Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Magyarország Ausztrália mellett van?

Magyarország Ausztrália mellett van?

Létezik olyan gyerektábor, ahol a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek ingyen nyaralhatnak - akár egész nyáron. Az adományokból működtetett táborok Amerikában vannak, az egyikben a szegedi egyetemista, Lukács Kriszta (24) dolgozott két hónapot.

Nánai Márta - 2013.09.17. 14:31
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Míg Magyarországon a szülőknek nem kis gondot jelent a gyerekek nyaraltatása, Amerikában adományokból, jól kitalált rendszer szerint működnek a gyerektáborok, ingyenesen- legalábbis a szegényebb gyerekek számára. Ezzel egycsapásra megoldják a nyári gyerek elhelyezés kérdését. Lukács Krisztina idén nyáron második alkalommal repülte át az óceánt, hogy az egyik ilyen tábor konyhájában dolgozhasson.

Kriszta álmaiban visszainteget Amerika.
Kriszta álmaiban visszainteget Amerika.

- Nyári pénzkeresetnek, tapasztalatgyűjtésnek, nyelvgyakorlásnak el sem lehetne képzelni jobb helyet. Tavaly is ebben a táborban voltam, akkor „mindenesként": füvet nyírtam, kerítést festettem. New York állam északi részén, Syracuse város közelében működik a tábor, erre szakosodott közvetítő cég nappalis egyetemistáknak hirdet ide munkát. Nagyjából egy éves procedúra elintézni mindent: speciális vízum kell, hiszen a kilenc munkahét után egy hónap utazásra jöhet: a világ bármely pontjáról érkező „dolgozók" megismerkedhetnek az Államokkal - meséli a rajz- egészségfejlesztő szakos lány, aki élete nagy kalandjának tartja amerikai kiruccanásait.

Tavaly a keleti partot járta be: Boston, Wasington, Philadelphia, New York várta. Idén Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, a nemzeti parkok érdekelték. Volt Nevadában és Arizonában. Egyetlen magyarral találkozott a táborban, egy debreceni fiúval. Vele és négy másik táborozóval béreltek autót és hasítottak az arizónai sztrádán. Egyik városban felvették az kocsit, a másikban leadták. A benzin jóval olcsóbb, mint nálunk, egy hétre a kölcsönzés 35 ezer forintba került fejenként.

- Las Vegasban még a reptéren is kaszinó van. Művilág ez, minden a luxusra, a pénzre megy. A szemet kápráztató fények a turistáknak szólnak, nappal alig látni itt embert- nyilván a hőség miatt. Éjszaka viszont luxusautók cikáznak, mindenki bulizni megy.

Vidéken, ahol a tábor is volt, a fánkon, a hamburgeren és a baseballon kívül nem sok minden érdekli az egyébként barátságos és segítőkész embereket. A farmer – póló - baseballsapka összeállítás kielégíti az öltözködési igényeiket. New York város egészen más: érzékelhető az európai kultúra, a világ tarkasága tapintható. Az európaiak igényesen öltöznek, és szebbek is, mint az amerikaiak, akik nagy átlagban elhízottak. A városban az állandó hulladékszag a hamburger illattal és a szmoggal keveredik, iszonyú zaj van. A koszos, büdös metróaluljárókban legalább 50 fok van, de a kocsik légkondisak. Sok a hajléktalan és az utcazenész.

- Mindezek ellenére fantasztikus a város, az épületek látványa. Hiányzik nekem az ottani derű. Amikor hazafelé a müncheni reptéren leszálltam, azonnal éreztem, hogy Európában vagyunk: kimérten, hűvösen fogadtak a reptéri dolgozók. Kint még a hivatalnokoknak is hi-jal köszönnek az ügyfelek. A táborban az amerikaiak nem is hallottak Magyarországról. Volt, aki szerint Ausztrália mellett van, de ezen nem kell csodálkozni, mert a gyerekek azzal sincsenek tisztában, milyen kontinensek vannak, és hogy Európa nem ország.

A legmaradandóbb élményem egy manhattani aluljáróhoz köthető: a metrót várva egy feketékből álló zenészbanda muzsikájára kaptam fel a fejem. Egy férfi énekelt, mellette vak társa dobolt. Egyre többen figyelték őket, sokan ritmusra kezdtek mozdulni. Valaki egy egydollárost tett le eléjük, ezzel elindította a lavinát: özönlöttek az adakozó emberek a zenészek felé. Semmihez sem hasonlítható élmény volt.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 3. szegedivagyok 2013.09.18. 11:16

Átlagban a magyarok tudása sem sokkal több.

Moderálásra küldöm 2. StencilAtya 2013.09.17. 17:28

senkit sem érdekel

Moderálásra küldöm 1. queenmargareth1 2013.09.17. 14:49

de jó neki és most azt irigylem, félreértés ne essék, hogy ilyen bátor és egészsége engedi, hogy mozduljon és sokrétűen dolgozzon.Nagyon Aranyos, cikk, bájos, kedves hölggyel!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...