Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Magyar Anna nem kér a védelemből

Szeged - Nem kér a nemzetbiztonsági hivatali védelemből – és ellenőrzésből – a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke. Szeged viszont együttműködik a nemzetbiztonsági szolgálattal.
A Csongrád Megyei Közgyűlés nem fog megállapodást kötni a nemzetbiztonsági szolgálattal – jelenti ki az a határozati javaslat, amelyről június 19-i ülésükön tárgyalnak és döntenek a megyei önkormányzat képviselői. Az előterjesztő, Magyar Anna elnök azt is javasolja a közgyűlésnek, fogalmazzon felterjesztést Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz ez ügyben, kezdeményezze a jogszabály módosítását: ne minősüljenek nemzetbiztonsági szempontból „kiemelt fontosságúnak" az önkormányzatok.

A történet előzménye: született egy kormányhatározat, amely a főváros, valamint a megyei, a megyei jogú és a fővárosi kerületi önkormányzatok nemzetbiztonsági ellenőrzéséről és védelméről rendelkezett. Ebből elvi vita lett: a Fidesz szerint a kormányhatározat valójában lehetővé teszi, hogy a teljes magyar politikai elitet megfigyeljék. Mivel a legutóbbi helyhatósági választásokon a Fidesz nyert majdnem az összes megyei önkormányzatnál, a határozatot az ellenzéki párt politikai támadásként értelmezte.

Botka: Politikai műbalhé

Szeged önkormányzata együttműködik a nemzetbiztonsági szolgálattal, a kormányhatározat világosan rögzíti ennek a kapcsolatnak a kereteit – mondta lapunk kérdésére Botka László polgármester. Egyrészt az objektum védelme érdekében van ennek jelentősége, másrészt az önkormányzat által kiírt nemzetközi uniós tenderek tisztaságának védelmében. – Politikai műbalhénak tartom, ami ez ügyben kialakult – mondta a polgármester.

Szilvásy György miniszter egy országgyűlési interpellációra válaszolva azzal védekezett, hogy a cél a megelőzés volt, óvni akarják az önkormányzatokat a szervezett bűnözéstől, a terrorcselekményektől és „a törvénytelen befolyásolástól". Elhangzott ekkoriban az is, így szeretnék ellenőrizni az uniós források felhasználását. A kormányhatározatot később, áprilisban módosították, eszerint az önkormányzatoknak nem kötelező megállapodást kötniük a nemzetbiztonsági szolgálattal – de lehet. Ezek után kereste meg a megyei önkormányzatot a nemzetbiztonsági hivatal Csongrád megyei vezetője, fölajánlotta, köthetnek megállapodást. Most a közgyűlésnek kell eldöntenie, igényt tart-e a nemzetbiztonsági védelemre. A jobboldali többségű testület várhatóan nem tart rá igényt.

Magyar Anna úgy látja, indokolatlan az önkormányzatok megfigyelése. Ha bárki törvénytelen eszközökkel próbálná befolyásolni a döntéshozókat, vagy bárhol is törvénytelenül használnák föl az uniós támogatásokat, a rendőrségnek és az ügyészségnek kell eljárnia – erre már volt példa az országban. A titkosszolgálatok ilyen ügybe csak bírói engedéllyel kapcsolódhatnak be – szögezi le az elnök.

A hódmezővásárhelyi önkormányzatot még nem kereste meg a nemzetbiztonsági hivatal az együttműködési megállapodás ügyében – tudtuk meg Korsós Ágnes jegyzőtől.

