Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Magyarország hatodik helyen áll az öngyilkossági listán

Szeged - Hazánk hosszú ideg vezette az öngyilkossági listát – mára a hatodik helyre „csúsztunk". Csongrád megyében ma is jóval többen vetnek véget az életüknek, mint a Dunántúlon. Egyre többen harminc év alattiak.
– Az öngyilkosok kilencven százaléka ad közvetlen vagy indirekt jelzést a környezetének, mielőtt véget vet az életének. Például becsönget szomszédjához, elköszön a munkahelyén, felhívja a barátait. Több mint ötven százalékuk pedig elmegy orvoshoz is. Nem mondják el, mi bántja őket, csak így jelzik, hogy bajban vannak – mondta Boncz István. Az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika egyetemi docensét a múlt hét közepén vonat elé sétáló és öngyilkosságot elkövető 18 éves szegedi középiskolás tragédiája kapcsán kérdeztük.

Öngyilkos hőseink

Boncz István szerint a magyarok egyébként is hajlamosak önkezükkel véget vetni az életüknek. Vizsgálatok bizonyítják: ha a magyaroknak meg kell nevezni egy-egy történelmi példaképet, akkor sokan Zrínyi Miklóst, Széchenyi Istvánt vagy Teleki Pált mondják. Ők mind öngyilkosok lettek.

– Ez genetikailag is bennünk van – magyarázta a pszichiáter. Sajnos a fiatalok közül is egyre többen dobják el az életüket (táblázatunkból kiderül, hogy megyénkben 2006-ban tizennégyen még harmincévesek sem voltak, amikor öngyilkosságot követtek el). Boncz István szerint náluk a kilátástalanság az egyik fő motívum. Az öngyilkosságot elkövetők 60-80 százaléka depressziós.

Múlt héten egy 18 éves középiskolás állta vonat elé Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba
Múlt héten egy 18 éves középiskolás állta vonat elé Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

– Aki egyszer öngyilkosságot kísérelt meg, és túlélte, az nagy valószínűséggel újra megpróbál végezni magával. Harminc százalékuknak ez sikerül is – beszélt a lehangoló adatokról a szakember.

Öt fiatal halott

A Délmagyarország elmúlt másfél évben megjelent számaiban is több megrázó történetre találtunk. Például annak a 24 éves szegedi orvostanhallgatónak a tragédiájára, aki egy legénybúcsú után Újkígyóson akasztotta fel magát 2006 nyarán. – Semmi nem utalt erre – mesélte akkor lapunknak a fiú egyik ismerőse. Öngyilkosságot követett el tavaly februárban egy 25 éves diák is Szegeden: kivetette magát egy Debreceni utcai panel ötödik emeletéről. Május közepén egy szintén egyetemista, 27 éves fiú holttestét találták meg a Vértói úti vasúti átjáró közelében.


Néhány nappal azelőtt összeveszett barátnőjével, öngyilkosságot kísérelt meg, a klinika pszichiátriájára szállították, ahonnan még aznap elengedték. Ezután tűnt el, a holttestét két nappal később találták meg.

Egy 30 éves szegedi férfi tavaly júliusban kötötte fel magát Szentmihálytelken. Holttestére a Kökörcsin utcai játszótéren talált rá egy helybeli férfi. Legutóbb pedig múlt héten szerdán, a már említett 18 éves szegedi középiskolás dobta el magától az életet. A fiatalember a Bajai úti vasúti átjáró közelében, a temető és a vasúti sínek között húzódó szervizúton sétálva várt a megfelelő pillanatra. Amikor a nagyállomásról kiinduló, Budapest felé tartó vonat a közelébe ért, arccal a mozdony felé fordulva, széttárt kezekkel állt fel a sínekre.

Nem kommunikálják

– A rendőrség különösen azokat az öngyilkosságokat nem kommunikálja, amelyeket magánlakásban követnek el. A közterületen történt eseményeket azonban időnként kénytelenek vagyunk közzétenni – magyarázta Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő, hogy miért nem tőlük tudja meg a média a történteket. – Az öngyilkosság a jogszabály szerint rendkívüli halálnak minősül. A nyomozó hatóság minden esetben vizsgálja, hogy történt-e idegenkezűség. Ezt követően adjuk ki a temetési engedélyt. Általában az elhunyt közeli hozzátartozóját is meghallgatjuk – beszélt a rendőrség teendőiről.


A Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly százegy öngyilkosságot vizsgáltak. Idén eddig huszonketten dobták el maguktól az életet.

Halálos régió

A statisztika szerint az öngyilkossági arányszám az 1960-as évektől a világon Magyarországon volt a legmagasabb. Százezer emberre 4500 öngyilkosság jutott. Jelen pillanatban ez a szám 3000-re mérséklődött, amivel Magyarország a hatodik helyre „csúszott vissza" a listán: hazánkat a balti államok és a szovjet utódállamok közül is több megelőzi.

