Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Magyar Anna nem akar postás lenni - interjú

Egymilliárd forinttal kevesebbet kap idén a Csongrád megyei önkormányzat a központi költségvetésből. A megye a fővárosi bíróságon támadja meg az ágyszámleépítésről szóló miniszteri határozatot.
Egymilliárd forinttal kevesebbet kap idén a Csongrád megyei önkormányzat a központi költségvetésből. A közgyűlés takarékoskodik, de nem fogadja meg Lamperth Mónika tanácsát, nem csak a saját intézményeivel törődik: létrehoz egy hetvenmilliós alapot is, amelyből a kistelepüléseket segíti. Magyar Anna elnök, aki ősszel csöppent bele a politikába, azt mondja, a polgári oldal a hatfős frakció kiválása után is erős, az ópusztaszeri emlékparkban pedig már minden rendben megy. A megye a fővárosi bíróságon támadja meg az ágyszámleépítésről szóló miniszteri határozatot.

– Egy éve még nem politizált – aztán ősszel a megyei közgyűlés elnökévé választották. Ilyennek képzelte a politikát, amilyennek most megéli? – kérdeztük Magyar Annától, a megyei közgyűlés elnökétől.
– Összességében ilyennek gondoltam, tudtam, hogy sokoldalú felkészültség kell hozzá, hogy egész embert kíván, így gazdasági szaktanácsadóként nem dolgozom tovább. A tanítást viszont nem hagyom abba, hetente egy dupla órám van az egyetemen. Minden évfolyamban vannak olyan diákok, akiknek az érdeklődése, lelkesedése fontos élmény számomra.

Mozi az ülésteremben

– A közgyűlési munka vezetésére föl lehet készülni, de közben gyakran rögtönözni kell, ahogyan fordul a vita. Meghallgatja a polgári oldal tapasztaltabb politikusainak tanácsait?
– Vannak olyan témák, amelyeket meg kell beszélni, ez elsősorban azokban az ügyekben fontos, amelyek régebbiek. Nem olyan vagyok, akit az elképzelésétől lehetetlen eltántorítani, sok szempont figyelembe vételével szeretek dönteni. De rögtönözni is szoktam: amikor a költségvetést tárgyaltuk, a beszédesebb számokat kigyűjtöttem, öt évre visszamenőleg, grafikonokat készítettem egy kollégával, így mutattunk be néhány jellemző tendenciát. Többen meglepődtek, amikor észrevették a vetítőt; mondtam, hogy ma mozizunk is.

– Amikor tavaly kiderült, hogy a megyék jóval kevesebb pénzre számíthatnak – ez az önkormányzat egymilliárddal kapott kevesebbet –, mint korábban, ön felterjesztést küldött Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Mire számított?

– Jó lett volna, ha ő maga válaszol, és kidolgoztat egy kompenzációs rendszert, amely segített volna az önkormányzatoknak. A miniszterelnök azonban nem válaszolt, a határidőt sem vette figyelembe. Nagy nehezen átadta a levelet Lamperth Mónikának, aki olyan értelmű választ küldött, hogy fogjuk vissza magunkat, racionalizáljunk, hagyjunk el önként vállalt föladatokat, csak a kötelezőekre koncentráljunk. Világossá vált, nekünk a postás szerepét szánja a kormány: vegyük föl azt, ami egyre kevesebb, utaljuk tovább az intézményeinknek, és mással ne törődjünk. Ez azonban nem fér össze az értékrendemmel, sem a polgári oldal felfogásával. A lehetőségeinkhez mérten a leghatékonyabban működtetjük az önkormányzatot, de nem akarjuk feladni a szolgáltatásokat. Emellett létrehozzuk a hetvenmilliós pályázati alapot, amelyből a települések önkormányzatai kaphatnak segítséget: önerőt, ha pályázni akarnak, és erre sincs pénzük, vagy egy engedélyes terv árát, ha csak ez szükséges egy beadandó pályázathoz. Emellett a pályázati ügyekben is tanácsot, segítséget kínálunk a településeknek.

– Ez érdekes harc: a kormány előbb meg akarta szüntetni, most pedig „ki akarja szárítani" a megyéket. A legtöbb helyen győztes polgári oldal viszont épp a településekről is gondoskodó, nagyobb politikai szerepet vállaló megyét építi újjá. Vajon melyik oldal nyer?

