Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Magyarország Ausztrália mellett van?

Létezik olyan gyerektábor, ahol a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek ingyen nyaralhatnak - akár egész nyáron. Az adományokból működtetett táborok Amerikában vannak, az egyikben a szegedi egyetemista, Lukács Kriszta (24) dolgozott két hónapot.
Míg Magyarországon a szülőknek nem kis gondot jelent a gyerekek nyaraltatása, Amerikában adományokból, jól kitalált rendszer szerint működnek a gyerektáborok, ingyenesen- legalábbis a szegényebb gyerekek számára. Ezzel egycsapásra megoldják a nyári gyerek elhelyezés kérdését. Lukács Krisztina idén nyáron második alkalommal repülte át az óceánt, hogy az egyik ilyen tábor konyhájában dolgozhasson.

Kriszta álmaiban visszainteget Amerika.
Kriszta álmaiban visszainteget Amerika.

- Nyári pénzkeresetnek, tapasztalatgyűjtésnek, nyelvgyakorlásnak el sem lehetne képzelni jobb helyet. Tavaly is ebben a táborban voltam, akkor „mindenesként": füvet nyírtam, kerítést festettem. New York állam északi részén, Syracuse város közelében működik a tábor, erre szakosodott közvetítő cég nappalis egyetemistáknak hirdet ide munkát. Nagyjából egy éves procedúra elintézni mindent: speciális vízum kell, hiszen a kilenc munkahét után egy hónap utazásra jöhet: a világ bármely pontjáról érkező „dolgozók" megismerkedhetnek az Államokkal - meséli a rajz- egészségfejlesztő szakos lány, aki élete nagy kalandjának tartja amerikai kiruccanásait.

Tavaly a keleti partot járta be: Boston, Wasington, Philadelphia, New York várta. Idén Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, a nemzeti parkok érdekelték. Volt Nevadában és Arizonában. Egyetlen magyarral találkozott a táborban, egy debreceni fiúval. Vele és négy másik táborozóval béreltek autót és hasítottak az arizónai sztrádán. Egyik városban felvették az kocsit, a másikban leadták. A benzin jóval olcsóbb, mint nálunk, egy hétre a kölcsönzés 35 ezer forintba került fejenként.

- Las Vegasban még a reptéren is kaszinó van. Művilág ez, minden a luxusra, a pénzre megy. A szemet kápráztató fények a turistáknak szólnak, nappal alig látni itt embert- nyilván a hőség miatt. Éjszaka viszont luxusautók cikáznak, mindenki bulizni megy.

Vidéken, ahol a tábor is volt, a fánkon, a hamburgeren és a baseballon kívül nem sok minden érdekli az egyébként barátságos és segítőkész embereket. A farmer – póló - baseballsapka összeállítás kielégíti az öltözködési igényeiket. New York város egészen más: érzékelhető az európai kultúra, a világ tarkasága tapintható. Az európaiak igényesen öltöznek, és szebbek is, mint az amerikaiak, akik nagy átlagban elhízottak. A városban az állandó hulladékszag a hamburger illattal és a szmoggal keveredik, iszonyú zaj van. A koszos, büdös metróaluljárókban legalább 50 fok van, de a kocsik légkondisak. Sok a hajléktalan és az utcazenész.

- Mindezek ellenére fantasztikus a város, az épületek látványa. Hiányzik nekem az ottani derű. Amikor hazafelé a müncheni reptéren leszálltam, azonnal éreztem, hogy Európában vagyunk: kimérten, hűvösen fogadtak a reptéri dolgozók. Kint még a hivatalnokoknak is hi-jal köszönnek az ügyfelek. A táborban az amerikaiak nem is hallottak Magyarországról. Volt, aki szerint Ausztrália mellett van, de ezen nem kell csodálkozni, mert a gyerekek azzal sincsenek tisztában, milyen kontinensek vannak, és hogy Európa nem ország.

A legmaradandóbb élményem egy manhattani aluljáróhoz köthető: a metrót várva egy feketékből álló zenészbanda muzsikájára kaptam fel a fejem. Egy férfi énekelt, mellette vak társa dobolt. Egyre többen figyelték őket, sokan ritmusra kezdtek mozdulni. Valaki egy egydollárost tett le eléjük, ezzel elindította a lavinát: özönlöttek az adakozó emberek a zenészek felé. Semmihez sem hasonlítható élmény volt.

Olvasóink írták

  • 3. szegedivagyok 2013. szeptember 18. 11:16
    „Átlagban a magyarok tudása sem sokkal több.”
  • 2. StencilAtya 2013. szeptember 17. 17:28
    „senkit sem érdekel”
  • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 17. 14:49
    „de jó neki és most azt irigylem, félreértés ne essék, hogy ilyen bátor és egészsége engedi, hogy mozduljon és sokrétűen dolgozzon.Nagyon Aranyos, cikk, bájos, kedves hölggyel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a börtön

Költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek a kormány tervei szerint. Tovább olvasom