Olvasóink írták

 • 15. Mese 2008. április 08. 19:19
  „Először is,aki eldobja az életét az nem normális és szerintem gyáva is!
  Főleg azok az idióta tinik,akik azért lesznek öngyilkosok,mert összevesztek a barátjukkal/barátnőikkel. Komolyan,annyi nő és férfi van még a világon!
  Aki meg depressziós,forduljon orvoshoz. Az orvosok meg igenis gyógyítsák meg. Ismerek nem egy személyt aki depressziós volt,ma pedig egészséges--egyrészt az orvosok meg a gyógyszerek,másrészt a gyógyulni akarás segíttett rajta.”
 • 14. cipelem 2008. április 08. 17:08
  „Minden rosszban van valami jó, vagy rossz után jöhet jó mondják akik egésszéges lelkületüek, én a gyengék halálának nevezném, csak így egyszerűen.”
 • 13. nemecsekerno_007 2008. április 08. 13:48
  „csanyiv

  100 ezer lakosra 4,6 öngyilkos jut egy évben. Ez azt jelenti, hogy összesen 4600 ember követ el öngyilkosságot egy év alatt.

  A cikkben félreérthetô ez a dolog, ebben igazad van.

  No.6-Sy

  A depresszió az nem befelé irányuló agresszió, az egy állapot. Az öngyilkosság az viszont egy befelé irányuló (auto) agresszió.

  Egyébként az agresszió kétféle irányultságú lehet. A befelé irányuló agresszió pl.: különféle önpusztítás (alkoholizmus, workoholics (munkamánia) sportolási mánia, drog etc...)) A kifelé irányuló változatai pedig az erôszakos b?ncselekmények (nemi erôszak, emberölés etc...)

  Magát a viselkedésmintát a 19-20. század fordulóján "vettük" át, német nyelvterületrôl. (Elôször Bp-en kezdett emelkedni, aztán a cselédként a fôvárosban dolgozók "vitték" el az ország minden részére.) Az Alföldön a török hódoltság vonalától északra alacsony, délre magas az öngyilkosságok száma.

  De ez már tényleg nem blog-terjedelm? téma. :)

  maci52 - Ennek valós veszélye van.”
 • 12. maci52 2008. április 08. 13:20
  „Ha így halad az ország akkor az arany érem is a mienk lesz.”
 • 11. csanyiv 2008. április 08. 12:52
  „Tisztelt DM, ez a szám a múltkori cikk óta még mindig nem stimmel valahol. A 100e lakosra jutó öngyilkossági szám azt jelentené, hogy az ország teljes lakosságából csaknem félmillióan (illetve újabban 300e-ren) követnek el öngyilkosságot, ez akárhanyadik olvasatra is létezhetetlen szám, amikor a természetes halálozási arány sem éri el ezt a szintet...”
 • 10. mandy ;) 2008. április 08. 12:27
  „nem is tudom miért ...”
 • 9. No.6-Sy 2008. április 08. 10:29
  „Igen-igen kevés kivételtől eltekintve majd minden embert el lehet lökni addig, hogy feladja az életét. Ha menekülésre nincs lehetősége és ha a körülményei, a terhei olyan súloysak, hogy azok alatt összeroppan, akkor bárki, bármikor feladhatja az életét. Éppen ezért sem genetikailag kódolt az öngyilkosság.

  A depresszió zömmel önmagunk ellen fordított agresszió, éppen emiatt is nagy az öngyilkosság veszélye ilyen állapotban. És ezért különösen fontos az, hogy odafigyeljünk arra, amikor a szomszéd ún. "cry for help"-ként ("segíts!") becsönget, vagy a munkatárs felhív és elbúcsúzik - mint ahogyan a cikk is írta. Sok-sok öngyilkosságot meg lehetne előzni azzal, hogy odafigyelünk a segítséget kérő, mély gödörben levő emberre.”
 • 8. nemecsekerno_007 2008. április 08. 09:56
  „aranyoska 13

  Bonz dr nem a depressziót említette hanem az öngyilkosságot. A depresszióra való haljamnak valóban vannak genetikai vetületei.
  Viszont a depreszzió az egy kóros állapot, egy betegség ellentétben az öngyilkossággal ami viszont egy cselekvés. A kettô azért erôsen különbözik egymástól. Már ha a genetikai vonatkozásaikat szeretnénk vizsgálni. :)

  A depresszió egy betegség, az öngyilkosság egy válaszreakció a felgyülemlett, megoldatlan problémákra. (ún. töménykommunikáció)

  De ez már nem blogtéma. :)”
 • 7. nemecsekerno_007 2008. április 08. 09:50
  „A Boncz István által említett genetika szerintem csak nyelvbotlás.
  Az öngyilkoságra való hajlam, nincs génekben kódolva. Szerintem ô is csupán a viselkedésminta örökklôdésére gondolt ami teljesen más és nincs köze a DNS-hez. Az már szociológia. :)

  Ha jól emlékszem 1984-ben volt a "csúcs", ebbôl az idôbôl származik a 4500 Fô/év. Ami a legszomorúbb ebben az, hogy az akkori második helyezett országban csupán fele (!) volt a magyar adatnak!

