Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Magyarokról írt ritkaságok

Szeged - Külföldön jelentek meg a magyarságról azok a könyvritkaságok, amelyeket október 22-éig mutat be a Somogyi-könyvtár Helyünk a világban címmel.
1488-tól négy évszázadot fog át az a több mint kétszáz kuriózum, amelyet Helyünk a világban címmel válogatott össze Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője a Somogyi-könyvtár legújabb kiállítására. A külföldön rólunk, magyarokról megjelent remekművek majdnem teljes egészében az alapító, Somogyi Károly gyűjteményéből kerültek be a szegedi városi bibliotékába.

Kivétel az a könyvritkaság, amelyet a tudós szegedi főrabbi, Löw Immánuel ajándékozott a közgyűjteménynek: Istvánffy Miklós Magyarok dolgairól írt históriája 1617-ből. Különleges a tartalma, mert az ismert, Mátyás király udvarához tartozó humanista történetíró, Bonfini munkáját folytatja. Sajátos a szerző életútja, mert egy humanista kardforgatóról van szó, aki a szigetvári Zrínyi Miklóstól tanult vitézkedni, majd az alispánságig ívelt a hivatali karrierje. A kötet születésének története is egyedülálló; Pázmány Péter későbbi esztergomi érsekre hagyta örökül a szerző a kéziratát, amelyet Tengnagel, a bécsi udvar könyvtárosa látott el jegyzetekkel, majd német nyomdát ajánlott hozzá. Nem tudni, hogyan, mindenesetre – a bejegyzés szerint – a szegedi főrabbi az udvari tanácsos tiszteletpéldányát szerezte meg, és ezt adta tovább a Somogyi-könyvtárnak.

Négy évszázad kiadványai láthatók. Fotó: Schmidt Andrea
Négy évszázad kiadványai láthatók.
Fotó: Schmidt Andrea

Toldott térkép

Az október 22-éig látogatható kiállítás legnagyobb méretű, másfél méter hosszú darabja egy oktatási segédeszköz. Egy német pedagógus rajzolt összehajtható fali tablót Az idők folyama címmel. Vízrajzi ábrához hasonlít; időrendben mutatja a népek történetét. A magyarok „folyója" 800 és 900 között tűnik fel ismeretlen forrásból, és az 1500-as években torkollik bele az osztrák birodalmi vizekbe. A népek térképének érdekessége, hogy az 1804-ben kinyomtatott laphoz 1817-ben hozzáragasztottak egy csíkot, az időközben történt aktualitásokkal.

Olvasóink írták

  • 2. baldrick 2010. július 17. 21:14
    „1. 751510
    Csak nem ismerős a hely (és az emberek)? :-) Na ott a háttérben a képen, az volt a ruhatár..
    És most jól lebuktattam magam.. :-)”
  • 1. 751510 2010. július 17. 11:55
    „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolgár folklórgyöngyök

Szerbiából, Romániából, Törökországból és Bulgáriából is érkeztek táncosok a XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra. Tovább olvasom