Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Magyar sikerek a hollandiai agárversenyen

Domaszék - 17 országból 698 kutya vett részt a hollandiai Oirschotban a július közepén megrendezett coursing Európa-bajnokságon. A Hungária Agár Klub nagy sikerrel vett részt a megmérettetésen: a magyar agár fajtában kutyáik mindkét nemben első helyen végeztek. Pan, a domaszéki Bácskai család büszkesége is szépen helytállt a „nyúlvadászaton".
– 1974-ben született az első kutyám, azóta megszállottként foglalkozom a négylábúakkal. Egy időben francia buldogokat is tenyésztettünk, de ma már csak agarakat, azon belül pedig whippet fajtájú ebeket nevelünk. Több mint harminc ilyen állatot tartunk Domaszéken, közülük került ki a másfél éves Pan, aki 8. helyezést ért el a hollandiai Oirschotban megrendezett coursing Európa-bajnokságon július közepén. Tudni kell, hogy az 5-8. helyen holtverseny alakult ki, így csak egy hajszállal maradtunk le a dobogóról – meséli Bácskainé Katalin, aki férjével, Bácskai Zsolttal tenyészt és versenyeztet whippeteket. Mára aranykoszorús mestertenyésztőkké nőtték ki magukat. A kutyák trenírozásába lányuk, Fruzsina is szívesen besegít. Rövid szállóigéjük jól árulkodik arról, miért szeretik a versenyzést: „a coursing számunkra nem más, mint ökörsütés, tánci-tánci és kaland".

Az agárokról

A fajtán belül rendkívül sokféle agarat különböztetnek meg: például afgán, angol, perzsa, orosz, spanyol és magyar agarat, vagy éppen whippeteket. Utóbbiak kedves, simulékony, intelligens, közép méretű kutyák, amelyek felnőtt korukra átlagosan 8-15 kilogrammos testsúlyt és nagyjából 50 centiméteres marmagasságot érnek el. A whippet igen egészséges fajta, sérülései gyorsan gyógyulnak és elég magas életkort tud elérni – 14 évesen is igen eleven lehet.

– Három éve élesztettük újra itthon a coursinget, amelyet magyarul falkavadászatként szokás emlegetni. A versenyen két kutya fut egyszerre szájkosárban és mezben, a feladatuk az, hogy egy gép által húzott műnyulat űzzenek. A whippetek nagyjából 50-60 kilométeres óránkénti sebességgel száguldanak a füvön. A bírók ötféle szempont alapján osztályozzák őket: a pontozásnál a gyorsaság, az űzési kedv, a fordulékonyság, az intelligencia és a kondíció számít. Nagyon sok edzés előzi meg a megmérettetéseket. Hetente öt napon kerékpározunk vagy sétálunk a kutyákkal egyenként négy kilométert, hogy az állóképességüket fejlesszük. A megfelelő gyorsaság elérése érdekében heti egyszer 300 méteres rövid egyeneseket futnak, a fordulékonyságukat pedig labdázással tudjuk javítani – mondja Bácskainé Katalin, aki elárulja: saját magát is kondiban tartja az edzésekkel.

A néhány száz tagot számláló Hungária Agár Klub színeiben indult a hollandiai versenyen Pan mellett az a két magyar agár is, akik nemükben az első helyen végeztek 17 ország 698 négylábúja közül. Pénzjutalom nem járt a szereplésért, a legügyesebbek emlékül bajnoki takarót kaptak a dicsőség mellé.

Jövőre hazánkban, Gödöllőn rendezik a Coursing EB-t június 8-tól 10-ig, amely hatalmas lépés a magyar agarászat és a turisztika számára is. Már folyik az előkészítő munka, amelynek egyik legproblémásabb része a szálláskeresés – ez ugyanis Bácskaiék szerint kutyával nem egyszerű feladat.

Olvasóink írták

  • 1. sevenof9 2011. augusztus 01. 12:27
    „egy-ket fenykep nem artott volna...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdára találtak a Verdák 2 ajándékcsomagok! Nyertél?

Villám McQueen, a legmenőbb versenyverda ismét visszatér, ezúttal az európai versenypályákra. Kisorsoltuk az ajándékcsomagokat. Tovább olvasom