Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Magyar Kultúra Napja - díjakat adtak át Szegeden

Szeged - Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes, Nikolényi István újságíró, a szegedi színház és a szabadtéri játékok egykori igazgatója, valamint Szöllősy József hegedűművész vehette át pénteken a Szeged Kultúrájáért díjat a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen.
Szeged nagyságát, elismertségét meghatározza, hogy a város kulturális régióközpont - mondta Botka László polgármester a díjátadón. Kiemelte: az önkormányzat az elmúlt évek során sokat tett azért, hogy a kulturális rendezvények méltó helyet kapjanak a városban. Megnyílt a Reök-palota, a Korzó Zeneház, megújult az Ifjúsági Ház, s a város külső kerületeiben négy új művelődési ház épült. Idén egy új kulturális, közművelődési intézmény, a városban született tudományos eredményeket bemutató Agóra építése indul el.

Szeged pezsgő kulturális életének is köszönhető, hogy az elmúlt évek során sikerült megduplázni a városba érkező turisták számát - hangsúlyozta a polgármester.

Fábri-Ivánovics Tünde Újvidéken született, s a szegedi bölcsészkaron szerzett diplomát. Már kisgyermekkora óta énekel népdalokat, különös szeretettel szólaltatja meg a Mezőség és Kalotaszeg, valamint szűkebb pátriájának dalait.

Nikolényi István évtizedekig dolgozott kulturális újságíróként, helyi lapok rovatvezetőjeként, főszerkesztőjeként, s hosszú évekig irányította a Szegedi Szabadtéri Játékokat, valamint a Szegedi Nemzeti Színházat.

Szöllősy József hegedűművész a szegedi zenei élet meghatározó alakja, a nevét viselő vonósnégyes alapítója, 1971-től a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja, amelynek ma is másod-koncertmestere.

Tízen vehették át a szegedi önkormányzat által alapított Kölcsey-érmet: Novák András festőművész; Delleyné Halama Piroska karnagy, zenepedagógus; Apró Ferenc helytörténész; Toronykőy Attila színházi rendező; Boros Gyula közművelődési szakember; Nógrádiné Nóvé Zsuzsanna táncpedagógus; Sikaláné Sánta Ildikó könyvtáros, a szegedi Somogyi könyvtár igazgatóhelyettese; Zsoldos Ildikó néptáncpedagógus; Bódi György, a Szegedért Alapítvány titkára és Mader Béla, a szegedi egyetemi könyvtár főigazgatója. Kultúrapártoló tevékenységéért Kölcsey-érmet kapott a szegedi székhelyű üvegipari cég, a Szilánk Zrt. is.

Olvasóink írták

  • 1. teebee 2011. január 21. 18:31
    „Boros Gyula mint szakember?ez kész vicc!Jövőre Boros ősszel rokona kapni fog díjat?Győzike meg Karamel is?
    :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Szeged - Alapítása 80. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Játékok; a jubileum alkalmából… Tovább olvasom