Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Magyar multikat nevel a kormány

Szeged - Rávenni a betelepülő külföldi nagyvállalatokat, hogy magyar beszállítótól vásároljanak alapanyagot és megújítani a kapcsolatot azokkal az országokkal, ahol régen becsülete volt a magyar áruknak: erre vállalkozott Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár. A szegedi politikus, volt európai parlamenti képviselő emellett azért is dolgozik, hogy veszekedés nélkül szülessen meg az Unió 2012-es költségvetése.
– Ahogyan a makói Givaudan-gyár alapkövének avatásán mondta, a kormány elvárja a befektetőtől, hogy helyi beszállítókkal dolgozzon. Mire számítanak, milyen hatással lesz ez a gazdaságra?
– Az ide érkező befektetők kedvezményt és támogatást kapnak, cserébe voltak, vannak kikötéseink. Részben jó az a követelményrendszer, amit a Bajnai-kormánytól örököltünk, de ők még nem figyeltek arra, hogy a betelepülőt integrálja a magyar gazdaságba. Jött egy összeszerelő üzem, fölvett egy csapat embert, és kész. Ez azonban nem elég, ha azt akarjuk, hogy a magyar vállalkozások erősödjenek. Muszáj elérni, hogy a multikhoz integrálódjanak, mert ettől megerősödnek, és idővel versenyképesebbekké válnak. Másrészt az, hogy tőlük vesz a multi, importot helyettesít. Én most már minden beruházást megvizsgálok a devizamérleg és a folyó fizetési mérleg szempontjából; mennyi az import, mennyi az export és a profit. Ezt az előző kormány nem tartotta fontos szempontnak, pedig szerintem nagyon is az. Ha az import és a profit értéke meghaladja az exportét, az negatívan hat a magyar devizamérlegre. Ezért fontos, hogy az importot csökkentsük, célszerűen úgy, hogy magyar importhelyettesítő beszállítók segítségével váltsuk ki.

– Ugyanakkor arról is lehet olvasni, hogy a kormány meg fogja nyirbálni a multik adókedvezményeit.
– Ezt már gyakorlatilag elkezdtük: ha valaki a szolgáltatóiparban indít el egy beruházást például Budapesten, már egy kanyi vasat sem kap. Azt gondolom, az ilyen befektetőnek csak akkor szabad társaságiadó-kedvezményt adni, ha elmaradott térségben hoz létre szolgáltatást. A fejlettebb régiókban visszanyessük az adókedvezményt, a beruházás létrejöttéhez pedig, bárhol is valósul meg, maximálisan az összérték 5 százalékáig járulunk hozzá. 1,2 milliárdot kapott a Givaudan is, ezért vállalja, hogy legalább öt éven keresztül 370 embert foglalkoztat. A magyar kormánynak már három év után megtérül ez a pénz a személyi jövedelem- és a társasági adóból. Az egy dolgozó foglalkoztatására jutó támogatás sem fogja meghaladni az 5 millió forintot, csak kivételes esetekben. Bár a szerződést még nem hoztuk nyilvánosságra az Audival, ebben az esetben sem lesz ez a pénz sokkal több. A miniszterelnök kérte, hogy a támogatások megtérülése ne legyen több több négy évnél. Itt nincs pénzosztás, és ezt a befektetők is tudják. Ilyen feltételekkel is jönnek.

Becsey Zsolt: Most már nem kell kitalálni semmi újat, csak meg kell találni magunkat. Fotó: Karnok Csaba
Becsey Zsolt: Most már nem kell kitalálni semmi újat, csak
meg kell találni magunkat. Fotó: Karnok Csaba

