Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Magukra hagyott gyermekek

Szeged - A kórházban fekvő gyermek meglátogatásának hosszabb elmaradását is jeleznie kell az egészségügyi intézménynek az adott település jegyzői gyámhatóságánál. Egy évben több szülő is úgy dönt, nem kívánja felnevelni kisbabáját. A gyámhatóság először a rokonok között keres befogadót.
Hónapokig nem látogatták azt a békési kisfiút a szülei, akit a gyámhatóság döntése szerint végül apai nagyszülei vesznek magukhoz. Megírtuk: a 9 hónapos Jancsika 3 napos korában került a szegedi gyermekklinikára, ahol súlyos szívfejlődési rendellenességgel műtötték meg.

Jancsika esete nem egyedi. Sipos Péter, a gyulai Pándy Kálmán megyei kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezető főorvosa úgy nyilatkozott: egyre többször kell szembesülniük azzal, hogy az újszülött babákat nem viszik haza a hozzátartozók. Szintén probléma, hogy a szülők nem látogatják beteg gyermekeiket a kórházban.

Az egészségügyi intézményeknek minden ilyen esetben a jegyzői gyámhatóságot kell értesíteniük. A szegedi önkormányzat általános igazgatási irodáján elmondták: Jancsika esetén kívül még nem szereztek tudomást olyan ügyről, amelyben egy hosszabb ideig kórházi ápolásra szoruló gyereket betegsége alatt és felgyógyulása után ne látogattak volna hozzátartozói.

– Amennyiben ilyen történne, a jegyzői gyámhatóságnak meg kell vizsgálni, mi az oka a távolmaradásnak, és fennáll-e a gyermek veszélyeztetettsége – mondta Ácsné Gunda Judit irodavezető. A különböző egészségügyi intézmények szociális munkásaitól évente több olyan jelzés érkezik a hatósághoz, hogy a megszületett csecsemőt a szülő nem kívánja felnevelni. Ez legtöbbször már a szülés után kiderül, de volt olyan is, hogy az anya egyszerűen eltűnt. Hogy a „több eset" pontosan mekkora számot takar Szegeden, azt az önkormányzatnál nem tudták megmondani.

A hatóságnak ilyenkor Jancsika esetéhez hasonlóan kell eljárnia. Először a rokonsággal próbálják felvenni a kapcsolatot, de ha ez nem sikerül, vagy sehol nem akarják befogadni a gyereket, akkor a korának megfelelő gyermekotthonban vagy nevelőszülőnél helyezik el. A hivatalos örökbefogadáshoz szülői hozzájárulás kell. Ennek hiányában a gyereknek az otthonban vagy a nevelőszülőknél kell maradnia.

Olvasóink írták

 • 2. novaklaszlo56 2010. november 22. 16:12
  „Érzelmileg és a lényeget tekintve ("a gyermek érdeke mindenek felett áll" - 1997. évi XXI. tv., GYVT) jól közelíted meg a dolgot. A problémával foglalkozó szakmai ágazatok elméleti bázisa is ehhez hasonló, de az hetvenhét okból nem akar átférni az elméletet a gyakorlattól elválasztó kerítés rácsán.
  Hetvenhét ok... Régi történet, biztosan ismered:
  A püspök éppen délidőben érkezik látogatóba a kis falu parókiájába. Feltűnik neki a csend, és meg is kérdezi a plébánost:
  - Atya, dél van, miért nem szól a harang?
  - Hetvenhét oka van annak, püspök uram.
  - Legalább egyet említhetnél közülük.
  - Jó. Nincs harang.

  Ugye, nincs harag? :)
  Hogy a fenti kérdéskörben mi minden jelenti a harangot, abban inkább nem mélyednék el, mert az összefüggések puszta listázása is eltartana Újévig. :)
  De a lényeg: szerintem jól látod a dolgokat, teljesen igazad van.”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 22. 12:30
  „Na ez megint egy fontos életbevágó ,sürgős törvény módosítás.Fityesz ezt kellene de sürgősen megváltoztatni.
  Ne a szülő érdekét vegyék figyelembe ha nem a gyerekét!!!!!
  A gyámügy egy tehetelen, az ott dolgozókban semmi emberség mind kirugni!!!Az íróasztal mellől ne osszák az észt! Tegyenek inkább valami jót is.
  Igen is a kórháznak legyen kötelessége jelezni a gyámhatóságnak ha a gyereket 2-3 héten belül nem látogatják.Ne kelljen szegény gyereknek a kórházba lenni hónapokat, egyedül.
  Törvény módosítás : AKI NEM VISZI A GYEREKÉT HAZA ,védőnő otthon ellenőrízze miért nem???? automatikusan adják oda megfelelő nevelőszülőnek!!
  Ne államiba ,amikor sok emberpár vár gyerekre ---nagy körültekintéssel helyezzék el a piciket ahol rendesen nevelkedhetnek sok szeretetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla idő jut a gyalogosoknak

Örökzöld témája volt Csörög rovatunk olvasóinak a Radnóti-gimnázium előtti jelzőlámpa. Tovább olvasom