Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Maguk döntik el, kiket támogatnak

Nemcsak karácsony előtt áldoznak vagyonukból tetemes összegeket karitatív célokra Szeged tehetős polgárai, hanem egész évben. A jótékonykodásból a feleségek is kiveszik a részüket, és pontos elképzeléseik vannak arról, milyen célokra adnak pénzt.
Vargáné Jenei Mária a lányaival, Melindával és Eszterrel. Fotó: Segesvári Csaba
Egész évben folyamatosan és nagyon sokan – alapítványok, magánszemélyek – keresik meg Varga Mihályt és feleségét, Muráti Lilit azért, hogy támogassák a betegeket, szegényeket. Lili, a KÉSZ csoport meghatározó tulajdonosának, cégvezetőjének felesége lapunknak elmondta, az építőipari cégcsoport egész évben támogat gyermekétkeztetést segítő, súlyos betegek gyógyítását felvállaló alapítványokat, sportolókat, több tízmillió forint értékben. Emellett ők ketten a férjével magánszemélyként is sok pénzt áldoznak az elesettek megsegítésére.

Kell tudni válogatni a megkeresések között – mondta az ország száz leggazdagabb embere között számon tartott Varga Mihály felesége –, ezért tájékozódnak, hogy a pénz ne szélhámosokhoz kerüljön. Muráti Lili – aki harmadik gyermekét várja – hangsúlyozta: karácsony előtt neki nemcsak a kicsiken, hanem azokon a szülőkön is megesik a szíve, akik szeretnének ajándékot tenni a fa alá, de nem tudnak.

Magánszemélyként adakozik Lakatos Jenőné, a Főszer Electric Zrt. vezérigazgatójának felesége. A tehetős emberként számon tartott cégvezető párja, Edit – aki tanítónőként belelát a nehéz sorsú családok helyzetébe – már húsz éve támogatja a battonyai SOS gyermekfalut: csekken, saját nevében küld el rendszeresen jelentősebb összegeket a gyerekeknek, a karácsonyra és a húsvétra külön is odafigyel. A máltai szeretetszolgálat számára pedig ruhákat gyűjt, azokat az átadás előtt kimossa, átválogatja.

Vargáné Jenei Máriát, a Szilánk csoport cégvezetőjének, Varga Gusztávnak a feleségét arról kérdeztük, kérik-e a támogatását alapítványok, bombázzák-e levelekkel ismeretlen emberek. A három gyermeket nevelő főállású családanya – aki általában kerüli a nyilvánosságot – elmondta, a Szilánktól és személy szerint a férjétől sokan kérnek segítséget, tőle azért nem, mert eddig sikerült a háttérben maradnia. A Szilánk sokat áldoz nemes célokra, de ezekbe a döntésekbe – jelentette ki határozottan – ő nem szól bele. Ő maga viszont „célirányosan" jótékonykodik és adakozik: a Waldorf-óvodának és -iskolának havonta állítja ki a csekkeket. Két lánya közül a kisebbik, Eszter az óvodába, Melinda pedig már az iskolába jár.

Az intézmény fenntartásához minden szülő hozzájárul, és titokban tartják, ki mekkora összeggel. Fontosnak tartotta közölni, hogy a Varga családtól – noha ezt vele sosem éreztették – valószínűleg nagyobb adományt vár el az iskola, mint másoktól. „Többet várnak, de többet is adunk" – mondta Vargáné Jenei Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelték az építményadót is Szegeden

Legutoljára 2005 januárjától emelkedett a vállalkozásokat sújtó építményadó, évente és… Tovább olvasom