– Mintha a kormány célja nem is csak a megye, hanem az egész társadalom kiüresítése, súlytalanná tétele lenne. Mi viszont azt tartjuk, hogy a közösséget a közös ügyek tartják össze, és a jó társadalomban a közösségek segítik egymást. Például nem mindenki tartozik a kisebbséghez, mégis mindenkinek érdeke, hogy tisztán lássuk, a megyében hol milyen körülmények között élnek a cigányok, ezért indítottuk el azt a kezdeményezést, amelynek a pontos helyzetfelmérés a célja.

Az új frakció is segíti

– A költségvetés elfogadásának napján új frakció alakult hat fővel a polgári oldalon, és némi zavart lehetett érezni „az erőben". Tartja a kapcsolatot az új frakcióval?
– Egyelőre nem volt alkalom a találkozásra, a frakcióüléseket a közgyűlés előtti időszakban tartjuk, és április 26-án lesz a következő ülés. Az együttműködésről elsősorban a frakcióvezetőknek kell egyeztetniük. Abban viszont biztos vagyok, hogy a polgári oldal erős, jó irányban haladunk. Az áprilisi közgyűlés rendezett lesz.

Zakar Péter alelnök korábban nem titkolta, mennyire megdöbbentette, amikor ön kinevezte Horváth Gábort az ópusztaszeri emlékpark igazgatójává. Lecsengett a vita a megyei közgyűlés vezetésében az igazgatóválasztásról?
– Rendben van minden. Én akkor, élve a jogommal, hogy javasolhatok igazgatót, és még egy pluszszavazattal érvényre tudom juttatni ezt a szándékot, léptem. Mivel mindenki nem nyerhet, természetes, hogy akik másképpen képzelték el a jövőt, azoknak megvolt a véleménye. De azt gondolom, nyugvópontra jutott az ügy. A polgári oldal számára nagyon fontos Ópusztaszer, szimbolikus jelentőségű emlékhelye az összmagyarságnak, az a cél, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a parkból.

– A polgári oldalon sokan tudták, hogy az eddigi igazgatót le fogják váltani, de arra számítottak, hogy kiír a megye egy pályázatot. Korábbi politikus is készült a megmérettetésre. Az nem vetődött föl, hogy megpályáztassák az igazgatói posztot?

– A park körül feszült volt a légkör, Nagy László igazgatónak volt egy sajtónyilatkozata, amelyre kemény válasz jött, én pedig azt gondoltam, mindennél fontosabb az, hogy gyorsan nyugvópontra jusson ez az ügy, ezért zártam rövidre a kérdést. Nem félek ilyen ügyekben dönteni, és nyugodtan alszom. Elődeim sem írtak ki soha pályázatot, ez ugyanis nem kötelező.

Hatvan kilométerre, mentővel

– Három kórháza is van az önkormányzatnak, a kiemelt szentesi, a deszki és a makói. Hogyan működik tovább ez a három intézmény április elsejétől?
– Ezt nem lehet pontosan tudni: az OEP nekünk egyelőre nem küldte el azt a szerződést, amely alapján a következő hónaptól dolgoznia kell a kórházainknak. Csongrád megye ennek az átalakításnak vesztese, Vásárhelyen harmadára csökkentették az aktív ágyak számát, de a mi kiemelt szentesi kórházunk is kritikus helyzetbe került. Nagylakról Szegedre kell hoznia a traumatológiai ellátásra szorulókat – hatvan kilométerre! Úgy döntöttünk, kifogást nyújtunk be a fővárosi bíróságon a miniszteri határozat ellen, megítélésünk szerint ellentmond a törvénynek az, hogy a miniszter a RET-re bízta az ágyszámok jóváhagyását, ezzel hatáskört vont el a megyei önkormányzatoktól. Küzdünk, remélem, sikerrel járunk.

Névjegy

Magyar Anna Szolnokon született, Szegedhez kötődik, de Domaszéken él, két felnőtt fia van, és eredetileg matematikus. A Pick Rt.-nél előbb informatikával foglalkozott, majd közgazdasági osztályvezető, végül gazdasági igazgatóhelyettes volt, négy évvel ezelőtt ment el a húsipari cégtől. Ezt követően – megyei képviselővé, majd elnökké választásáig – gazdasági szaktanácsadással foglalkozott. Most nagyvállalati pénzügyi menedzsmentet oktat a Szegedi Egyetemen. Ő az első hölgy, akit a megyei közgyűlés elnökévé választottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom