Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Magyar választás, külföldiek szemével

Magyarországon élő külföldieket kérdeztünk: elmennek szavazni? A gyrosárus számára furcsa a választás lehetősége, a magyar állampolgárságot már megszerző orvos szerint az ő szavazata is számít. A kétszeres olimpiai bajnok sportolónőt kampányrendezvényre is hívták, de nem vállalta.
Fotó: Gyenes Kálmán
Habár tizenöt éve él Ali (képünkön) Szegeden, magyar állampolgárságért még nem folyamodott.

– Minek az? – tette fel a kérdést. Szavazni így természetesen nincsen jogosultsága, de ezt nem is bánja. – Dolgozom, hazamegyek, utána irány a kiskert. Nekem ennyi bőven elég – mondta a csupa mosoly gyrosárus.

Alinak egyébként is furcsa dolog a választás lehetősége: Líbiából jött Magyarországra, mely ország élén Moammer el-Kadhafi áll már harminchat éve.

– Ott még szavazni sem lehet – mondja Ali, aki a magyar politika iránt nem mutat nagy érdeklődést. Annyit azért elárult: az elmúlt években egyre nehezebben tud megélni gyrosos standjából. – Líbiában csak egyfajta „tehén" van, Magyarországon rengeteg – utalt képletesen a számtalan adófajtára, amit a magyar államnak kell fizetnie.

Atif Iskander szülész-nőgyógyász orvos már 1979-óta él Szegeden, a magyar állampolgárságot is megszerezte. A kérdésre, hogy elmegy-e szavazni, határozott igennel válaszolt. Az eredetileg egyiptomi–szudáni állampolgárságú orvos úgy érzi: a hazánkban eltöltött több mint huszonöt év magyarrá tette.

– Tíz éve még hazautaztam szavazni, amikor választásokat tartottak szülőhazámban. Ma már nem teszem ezt, hiszen Szegeden élek, itt dolgozom, magyarnak érzem magam – mondta Atif Iskander, aki a politikai eseményeket nagy figyelemmel követi. A mostani választások előtt is élénken érdeklődik a politika iránt, hiszen minden parlamentbe kívánkozó pártnak határozott elképzelése van az egészségügyről. – Hogy az ígéretekből mit valósítanak meg a pártok, az a jövő zenéje. Már eldöntöttem, kire adom a szavazatomat, de ez maradjon az én titkom – mondta a szülész-nőgyógyász.

– Mikor is lesznek a választások? – kérdezte megkeresésünkre kétszeres olimpiai aranyérmes kajakosunk, Janics Natasa, akit a dunavarsányi edzőtáborban értünk el. A huszonhárom éves bácskapalánkai lány egyszer ugyan szavazott már életében – nem Magyarországon, hanem Szerbiában. Hazánkban „első szavazónak" minősül – magyar állampolgárságát két évvel ezelőtt szerezte meg.

– Nem tudok sokat a magyar politikáról, de fontos, hogy akik érzik, mi lenne jó az országnak, elmenjenek szavazni – mondta. Miután megtudta, hogy az országgyűlési választások első fordulóját most vasárnap tartják, úgy döntött, elmegy szavazni. – Csak azt nem tudom, kire adom a voksomat. Valószínűleg kikérem majd a párom és az ismerőseim tanácsát is – mondta a kajakos. Natasa azt is elárulta, az előző hét végén a fővárosban tartott egyik pártrendezvényre őt is megpróbálták elcsábítani: szóljon néhány szót a választókhoz. Ő azonban, amellett hogy ideje sem lett volna a szereplésre, nem akarta elkötelezni magát egyik oldal mellett sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom