Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Magyar Turandot készül a Dóm térre

Szeged - Szakítva a szabadtéri hagyományaival külföldi sztárok helyett fiatal magyar énekesekkel magyar nyelvű Turandot-előadást tervez a Dóm térre a produkció rendezője, Kesselyák Gergely karmester, aki szeretné megújítani és népszerűbbé tenni az opera műfaját.
A Reök-palota zöld szalonjában ismertette elképzeléseit a Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonnyitó produkciójáról, a Turandotról az előadást rendezőként jegyző Kesselyák Gergely. A szabadtéri művészeti tanácsadója elmondta: az utolsó igazi operaszerző, Puccini születésének 150. évfordulójára tűzték műsorra a komponista befejezetlenül hátrahagyott népszerű hattyúdalát – a közismert Alfano-féle zárással.

Szakítva a szabadtéri hagyományaival nem eredeti nyelven, hanem magyarul játsszák a Turandotot, emiatt nem külföldi sztárokat hívnak a főszerepekre, hanem olyan tehetséges fiatal magyar énekeseket kérnek fel, akik a Dóm téren énekelik először az operát. Kesselyák kérdésre sem volt hajlandó konkrétumokat elárulni a formálódó szereposztásról, azt viszont elmondta: a feszített próbaidőszak miatt idén csak a rendezésre vállalkozik, a karmesteri pálcát másra bízná. Jövő nyáron, amikor visszatér a produkció, már a dirigálást is vállalja.

– Ma Magyarországon teljesen elbillent a mérleg az olasz nyelvű operajátszás felé, pedig magyar nyelvű előadásokra is szükség lenne ahhoz, hogy a fiatalok is megszeressék a műfajt. Hiszek abban, hogy ha értenék, akkor élveznék is ezt a csodálatos muzsikát – hangsúlyozta Kesselyák Gergely, aki bemutatta a díszlettervet is, és különleges fényhatásokkal, 21. századi technikával izgalmas látványvilágot ígért.

Kesselyák Gergely rendezőként a nyári Turandot-produkció díszlettervét mutatja.
Fotó: DM/DV

A szabadtérin eddig az operaelőadások voltak a külföldieknek is szóló, nemzetközi jellegű „kirakatprodukciók", ezért is sokan kétkedve fogadták a Turandottal kapcsolatos terveket.

– A műfajok megújítását az operettel kezdtük, a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő is azt igazolta, hogy jó úton járunk. Az opera megújítását is fontosnak tartjuk, a fiatal közönséget szeretnénk megnyerni azzal, hogy magyarul mutatjuk be a Turandotot. Külföldi sztárokat azért sem tudunk most meghívni, mert négy új produkciót tervezünk a nyárra, ami óriási kiadást jelent. Ez persze nem azt jelenti, hogy ismeretlen kezdők lépnek majd fel, hogy mást ne mondjak, a címszerepre Rálik Szilviát szeretnénk felkérni, akit a Nabucco és a Csárdáskirálynő után nem kell bemutatni Szegeden – árulta el Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója, aki hisz abban, hogy a magyar tehetségek számára is bemutatkozási lehetőséget kell biztosítaniuk.

Sztár Turandotok a Dóm téren

Puccini utolsó műve a legnépszerűbb operák közé tartozik azok közül, amelyeket a Dóm téren többször is műsorra tűztek. A jégszívű kínai hercegnő hanggyilkos szerepére mindig igyekeztek külföldi sztárokat meghívni. Már az 1938-as első bemutatón sem kisebb egyéniséget hallhattak a szegediek, mint a Milánói Scala világhírű szopránját, Gina Cignát. A következő évben is műsorra tűzték az operát, akkor a bécsi Staatsoper magyar sztárja, Németh Mária, 1965-ben pedig az angol Amy Shuard alakította a címszerepet – utóbbi partnere Kalafként a neves bolgár tenor, Nikola Nikolov volt. 1974-ben az olasz Maria Angela Rosatti, 1989-ben a bolgár Szvetlana Kotlenko és Misura Zsuzsa, 1991-ben pedig az olasz származású argentin szoprán, a Metben is fellépő Adelaide Negri volt Turandot. Az utóbbi két előadássorozatban az argentin Daniel Munoz énekelte Kalafként az operairodalom legnépszerűbb áriáját, a Nessun dormát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koktélruha Floridából

Szeged - Januárban elkezdődik a báli szezon, amikor több ezer, a felnőttkor küszöbén álló szegedi középiskolás készül a nagy estére. Tovább olvasom