– Afrikában, Ázsiában is tárgyalt nemrég. Milyen szempontok alapján dől el az, hogy hol keres a magyar állam gazdasági kapcsolatokat, befektetőket?
– A fölívelő gazdaságú országokat keressük, és oda is elmegyünk, ahol a hetvenes-nyolcvanas években a magyar termékeket, szakembereket, újításokat ismerték, megbecsülték. Ilyen például az arab világ. Mindent elkövetek annak érdekében, hogy ezek a kapcsolatok újból helyreálljanak, hogy a magyar vállalkozásokat megrendelési, közbeszerzési piacokhoz juttassuk. Ez nem hiábavaló munka, mert ott is vannak lehetőségek, ahol nem gondolnánk. Egy szélsőséges példa: a személyiigazolvány- és dokumentációgyártásban jó néhány erős cégünk van, és vannak olyan fizetőképes országok, amelyek épp most készíttetnek új dokumentumokat. Ilyenkor minden a kormányközi kapcsolatokon múlik. A másik feladat azoknak a befektetőknek a megszólítása, akik a mi gazdaságunkban gyengébbnek számító területre jöhetnek, tehát nem magyar versenytársakat ütnek el a lehetőségtől. Ilyen például Makón a Givaudan. Az egymillió új munkahely létrehozásával az a cél, hogy az ország önjáró legyen gazdaságilag – mert 3,8 millió foglalkoztatottal nem lehet az.

– A Givaudan épp azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy fejletlen régióba települt. Hogyan látja, lesznek-e követői, a megváltozó körülmények között van-e esélye a Dél-Alföldnek arra, hogy felzárkózzon?
– Itt mindig szorgalmas emberek éltek, jó a munkaerő, a körülményekkel volt gond, de az autópályák révén az infrastruktúrával már nem lehet probléma. Most már nem kell kitalálni semmi újat, csak meg kell találni magunkat. Szerintem a mezőgazdaságra épülő élelmiszeripar bővítése hoz fejlődést, a másik talán az egészségipar.

– Ha átmegyünk a Vajdaságba, magyar üzletekkel találkozunk, megvetette a lábát a Fornetti – de vajon milyen esélyei lehetnek a szomszédban a kis- és középvállalkozásoknak?
– Azt tapasztalom, hogy egyre jobbak. Épp most fogok tárgyalni Bojan Pajtic vajdasági kormányfővel, egy ottani fürdőfejlesztésben érdekelt magyar vállalkozással írunk alá szándéknyilatkozatot. Azért fontos, hogy a magyar vállalatok átlépjenek a határon, mert multikká válnak, megerősödnek, és haza fogják hozni a profit egy részét. A haszon mindig az anyavállalatnál jelenik meg. A magyar gazdaság drámájának is épp ez az oka, hogy a külföldi cégek évi 4–4,5 milliárd euró profitot visznek ki. Nekünk is kellenek tehát magyar multik, amelyek hazahozzák, amit külföldön keresnek. Ilyen a világ.

– A magyar uniós elnökség idején Matolcsy György elnököl az Ecofinben, az Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsában, de a magyar oldal politikai képviseletét ön látja el. Ez milyen feladattal jár?
– Főleg költségvetési ügyekkel foglalkozom, például a 2012-es uniós büdzsé előkészítésén dolgozom. Az a cél, hogy jöjjenek létre azok az egyezségek az Európai Parlament és a tagállamok kormányai között, amelyek tavaly, tavalyelőtt elmaradtak. Az éles presztízsharc miatt majdnem meghiúsult az éves költségvetés elfogadása, ezt a helyzetet jó lenne most elkerülni.

