Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Magyarország még mindig az ígéret földje

Szeged - 1218 hízott liba árával tartozik a Hajdú-Bét felvásárlója a mártélyi Venczel Teréziának és Börcsök Szilveszternek 2001 óta. A mostani kormány azonban csak a 2003 után megkárosított libásoknak ad kompenzációt. Történetük – ahogy az átvert búzatermelőké, alvállalkozóké – arról szól, hogy a politika a rendszerváltás óta nem tud igazságos jogszabályokkal segíteni a becsapott embereken.
Orbán Viktor miniszterelnök tavaly az M43-as autópályát építő 18 hazai alvállalkozástól kapott levelet. Arra kérték a kormányfőt, járjon közbe annak érdekében, hogy 707 milliós követelésüket minél hamarabb megkapják. Az autópályát építtető NIF Zrt.-nél nemrég azt nyilatkozták, mindent megtesznek a rendezés érdekében, de hát az állam fizetett a fővállalkozónak, nem fizethet még egyszer az alvállalkozóknak is. Az építőipar mellett a mezőgazdaságban terem a legtöbb ilyen károsult. A múlt héten a miniszterelnök segítségét kérték azok a sertéstartók is, akiknek a Pápai Hús 1913 Kft. tartozik. A gazdák azt várják, a kormány fogadja őket, és jogi segítséget nyújt nekik, mert a céggel érdemben már nem tudnak tárgyalni. Bátoríthatja őket, hogy a kormány nem érzéketlen a termelői sérelmek iránt. Azoknak a libatartóknak, akiket annak idején a Hajdú-Bét károsított meg, erkölcsi kártalanítást és segítséget ígért. A fejenként 2,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást ki is utalta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Ehhez az érintetteknek kérelmet kellett beadniuk.

A Gabona-Komplex Kft. károsultjai 2010-ben Szegeden is tüntetettek. Valószínűleg hiába. Archív fotó: Schmidt Andrea
A Gabona-Komplex Kft. károsultjai 2010-ben Szegeden is tüntetettek. Valószínűleg hiába.
Archív fotó: Schmidt Andrea

A kompenzáció hírére a mártélyi Börcsök Szilveszter és Venczel Terézia megörült. Nekik ugyanis 786 ezer 972 forinttal, 1218 hízott liba árával tartozik 12 éve a Hajdú-Bét tulajdonában álló Novofarm Rt. Csalódniuk kellett. Az igénylőlapról kiderült, a kormány csak azoknak a károsultaknak ad kártérítést, akiknek a számláját 2003. június 1-je után állították ki. Venczel Terézia a Népszabadságnak is, lapunknak is azt nyilatkozta, igazságtalannak tartja, hogy ha már az adófizetők pénzét ilyenre költik, az első Orbán-kormány idején becsapottak kimaradnak a segítségből, és szemlátomást az a célja az akciónak, hogy Bajnai Gordont lejárassa.

Hol a búza, hol a pénz?

Ha a termelők védelmét jobban szolgáló új jogszabályhoz keresnének esettanulmányokat, Csongrád megyében kettővel is szolgálhat a bíróság. 1998-ban indult nyomozás a Makói Malom Kft. ügyében, 140 magánszemély megkárosítása, több mint százmillió forint eltüntetése miatt. A 10 év múlva megszületett jogerős ítélet az igazgatót és két kollégáját felfüggesztett börtönnel sújtotta, a harmadik beosztott pénzbüntetést kapott csalás miatt. A bíróság szerint a kft. vezetői még akkor is átvették a búzát a gazdáktól, amikor már tudták, a kft. fizetésképtelen. Kimondatott: a vállalkozás a tulajdonosok hozzáállása miatt küszködött folyton forgótőke-hiánnyal, de ellenük nem indult eljárás. A pénz és a búza nem lett meg. E jogerős ítélet évében, 2009 májusában egy őstermelő, majd egy év múlva összes sorstársa tüntetett Tápén a Gabona-Komplex Kft. ügyvezetőjének háza előtt. A cég milliárdos adósságot halmozott fel, a gazdáknak 800 millióval tartozott. Elindult a végrehajtás, de a felszámoló azt mondta, hogy mivel a cégnek saját vagyona már nincs, a gazdák nemigen juthatnak pénzhez.

A Hajdú-Bét csődje annak idején tényleg sok embert, 500 családot érintett, a libatartók kára meghaladta a 2 milliárd forintot. Bajnai vezette a Wallis Rt.-t, amely a felszámolás idején a Hajdú-Bét tulajdonosa volt. Az ellenzéki politikus azzal szokott védekezni, hogy személyesen nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, nem felelős a gazdák káráért.