  Ez egy igen összetett probléma, nem lenne rossz ha többet és komolyabban foglalkozna a közvélemény ezzel a kérdéssel. (is)

  Semmi garancia nincs rá, hogy pár éven belül nem ugrunk 2-3 helyet elôre. Amilyen mélyen gyökerezô társadalmi és gazdasági problémáink vannak én nem csodálkoznék ezen. :(”
 • 6. aranyoska13 2008. április 08. 09:41
  „Kedves No6-SY!
  Nem tudom mi a foglalkozasa, mennyire jaratos a klinikai psichiartria kutatasaban? Boncz dr kozel 35 eves tapasztalataval emliti a depressio genetikai alapjat. On azt irja nem ert egyet ezzel.
  En magam sem vagyok psichiater, termeszettudomanyi vegzettsegem leven, azt gondolom lehet Onnek velemenye, pl. hogy nem gondolta, hogy a genetika is szerepet jatszhat e sulyos korkepben.
  Szerintem is nagy szerepe van a kesobbiekben leirt nevelesi hatasoknak, de velemenyem szerint ne OKOSKODJON az, aki nem ert valamihez szakszeruen.”
 • 5. No.6-Sy 2008. április 08. 09:27
  „Az öngyilkosság genetikai kódoltságával nem értek egyet. Azt gondolom, hogy inkább a kollektív tudattalan szintjén vannak beégve rossz minták - mint pl. azon nagyjaink is, akiket a cikk emlegetett (mellesleg hogy egy felnövekvő emberpalánta egy példaképül választott "nagyot" hogy hogyan és miként introjál a személyiségbe, az más kérdés).

  A probléma gyökere inkább a neveltetésben van. Rossz, hibás, nem hatékony problémamegoldási kézségek, a kitartás hiánya, az akaraterő és a benső erő gyenge volta, a gyenge frusztrációs tolerancia, valamint a rossz családi minták (pl. a halmozott öngyilkosság egy családon belül) ezek mind-mind elősegítik azt, hogy egy nehéz időszakban, a probléma megoldása helyett a legkönnyebbnek ígérkező kivezető utat válassza az egyén.
  Nem beszélve a nem kívánt, gyűlölt gyermekekről, vagy pl. az ún. "halálos parancsok" iszonyatos hatásairól. Stb.

  Mindenestre, véleményem szerint az öngyilkosságok oka legutoljára keresendő a genetikában; viszont problémamegoldás és gondolkodás helyett roppantul kényelmes érv mindent ráfogni a genetikára, Istenre, meg a Sorsra. Vagy akárkire. Csakhogy azzal nem megyünk előbbre.”
 • 4. bespin 2008. április 08. 08:39
  „Sajnos, távoli ismerősi köröm nagy családjában 6-8 ember ilyen módon dobta el az életét. Kivétel nélkül, rövid időn belül megoldható, nem súlyos problémák miatt tették meg. Egyikük sem volt egyetemi végzettségű, sőt a legtöbb szakmával sem rendelkező, ingerszegény környezetben felnövő és élő ember volt.Lehet, hogy intelligencia kérdését is feszegeti a rossz mutató???
  Jelzem ezzel nem akarom senki emlékét sérteni!!!Csak sokat gondolkodtam a miérteken.”
 • 3. 4 2008. április 08. 07:22
  „Végre valami, amiben az elő tíz közt vagyunk!

  Lesz ebből még első helyezés is.”
 • 2. ccc 2008. április 08. 06:52
  „Érdemes megnézni astatisztikát! A fiatalabbak még kevésbé idegesek, az idősek már úgy gondolják, majd csak lesz valahogy, a középosztály az, akinek még sok a felelőssége az életben, meg óriási a kilátástalansága!”
 • 1. yoga 2008. április 07. 23:28
  „HIBA AZ ON KESZULEKEBEN VAN!"Boncz István szerint a magyarok egyébként is hajlamosak önkezükkel véget vetni az életüknek." Ez genetikailag is bennünk van - magyarázta a pszichiáter."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A húgyúti fertőzések

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk… Tovább olvasom