Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Magyar EP-kampány Brüsszelből

Szeged - Nem a képviselő a lényeg, hanem a párt a magyar európai parlamenti kampányban – ez a választójogi törvény következménye – mondta Becsey Zsolt. Hegyi Gyula szerint Magyarország megítélésében nagy szerepet kap a szélsőjobboldali veszély.
Látható-e a magyar európai parlamenti kampány Brüsszelből, van-e különlegessége a magyar versengésnek? – kérdeztük Becsey Zsolt néppárti és Hegyi Gyula szocialista EP-képviselőt. A szegedi származású Becsey Zsoltot a Fidesz nem indítja újra a június 7-i választáson, a békéscsabai születésű Hegyi Gyula ötödik az MSZP-listán.

– Az Európai Szocialisták Pártja főtitkára jövő héten Magyarországra jön, tehát van érdeklődés a magyar képviselők iránt, de alapvetően arra kíváncsiak Brüsszelben is, hogy milyen munkát végeztünk az elmúlt 5 évben – közölte Hegyi Gyula. Kiemelte: Magyarország uniós megítélésében nagy szerepet kap a szélsőjobboldali veszély.

– Nem értik, hogy egy ország, amelyik 25 milliárd eurót kap 7 év alatt az EU-tól, annak egy része hogyan fordulhat szembe az európai értékekkel – jegyezte meg a szocialista politikus. Becsey Zsolt szerint – aki úgy látja, hogy az új ciklusban az Európai Parlamentben legalább ötven százalékban új képviselők ülnek majd – különösebben nem érdekli a brüsszeli politikusokat egy másik ország kampánya.

Becsey zsolt: nem elég gördülékeny a regionális elvek képviselete. Fotó: Segesvári Csaba
Becsey zsolt: nem elég gördülékeny a regionális elvek képviselete.
Fotó: Segesvári Csaba

Becsey hangsúlyozta: a belpolitika és a választási rendszer nagymértékben befolyásolja egyes tagállamok kampányát. Mivel Magyarországon nem személyre, hanem listára szavazunk, nálunk a kampány sem személyközpontú. A Fidesz és az SZDSZ plakátján például politikusok meg sem jelennek, az európai témák a hazai plakátkampányban nem hangsúlyosak. Az MSZP ugyan a jelöltekre koncentrál, de az MDF hirdetésein Dávid Ibolyát helyezi előtérbe – aki nincs is rajta a demokrata fórum listáján.

Mit veszítene a dél-alföldi régió, ha nem küldene képviselőt Brüsszelbe? – Sokat – vélekedik Hegyi –, mert bár 785-ből 1 képviselő nem tud önmaga törvényeket hozni, de a szavazások alkalmával figyelembe vettem a térség érdekeit is.

Becsey Zsolt arról beszélt, hogy a választójogi rendszerből – mely szerint egyetlen választókerület az egész ország – következik a centralizáció, a regionalizmus háttérbe szorulása. Hangsúlyozta: a pártok azokat a képviselőket preferálják, akik a központosított elvek szerint dolgoznak, és nem a regionális elvek szerint. Ez magyar sajátosság, nem európai jellemző.

Verespatak, távfűtés, GMO

Hegyi Gyula tegnap sajtótájékoztatót tartott Szegeden, a környezetvédelem területén az elmúlt 5 évben elért sikerekről beszélt: a verespataki bánya működésének megakadályozása, a Rába-habzás elleni harc, a génmódosított-tilalom fenntartása. Célok: a megújuló energiaforrások támogatása, a közösségi közlekedés fejlesztésének további ösztönzése és a távfűtő rendszerek korszerűsítésének támogatása.

Hankiss Ágnes: a Jobbik manipulációs termék

– Jó, hogy uniós tagok vagyunk, mert védőernyőt jelent az ország számára ez a közösség. Tagságunknak köszönhető, hogy elkerültük az államcsődöt, s nem a Bajnai-kormánynak – jelentette ki tegnap szentesi sajtótájékoztatóján Hankiss Ágnes, a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje. Szerinte jelenleg maffiakormányzás van hazánkban. Hankiss azt is elmondta, Oroszországból pénzelik a Jobbikot, amelynek céljaival és eszközeivel egyáltalán nem tud azonosulni a Fidesz, és csupán baloldali manipuláció a két párt összemosása.

Olvasóink írták

  • 1. sima 2009. május 24. 13:07
    „Hankiss Ágnes és a fidesz szerint Oroszországból pénzelik a Jobbikot , Csurka István szerint , a Jobbik az MSZP és az SZDSZ "fantompártja". Mielött nyilatkoznak , jó lenne ha leülnének egy asztalhoz , és megbeszélnék mivel fogják rémisztgetni az embereket. Legalább az legyen közös , amit a Jobbikról nyilatkoznak !
    Megjegyzem , ha valóban Oroszországból pénzelnék a Jobbikot , akkor az már a belügyekbe való beavatkozásnak számítana , és az már a NBSZ hatáskörébe tartózik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 városból 8-ban fizetni kell

Szeged - Ma is van ingatlanadó sok településen, csak nem így hívják, hanem kommunális adónak. Összeszámoltuk, hogy Csongrád megye 9 városából 8-ban fizetni kell – még ha jelképes összeget is – az ingatlanok után. Tovább olvasom