „Már megint erőből, irigységből...
  Azt nem gondoltátok végig, hogy utána mennyit kell még ezekre a nagyon régi házakra költeni, mennyibe kerül egy födémcsere, a különböző vezetékek felújítása, a megvétel utáni (esetleg )kötelezően előírt tatarozás etc.
  Ismerőseim laknak a Móra Múzeummal szemben lévő ház legfelső szintjén. Mesélték, hogy a padláson állt a hó.:(
  Ezekre a házakra hosszú évtizedek óta nem költött a város felújításra, tatarozásra etc.
  Mit gondoltok, miért akarja eladni?”
 • 4. ingatlanos 2008. január 29. 09:20
  „pontosítok: nem fognak tudni másik lakást venni az adóterhek miatt.”
 • 3. ingatlanos 2008. január 29. 09:18
  „Talán tényleg kicsit magasak a m2 árak, de nem annyira, hogy hisztit kelljen kivágni miatta.
  Ezt elensúlyozzák a kedvezmények.
  Inkább az lesz majd itt a probléma, hogy az új szja tv. miatt nem lesz érdemes eladni a frissen megvásárolt lakásokat, így a belvárosi lakások megvásárlása nem fogja túlzottan érinteni az ingatlanforgalmat. Pedig ez jól beindíthatta volna.
  Lehet, hogy emiatt sokan nem is veszik meg, mert a törlesztőrészletet nem fogják tudni fizetni, eladni meg nem tudják, mert akkora adóteher lesz rajta, hogy fognak tudni belőle másikat venni.”
 • 2. másik vélemény 2008. január 29. 08:51
  „Adják ingyen!”
 • 1. AN 2008. január 29. 08:22
  „Belvárosi lakást lehet venni a tényleges érték kb. 60 %-áért? És ez sok?
  Én eddig minden lakásomat kifizettem az utolsó fillérig és volt olyan, amikor a kamat 30 % körül volt a 90-es évek elején.
  KÖVETELEM, HOGY SZEGED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA NEKEM IS ADJON AJÁNDÉKBA PÁR MILLIÓT!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A főigazgatói posztra jelentkezett négy pályázó

Négy pályázó, Gyüdi Sándor, Herczeg Tamás, Maczelka Noémi és Korcsmáros György adta be jelentkezési… Tovább olvasom