Olvasóink írták

 • 12. bambinaXX 2011. március 10. 15:47
  „macs - pont ez lenne a lényeg: a magyar beszállítókat versenyképessé tenni, mert ők is munkát adnak-és így lenne jövőkép többek számára. Ez folytonos tanulást igényel, de elengedhetetlen, ha nem akarunk a betanított munkás-szerep szintjén megrekedni. Egy cég minél nagyobb hozzáadott értéket termel, annál nagyobb profitot realizálhat. vas és acél országa nemigen leszünk, a mezőgazdaság sem erős...”
 • 11. borcsokzsolt 2011. március 10. 13:40
  „Kínai munkások vagyun.
  Pár dollár meg egy kis leves azt levagyunk tudva.
  És mindezér csak heti 60 órát kell dolgoznunk minimum 2-3 műszakban.
  A család meg le van szarva!
  Dolgozni azt kell!!!!!!”
 • 10. macs 2011. március 10. 12:05
  „Ja, és még egy kérdés:
  "Azért fontos, hogy a magyar vállalatok átlépjenek a határon, mert multikká válnak, megerősödnek, és haza fogják hozni a profit egy részét. A haszon mindig az anyavállalatnál jelenik meg. A magyar gazdaság drámájának is épp ez az oka, hogy a külföldi cégek évi 4-4,5 milliárd euró profitot visznek ki. Nekünk is kellenek tehát magyar multik, amelyek hazahozzák, amit külföldön keresnek. Ilyen a világ."
  A nálunk lévő multikat ott ütjük-vágjuk, ahol tudjuk, de a magyar cégeket arra biztatjuk, hogy merjenek akviziciókat csinálni, mondván hozzák haza a profitot. Nem kéne egyforma mércével mérni?”
 • 9. macs 2011. március 10. 11:49
  „7. bakosandras,
  igaza van, hogy a nem azért kell minőségi termék, szerződéses fegyelem stb., hogy egy multi beszállítójává váljon a cég, hanem azért, mert ez a normális. A szavak szintjén ez nagyon szép, de a gyakorlatot nem igazán látom.”
 • 8. zoltanszabo 2011. március 10. 11:17
  „T. 3. Az, hogy a multik betelepültek és ilyen feltételekkel gyanítom sok politikus nagy vagyonokat keresett a bolton. Már akkor se a nép érdeke volt szemelőtt, hanem egyes politikusoké.
  Nem ismeretlen tettesé : mert akik a szerződéseket aláírták---gondolom még felelősségre lehetne vonni.
  Makón pl. a török kebab gyár, pl kapott / ha jól emlékszem / 888 millió Ft, pár éve most talán 5 embert vettek fel !!!?????”
 • 7. bakosandras 2011. március 10. 11:08
  „"Szépen hangzik, de vannak olyan magyar vállalkozások, melyek képesek megfelelni a külföldi cégek elvárásainak? Hány cégnél van meg az a munkakultúra, szerződéses fegyelem, minőségi termék, amit a multiknak el lehet adni? " Ahogyan én tapasztalom, sok helyen megvan. Végső soron nem is azért kell minőségi termék, szerződéses fegyelem stb., hogy egy multi beszállítójává váljon az a cég, hanem azért, mert ez a normális, remélem, ez azért kijött az interjúból.”
 • 6. deszkás 2011. március 10. 10:41
  „Kitétellel de dicsérte a Bajnait?”
 • 5. macs 2011. március 10. 10:40
  „Szépen hangzik, de vannak olyan magyar vállalkozások, melyek képesek megfelelni a külföldi cégek elvárásainak? Hány cégnél van meg az a munkakultúra, szerződéses fegyelem, minőségi termék, amit a multiknak el lehet adni? Másik kérdés, a külföldi cégek magyar leányvállalatai magyarok, vagy külföldiek?
  Egyébként a multik nem csak kereskedelemmel foglalkozó cégek, hanem pl. a Nokia, Suzuki, Opel, Audi is multi!!! Sőt a Mercedes is!!!!”
 • 4. bambinaXX 2011. március 10. 09:58
  „navégre! csak így van értelme beengedni őket..”
 • 3. niagara 2011. március 10. 08:48
  „Basszus, nem lehet igaz, hogy 20 év óta nem volt képes egyik kormány se rákényszeríteni a multikat, hogy úgy működjenek, mint nyugaton. Ott nem a külföldröl összevásárolt szemetet árulják, mert olyan törvények vannak.”
 • 2. jozko 2011. március 10. 08:08
  „A koppintás ellenére is megmaradna a magyar mentalitás...
  És ez elég a bukáshoz!

  M dörzsöltek vagyunk-ez a magyar mentalitás.
  Csakhogy amikor minket dörzsöltek, sokan már csillogtak!
  Ezt valahogy sokszor és sokan elfelejtik!
  Tanulni, tanulni, tanulni-unalmas, elkoptatott szloge-de igaz!”
 • 1. Norman_Bates 2011. március 10. 07:24
  „Eleve minek kellett beengedni?
  Kurva nagy ész és kreativitás kellett volna egy pl. tesco lekoppintásához.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakon szúrt egy fiatalt a halálra gázolt Roland

Információink szerint nyakon szúrt egy 20 éves fiatalt halála előtt az a szintén 20 esztendős egyetemista, akit hétfőn este gázolt halálra egy kamion Újszegeden. Tovább olvasom