Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Magyarok jártak a Marson!

Szeged - A Mars bolygót idéző pályán csaptak össze emberek által irányított robotok szombaton Szegeden. A hetedik Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyét egy fővárosi mérnökkülönítmény, a Mars Poetica nyerte.
21 csapat indult szombaton a Szegedi Ipari, Szolgáltató, Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa tagintézményében megrendezett hetedik Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén, amely idén a Magyarok a Marson címet viselte. A kerettörténet szerint a Marsot rovarok akarták benépesíteni, akik nem riadtak vissza a csatától sem, az ellenséges rovarok tojásait is elpusztították.

– A rovarok a mi saját készítésű robotjaink, a tojások vagy peték pedig egyszerű pingpong labdák. Célunk minél több területet benépesíteni és megvédeni az utódokat az ellenségtől – hallottuk Daróczi Gábortól, a Mars Poetica csapatának egyik tagjától, miközben a számítógépére érkező adatokat elemezte. A robotokat a versenyzők irányították számítógépeikről, de csak minimális beavatkozással. Azokat a koordinátákat adták meg, amelyekkel robotjuk a pálya különböző pontjaira mentek. Segítségükre egy, a terem tetejére szerelt műhold, azaz egy kamera szolgált, ezen keresztül futottak be az adatok a computerükre. A parancsokat ezek és a többi csapat taktikája alapján adták.

Mindenkit maga mögött hagyott az Irodalmi lépegető.Fotó: Schmidt Andrea
Mindenkit maga mögött hagyott az Irodalmi lépegető.
Fotó: Schmidt Andrea

A feladatot nehezítette, hogy utasításaik nagy része az igazi Mars-járókhoz hasonlóan, 15 másodperces késleltetéssel jutottak el a robotokhoz. Egy fordulóban négy robot küzdött egymással, a pályán elhelyezett fészkekbe kellett letenni a tojásokat. A csapatok külön pontot kaptak az eltérő nehézségű bázisok meghódításáért, és más csapatok tojásainak elpusztításáért.

Hatalmas taktikai küzdelem után a Mars Poetica csapata nyerte az öt fordulós versenyt. A középiskolásokból, egyetemistákból, korábbi csoporttársakból összeállt csapatok járókerettel lépegető robotokat, hatlábúakat, készítettek. Akadtak olyanok, akik a többiekénél majdnem kétszer akkora robot-rovart készítettek. A végső győzelmet egy ilyen géppel induló Mars Poetica csapata szerezte meg Irodalmi lépegetőjével.

Daróczi Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök hallgatója elmondta, a nyolctagú csapat az év elején kezdett dolgozni a roboton. Az alkatrészeket korábbi versenyeken nyerték, összerakását saját maguk tervezték meg háromdimenziós szoftverrel, és gyártást is önállóan végezték. A motort a Csodák Palotája ajánlotta fel. Az Irodalmi lépegető vezérlését összesen négy számítógép végezte. A többiekhez képest rendkívül gyors mozgású robot a győztes csata utáni örömjátéknál adta fel a küzdelmet, letört az egyik flexiből készült lába. A csapattagok csak mosolyogtak: hoztak pótvégtagot is, a verseny alatt gond nélkül ki tudták volna cserélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor Albert Einstein főz, Havas Henrikkel vacsorázna

Podmaniczky Szilárd író borsóval készíti a paprikás krumplit, nagyon szereti a leveseket és a legfontosabbnak a kreativitást tartja. Tovább olvasom