Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Magyarázzuk az utcaneveket

Szeged - Dugonicsról és Széchenyiről teret és utcát is neveztek el Szegeden. A textilgyár és a fonógyár már rég oda, de az egykori ipartelepre vezető út őrzi a múltat, és az „elvtársi időket" sem hagyja feledni némely elnevezés. Rápillantottunk néhány megyebeli térkép utcanévjegyzékére.
– Legalább 100–120 új, vagy megváltoztatandó elnevezést gyűjtöttünk össze 2003 nyara, előző Szeged-térképünk megjelenése óta. A sorszámos kiskerti utak egy része nevet kapott, ez a korrekciók jó részének magyarázata. Ugyanakkor a baktói övezetben maradt a sorszám, de betűvel kiírva: például nem 1., hanem Első szerepel az utcanévtáblán – kezdi sorolni az érdekességeket Firbás Zoltán, a Szeged legújabb hivatalos várostérképét közreadó Firbás Térkép Stúdió vezetője.
Eltévedhet az idegen, ha nem ellenőrzi a tulajdonnév után a közterület típusát is a szegedi térképen. Mert például utca neve, miközben Petőfiből létezik sugárút, Temesváriból és Tisza Lajosból körút, Dugonicsból és Rákócziból tér, sőt: Vitézből köz is Szegeden.

A főváros nevét körút és út egyaránt viseli a Tisza-parti városban. Az út valóban a Budapest felé tartó régi, még a postakocsik által is használt nyomvonalat jelöli. A Budapesti körút nem vezet a fővárosba, mint ahogy semmi köze a település megközelítési irányához mondjuk Felsővároson a Debreceni vagy a Kecskeméti utcának. Hasonlóképpen logikátlan Alsóvároson a Röszke, Rókuson a Szatymazi, Szentmihályon a Mátra utca elnevezése.

Nincs már gyár, de a név utal a valaha domináns iparra: a Textilgyári úton, vagy a Kenderfonó utcán. Egykorvolt létesítményre emlékeztet az újszegedi Lövölde út, a móravárosi Menhely utca, vagy Szőregen a Gőzmalom, a Palackozó és a Bánya utca, illetve az Ipartelepen az Ikarusz köz is. Ugyanakkor a klebelsbergtelepi Kisvasút vagy Mozdony utca, illetve a Sínpár sor a valaha arra pöfögő gőzösöknek állít emléket. Ismerőseim szerint sose működött a környékükön vasgyár, mégis Vasgyár az egyik alsóvárosi utca neve.

– Illő lenne a város önkormányzatának támogatnia a Szeged utcaneveit magyarázó, 1974-ben megjelent Péter László-könyv aktualizálását. A kötet az elmúlt 35 évben történt változásokat nem tartalmazhatja, holott közben lakótelepek, lakóparkok nőttek ki a földből, s az ottani közterületek sokaságának indoklására is kíváncsiak a helyiek – véli Firbás Zoltán. A településmérnök tagja a közterület elnevezések véleményezésére létrejött tanácsadó testületnek, miközben támogatja a Soroptimist Club Szeged táblás akcióját. Ennek eredménye az a több száz névmagyarázó tábla, mely a szegedi utcasarkokon segít eligazodni – a történelemben, illetve a helytörténetben is.

„Elvtársi idők" nyoma

A Zsukov tér Tápén, a Sallai Imre és a Fürst Sándor utca Petőfitelepen megmaradt a politikai fordulat előtti nevénél. Szegeden a rendszerváltozás a Marx tér nevét visszaváltoztatta Marsra, ugyanakkor Engels utcanév maradt – a szőregiek akaratából. Legalább négy Felszabadulás utcát találni még Csongrád megyei településen – a Firbás Térkép Stúdió adatbázisa szerint. Az „elvtársi idők" nyomát őrzi például Tömörkényen a Mező Imre; Székkutason a Marx, a Kun Béla és a Sztahanov; Ópusztaszeren a Komócsin Zoltán; Földeákon a Fürst és a Sallai; Öttömösön a Tolbuchin; Üllésen a Hámán Kató; Forráskúton a Tanácsköztársaság utcanév.

