Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Magyar-szerb kultúrcsempészet

Szeged, Szabadka - Sínbuszos utazásokon, rendhagyó helyszíneken tartott kulturális programokon is részt vehetnek az érdeklődők a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában című projektnek köszönhetően.
Közelíteni egymáshoz a szerb és a magyar kultúrát, segíteni a határátlépéssel kapcsolatos félelmek leküzdését, kimozdítani a kultúrát annak hagyományos tereiből – ezek is céljai a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában című projektnek. Ennek programjait a DEAK Kooperációs Nonprofit Zrt. a szabadkai Városi Könyvtárral együttműködve valósítja meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, 81563 euró támogatással.

Március 21-én és 22-én Kosztolányi-talány címmel irodalmi, művelődéstörténeti vetélkedőt rendeznek Középiskolásoknak Szabadkán, amelyre Szegedről, Gyuláról is érkeznek diákok – közölte a projekt rendezvényeit bemutató keddi sajtótájékoztatón a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában Ágoston Pribilla Valéria szervező. A versenyen 35 háromfős csapat vesz részt.

Irodalmi KI©-ernyő címmel kétnyelvű irodalmi tanácskozást tartanak Danilo Kią Menetrendjéről Szabadkán, buszos kirándulással egybekötve május 16-án és 17-én. A sajtóeseményen Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, a korábbi sínbuszos kirándulások résztvevője is beszélt a rendezvényről.

Főleg a főiskolás, egyetemista korosztályt célozza meg a Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál, amelyet az idén október 17-től 19-ig rendeznek meg. Mikola Gyöngyi szakmai koordinátor elmondta, mintegy 20 író felolvasásait hallgathatják majd az érdeklődők különleges helyszíneken, például vonaton, határállomásokon. Koncertek, színházi performanszok is színesítik a fesztivált, amelyet 2008-ban hívtak életre. A Symposion című folyóirat különszámot jelentet meg a sínbuszos fesztivál alkalmával – jelentette be Sirbik Attila főszerkesztő.

A projekt zárórendezvényét, a Kosztolányi-Csáth szimpóziumot 2014. január 22-én és 23-án rendezik Palicson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Miklóst törölte a gép

Kétmillió kilométert vezetett balesetmentesen, autószerelő, lakatos, hegeszt lánggal, ívvel, CO-val – de jó ideje már nem kell. Tovább olvasom