Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Magyarok Párizsban: Mindenkit sokkoltak az események

Gyertyákat és ceruzákat vittek szerda este a Charlie Hebdo című hetilap székháza elleni fegyveres terrortámadásban meghalt 12 ember tiszteletére tartott megemlékezésre. Egy ott tanuló magyar lány azt mondta, az emberek szerint felerősödik az országban az iszlám elleni gyűlölet. Egy arab fiatalember pedig arról beszélt lapunknak, hogy minden igaz muszlim elutasítja a terrortámadást.
Megemlékezés Budapesten

A párizsi terrortámadás áldozatainak emléke előtt tisztelegve ma 17 órától megemlékezést szerveznek a budapesti Francia Nagykövetség elé. Az Oktogonon találkozó résztvevők 17:30-kor gyalog indulnak el nagykövetség elé (1062 Budapest, Lendvay utca 27.), ahol Tóth Károly, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke fejezi ki szolidaritását a francia újságírókkal, majd Perge Gábor, a rendezvény egyik szervezője szól a megjelentekhez. Az esemény a facebookon szerveződik.
Az egyetemen volt, óra után értesült a terrortámadásról Tóth Ágnes. A 26 éves budapesti lány nemzetközi menedzsmentet tanul az egyik párizsi egyetemen.

– Mindenkit sokkoltak az események, a híreket nézték és erről beszélgettek a folyosókon. Döbbenetes volt – emlékezett vissza a terrortámadás utáni órákra.

Megírtuk: tizenkét ember veszítette életét szerdán Párizsban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap székháza elleni fegyveres terrortámadásban. Az áldozatok közül tízen a lap alkalmazottai, ketten pedig rendőrök voltak. Évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Franciaországban.

A lövöldözés híre gyorsan terjedt, estére tüntetést szerveztek a Place de la République-ra (Köztársaság térre).

– Közel húszezren voltak, virágokat, gyertyákat és ceruzákat hoztak az emberek, hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt. De minden nagyobb városban tartottak ilyen megmozdulást – mesélte Tóth Ágnes.

A miniszterelnök háromnapos gyászt rendelt el az országban, az egyetemen is megemlékeztek a szerdai eseményekről. A diáklány azt mondta, az emberek úgy érzik, a támadás a szólásszabadság ellen irányult, a 12 áldozat meggyilkolásával 66 millió embert bántottak.

– Nem hallottam zavargásokról. Arról azonban beszélnek az emberek, hogy emiatt minden bizonnyal felerősödik az iszlám elleni gyűlölet, a terrortámadással okot adtak a radikalizmus felerősödésére. Viszont abban is egyetértés van, hogy nem szabad erőszakkal válaszolni a támadásra – magyarázta.

– Először is tudnod kell, hogy minden igaz muszlim elutasítja azt a támadást, ami szerdán Párizsban történt, mert a mi vallásunk toleráns, és ha Mohamed próféta még élne, nem fogadná el, hogy 12 embert megöljenek azért, mert megsértették őt – magyarázta Mohamed Abdelwahab. Az egyiptomi származású, 31 éves fiatalember szerint a szerdán történteket terrorista zsoldosok tették, akik önérdekből torzítani akarják az iszlámról és a muszlimokról kialakított képet Európában. – Az iszlám üdvözli a békét – tette hozzá Mohamed. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz volt az Anna kútnál

Egy autóbusz keresztbe fordult pénteken reggel Szegeden a Kakasos templomnál, a trolik és a… Tovább olvasom