Olvasóink írták

 • 12. papsajt 2009. július 21. 11:08
  „Kérem valaki világosítson fel, a Dr Boross József utca miért lett Boros József, az újonan kihelyezett névtáblákon?”
 • 11. polarbear 2009. július 21. 10:10
  „Csikóspuszta-
  A mai napig is "él" a Lenin u....stb. Mer´ az olyan jót akart..”
 • 10. achilleus 2009. július 21. 10:05
  „8. hozzászólás savos 2009.07.21. 08:30
  Na azért ne általánosítsunk. Az más kérdés, hogy nagyon kevés utcát neveztek el az elvtársak tisztességes "kommunistákról", már akkor is a szenny úszott felül. De Hámán Katóval például mi a baj?? Szakszervezeti vezető /is/ volt, a "Vörös Segély" ügyében pedig lényegében karitatív tevékenységet végzett, ezért meghurcoltatást szenvedett. Nem a hámánkatók járatták le az "eszmét", és nem az ő utódaik a "haszonélvezők".
  Remélem József Attilával, Illyés Gyulával, Kassák Lajossal, Balázs Bélával nagyobb baj nincs?”
 • 9. kispacni 2009. július 21. 09:14
  „Ez igen értelmesen megszerkesztett mondat.

  " Mert például utca neve, miközben Petőfiből létezik sugárút, Temesváriból és Tisza Lajosból körút, Dugonicsból és Rákócziból tér, sőt: Vitézből köz is Szegeden."”
 • 8. savos 2009. július 21. 08:30
  „Azért vannak még ezek a mocskok most is hatalmon, mert a sok betokosodott agyú, részeges lumpenproletárt ez nem zavarja. Én még nem találkoztam jóindulatú kommunistával. Tényleg, Sztálin et. még mindi Budapest díszpolgára? Ezek szerint Hitlerről is el lehetne nevezni egy sugárutat.”
 • 7. abrakapokusz 2009. július 20. 22:06
  „Nálam a családirtó Zöld Sándorról elnevezett utca vitte a prímet.
  Zöld Sándor, mint tudjuk kommunista belügyminiszter volt 50-51-ben.
  1951-ben hivatalos tájékoztatás szerint végzett két gyermekével,
  feleségével és édesanyjával, majd öngyilkos lett.
  Az elvtársakat ez az "apróság" nem zavarta a Vasas Szent Péter utca átnevezésében.”
 • 6. Mignon 2009. július 20. 21:53
  „2 forint volt a langos.
  (Csirketollal be lehetett kenegetni fokhagyma level, az ingyen volt).
  :)”
 • 5. flexsnake 2009. július 20. 20:22
  „Oszt kit zavar? Nem estünk hasra attól sem hogy kommunista volt a suli névadója meg Marx térre jártunk lángosért.”
 • 4. madártej 2009. július 20. 18:59
  „Nincs Röszke u. Alsóvároson, hanem Röszkei. Meg ott van Kecskésen a sok kommunista veterán nevű udvar-Lengyel, Zocskár pl. vagy a Bódi Vera utca és effélék...”
 • 3. achilleus 2009. július 20. 18:34
  „első sorban: amelyek”
 • 2. achilleus 2009. július 20. 18:30
  „Nem hiszem, hogy olyan utcaneveket erőnek erejével meg kellene változtatni, akik olyan volt kommunisták nevét viselik, akik egyszerű pártmunkásként általuk igaznak vélt ügyet nagy odaadással, olykor önfeláldozással szolgáltak, ha azok a cselekedetek, amelyeket végbevittek megfelelnek az általános emberi normáknak. Így Hámán Kató, Sallai Imre vagy Fürst Sándor, utóbbiak ráadásul még balekok is voltak: "Halálos ítéletük ellen a kommunista mozgalom nem tiltakozott (szemben egy rakás "polgári" szervezettel), hanem a markát dörzsölte, hogy ilyen remek propagandát kap, s tálcán szállítanak neki két mártírt." Mező haláláról is megoszlanak a vélemények, esetleg ~baráti tűzben~ vesztette életét. Ságvári Endre viszont mai fogalmaink szerint terrorista volt. Komócsin Zoltán is maradhat, Pol Pot megye mementójaként, Ópusztaszeren - úgy látszik - nem jön be a Glattfelder Gyulára való átkeresztelés. (Itt jegyzem meg, hogy ismerek olyan falut, ahol az 1970-es évikig megmaradt egy Prohászka utca, na de akkor már kapcsoltak az elvtársak, sőt a nagy lendületben az "szent" utcákat is átnevezték: így lett "Szent Istvánból", "István király" utca.)”
 • 1. savos 2009. július 20. 18:20
  „Ha majd korrigálnak, próbálják meg a Hét vezér utcanevet külön írni. A térképen helyesen van, de az utcanévtáblán nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét témája: A kánikula

Szeged - A hét témája rovatunkban aktuális, mindenkit érintő témát dolgozunk fel. Ezúttal a rekkenő… Tovább olvasom