Olvasóink írták

 • 19. Kövidinka 2008. június 16. 10:38
  „Hát, kedveseim, Nektek fogalmatok sincs az egész ügyről. A politika már csak ilyen - jobbról, balról és az úgynevezett liberális középről is. Nem szép dolog, persze, megfigyeltetni az önkormányzatokat, de amilyen "stabil" ma a demokrácia, ezt sajnos ma törvényi felhatalmazás nélkül is megteszik. Csak szólok: bárkinek a telefonja lehallgatható, a cellainformációk segítségével bárkinek a tartózkodási helye pontosan megállapítható, és vannak olyan rejtett cégek is, amelyek megfigyelésre szakosodtak. Miről is beszélünk?!...
  Magyar Anna, Botka László és Lázár János? Egy kutya... - csak más színben. Diktátorok - kérdezzétek csak a velük együtt dolgozókat...”
 • 18. akutyafáját 2008. június 15. 23:20
  „szkíta !
  Jobban tetted volna,ha tovább alszól.Biztos rosszat álmodtál,mert másfél sorban az összes hülyeséged kiírtad magadból. Vagy van még több is ?”
 • 17. szkíta 2008. június 15. 04:44
  „Egy tisztességes magyar asszony támadása helyett inkább menj el a Csíksomlyói Búcsúba 500.000 magyar közé ahelyett,hogy buziparádéra mennél.”
 • 16. homer 2008. június 14. 23:07
  „Botka rendesen meg lesz sz.vatva..”
 • 15. tobikamama 2008. június 14. 20:23
  „Pedig neki kellene”
 • 14. tobikamama 2008. június 14. 20:20
  „Hogy medig Magyar az Anna nem tudni de azt se hogy mit akar jó lenne ha az emberek érzésével is foglalkozna kiből mi lett itt Szegeden sajnálom, hoogy igy nyilatkozik sok ember kellene hogy ilyen elöre láto lenne de az a baj, hogy túl sok ilyen károgó veréb van Szegeden.”
 • 13. akutyafáját 2008. június 14. 17:01
  „12. Egy lefasisztázott...!
  Hol itt a nép ? Magyar Anna lenne ????”
 • 12. Egy lefasisztázott baloldali 2008. június 14. 16:05
  „Visszaköszönt a kriptokommunizmus. Libatolvajok figyeltetik a népet.”
 • 11. mai 2008. június 14. 15:21
  „Szeretném, ha Botka László és más vidéki szocialista polgármesterek elgondolkoznának azon, vajon nincs e kapcsolat az ő parlamenti frakciójukon belüli ellenszegülésüknek a polgermesterség vagy parlamenti képviselőség szétválasztása felvetésre ezzel az NBH-s védelmi felajánlással (megfigyeléssel, hogy kivel szövetkezel és mivel lehetsz zsarolható)? Saját pártjukon belül vannak azok a keménymagosok, akik nem szeretik az ilyen ellenszegüléseket. Az idősebbek már láttak karón varjút, az ellenszegülők idővel félreállíthatók, lecserélhetők...”
 • 10. síkvidéki 2008. június 14. 15:05
  „szentecske: nem lehetsz annyira (el)vak(ult), hogy nem látod azt, hogy miről szól az NBH ténykedése? ha valóban arról, amit Szilvásy kommunikál, akkor teljességgel felesleges, hiszen ezeket a feladatokat egy rakás állami szervezet ellenőrzi (Közbesz. Tanács, Apeh, ÁSZ, stb. - lejjebb felsorolva)...Ha nem ezért, akkor pedig jóhogy nem engedi senki...Nem véletlen, hogy pont Botka és a balos városvezetők közül mondanak néhányan igent...Ugye érted a lényeget?Ha nem, szívesen magyarázom tovább, de már csak egyedül vagy itt lassan, aki nem fogja...”
 • 9. Szentecske 2008. június 14. 13:21
  „Polgári gondolat: úgy látom, sajnos fogalmad sincs, miről van szó. És ez a borzasztó ebben a nagy politikai nézetkülönbségben, hogy mindenki másról beszél, nem a lényegről. Miért nem mondja M. A., vagy L. J., hogy tessék, vizsgálódjanak, nekem nincs semmi takargatni valóm? Ehelyett jön a hülye duma az ígérgetésekről, meg a többi. Az ellenzék is ígérget fűt fát (lásd Orbán 1 millió új munkahely), aztán ha oda kerül a kormányhoz, azt mondja, sory, nem jött össze. Szóval hagyjuk Ibolykát!”
 • 8. Polgári gondolat 2008. június 14. 13:11
  „Kedves ET, fontold meg azt, amit mai írt neked. Egyet értek vele. Azzal még talán kiegészíteném, hogy - mint a neve is mutatja - az NBH, azaz a Nemzetbizonsági Hivatal arra a célre jött létre, hogy a nemzetbiztonságra, a hon biztonságára veszélyes elemeket, embereket felderítse, és azok ellen furkálódjon. Például egy terroristára, vagy oylan emberre, aki Magyarország biztonságára tud és/vagy akar törni. Nem hiszem, hogy akár Magyar Anna a Csongrád megyei közgyűlés bármely tagjával, vagy Lázár János Hódmezővásárhely bármely tagjával Magyarország biztonságára akarna törni.
  De elmondok neked egy olyan dolgot, ami biztos véletlenül - mert miért is gondolhatná bárki is, hogy szánt szándékkal - elkerülte a figyelmed. Szentesen nincs légimentő-bázis. Annak ellenére, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya, melyet ma nem Magyar Anna pártja, a Fidesz, hanem Magyar Anna ellenzéke, az MSZP alkot és irányít, évek óta, folyamatosan ígérgeti. És ki volt az, aki összefogással elkezdte gyűjteni a bázisra a pénzt? Hát, pont a Csongrád megyei Fidesz-KDNP-s irányítású közgyűlés. És kik voltak azok, akik adtak erre pénzt? Hát pont a megye, vagy éppen Tiszasziget önkormányzata. Csak, hogy kettőt mondjak, ami Szegedhez közel van.
  No, kedves Barátom, mit tett Magyar Anna és a megyei Fidesz-KDNP vezetés? Kérdés még?”
 • 7. mai 2008. június 14. 11:25
  „Kedves ET, az NBH az emberi kapcsolatokban vájkál, ami nem forintosítható forgalmi eszköz. Arra ott az Állami Számvevőszék, az APEH, a bíróság, az ügyészség, a rendőrség, a cég belső számviteli ellenőrzése, a különböző bizottságok, amelyek élén s tagjaik között ott az ellenzék képviselői is. Miért kellene tehát bővíteni az ellenörzés körét?”
 • 6. szentecske 2008. június 14. 11:20
  „Naná, hogy Magyar Anna nem kér az ellenőrzésből! Biztos, hogy a vásárhelyi polgármester sem fog. Ezek a tiszta kezű szentek annyira tisztelik a törvényeket, hogy az már fáj. Ha meg nem, hát önmagukat persze nem jelentik fel. Pedig minden szentnek maga felé hajlik a keze.”
 • 5. ET 2008. június 14. 11:01
  „Én sem kérek a " Magyar Annák"-ból!! Miért is fél, hogy ellenőrizni szeretnék!!? Én nem félek hozzám nyugodtan jöhetnek!
  Ha valódi demokrácia és szólás szabadság lenne volna mit a nyilvánossággal megosztani. Mi jót is cselekedett a Magyar Anna eddig? Tessék már néhány dolgot felsorolni!”
 • 4. Polgári gondolat 2008. június 14. 10:11
  „Azért én attól félek - és ezzel nem vagyok egyedül -, hogy itt nem a Nemzetbiztonsági Hivatal jótékony mivoltáról, konkrétan a kegyes védelméről lenne szó. Nem hiszek abban, hogy akár a megyei, akár a városi önkormányzatok piszkos ügyeinek, akár nemzeti, akár EU-s pályázatok tisztaságának védelméről, a tenderek anyagi tisztaságáról, és a korrupció visszaszorításáról lenne itt szó. Nem hiszek abban, hogy ez a célja az NBH-t felhasználó szocialista (parlamentben és parlamenten kívül is) kisebbségi kormánynak. Nem másról van itt szó - véleményem szerint - mint arról, hogy a haverok botrányait kirobbantó Fideszes politikusok, és az általuk vezetett önkormányzatok megfigyelve legyenek, alkalom adtán pedig akár mondvacsinált, valójában bagatel dolgokkal bosszút álljanak rajtuk.
  Hol van az NBH pont Szegedről? Már nem csak a helyi Fidesz "lárifárija" a Szeviép és a városvezetés közötti összefonódás, a SZVSE és a SZEOL pálya körüli botrány, hanem már az országos média figyelmét is magára vonzó balhé. De hol volt az NBH pont Szegedről a Tekepálya körüli botránynál? Vagy hol van a fürdőberuházás környékéről?”
 • 3. mai 2008. június 14. 09:55
  „Azért én óvnám a fiatal (ráadásul "vidéki" talajú) Botka László szocialista politikust attól, hogy hűen higgyen a majd hatvanéves múlttal (és máig tisztázatlan háttérkötődésű) rendelkező NBH mindenek felett álló tisztességében.”
 • 2. Wo Wi Wa 2008. június 14. 09:33
  „MAgyar Anna még szép, hogy nem kéri hogy a megyei önkori dolgozóit figyelemmel kísérje az NBH mert akkor hogyan lehetne lezsírozni a Várhegyi Attila cégénak szóló megbízásokat?

  http://nol.hu/cikk/443703/

  "A Fidesz volt pártigazgatója, Várhegyi Attila cége intézi Hódmezővásárhely és több fideszes önkormányzat kommunikációs ügyeit. A napokban indult el Hódmezővásárhelyről az "egészségügyi reform első áldozata" kampány.

  Hódmezővásárhely városmarketingjét Várhegyi Attila cége intézi - derült ki a Magyar Rádió egy tegnapi anyagából. Így a Fidesz volt pártigazgatójának része volt a város polgármesterének sajtókampányában, amelyben az "egészségügyi reform első áldozatának" nyilvánított egy mentőautóban meghalt mindszenti férfit.

  A Presztízs Média Kft., Várhegyi Attila cége a tíz hónapra szóló média-tanácsadói megbízásért 27 millió forintot kap. A rádióriport szerint a cég az önkormányzat arculatának kialakítása mellett a városvezetés napi kommunikációját is segíti. "”
 • 1. exluzer 2008. június 14. 08:37
  „"Egyrészt az objektum védelme érdekében van ennek jelentősége, másrészt az önkormányzat által kiírt nemzetközi uniós tenderek tisztaságának védelmében."
  De jó! Akkor nem kell, külön biztonsági Őrt fizetni.
  Az ajtónálló titkos ügynök lesz, a neve: Bond, James Bond.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes szűrővizsgálatok az egészségvonaton

Szeged - Ingyenes szűrővizsgálatokat kínál a szegedi nagyállomásra pénteken befutott speciális… Tovább olvasom