– 1985-től hozta nekünk a libát és a takarmányt az Oroshangya Bt., mi pedig fölneveltük, ahogyan a szerződésünkben állt – emlékezik Venczel Terézia. – A rendszerváltás előtt éjjel vitték el a libát, és az integrátor azonnal fizetett, készpénzzel. Később három hónapra fizettek, de rendben. Legutóbb már az Oroshangya neve állt a papíron, de a Novofarm hozta a kislibát. Aztán az Oroshangya embere azt mondta, vigyázzunk a Novofarmmal, lehet, hogy nem fog fizetni érte, de ezt nem hittük. Bíztunk a szerződésben, és megnyugtatott, hogy rendesen jöttek hetente mérni a libát, mekkora, mikor lehet már szállítani. El is vitték, a számla szerint a Hajdú-Bétnek. Aztán nem jöttek többet.

A mártélyi nyugdíjasok amit tudtak, elkövettek, hogy a pénzükhöz jussanak. Feljelentést tettek, de a vásárhelyi rendőrkapitányság 2002 februárjában úgy határozott, nem megalapozott a nagyobb értékre elkövetett csalás gyanúja. Levelet írtak az Igazságügyi Minisztériumnak is, segítséget kérve. Jogi felvilágosítást és tanácsot kaptak: indítsanak pert. A bíróság végül kibocsátotta a fizetési meghagyást a cég felé, eredménytelenül. Az asszonynak ráment az egészsége erre a tortúrára és a pénztelenség gondjaira.

Terézia és Szilveszter tanyája körül most csak annyi liba, csirke legel, amennyit a hűtőládába szánnak. A portát két mérges puli védi, mert a legtöbb közeli tanyában már jártak betörők. Üresen áll a hosszú szín és a libaól, amelyet a férfi épített. A felemás cserepeket a közeli tanyák elbontásakor vették. A kémény hatalmas dobkályhához szolgál. – 33 fokot kellett tartani rájuk mindig, mert ha fáztak, vagy melegük volt, nem gyarapodtak, ezért fűtöttünk – mondja Szilveszter.

– Folyamatosan szórtuk a száraz szalmát, és leszidtuk a traktorost, ha a határban sáros kerékkel ment rá az aljnak valóra, mert féltünk, hogy penészes lesz, az elhullás ugyanis a mi kárunk volt – emlékezik Terézia. – Volt, hogy emberhez szokott kislibákat hoztak. Beállítottuk a sarokba a söprűt, rátettük a piros kabátot, hogy megnyugodjanak. Szólt a rádió is nekik, és éjjel kétóránként cseréltük a vizet az itatókban. A jószágon meglátszik a törődés és a szeretet. Nem is vette el a kedvünket tőle, csak a Négy Mancs. Amikor akciózott, nem kellett több liba. Most már nem merünk megint belevágni, mert tudjuk, mekkora felelősséggel jár. Elég nekünk a nyugdíjunk, és megfogadtuk, nem panaszkodunk. Különben pedig volt egy nagy szerencsénk, amikor padlóra kerültünk: nem volt hitelünk.

NAK: tisztább viszonyokat!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tisztességes kereskedelmi gyakorlatra vonatkozó etikai szabályzatot, minősítési és ellenőrzési rendszert dolgoz ki, a kamarai választott bíróság intézménye is az átláthatóságot segíti – mondta a termelők védelmével kapcsolatos kérdésünkre a NAK kommunikációs igazgatója, Nagyné G. Pataki Ágnes. Bajba jutott tagjait kedvezményes finanszírozási, biztosítási konstrukciókkal segítené a köztestület. Az integrációk, szövetkezetek is erősek, amikor ilyen esetben a termelők érdekeit kell érvényesíteni, ezek azonban a kamara szerint „jelentős mértékben kitettek az értékesítési lánc végén álló – és a profit jelentős része felett rendelkező – áruházláncok fizetési fegyelmének".

Olvasóink írták

 • 9. Légiós 2013. július 25. 07:43
  „nem értem ebben az országba nincs felelös semmiért vegyék már elö azt a tetvet aki ezt csinálta és büntessék meg hogy menjen el az esze is bacca már meg ezt a nagy foku impotenciát ebben az országba”
 • 8. Misi72 2013. július 24. 14:06
  „Szégen ami ebbe az országba megy.”
 • 7. pala1964 2013. július 23. 14:38
  „5, véletlenül volt hatalmon, csakugyan: önmagukban kevesebb szavazatot kaptak, mint a szocialiták - na persze Torgyán doktorral (akivel a koalíciót-semmi-esetre-sem-kötő fidesz kormányzott) sikerült világlátásukról már akkor is nyomokban számot adni”
 • 6. 3ikutas 2013. július 23. 13:39
  „Mi köze az Államnak magánjogi szerződések nem teljesítéséből eredő károkhoz? A libásokhoz hasonlóan jártak ebben az Országban már nagyon sokan, megkockáztatom ötszáznál jóval többen. Őket se kártalanította senki, ezeket se, nem azért fizetjük az adót, hogy Viktor sajátjaként kezelje. Kártalanítsa őket a saját vagyonából, aztán perelje vissza az összeget Bajnaitól, vagy bárkitől. Majd legalább megtudná mire menne az "igazságszolgáltatójával.”
 • 5. dondongó 2013. július 23. 12:23
  „2001-ben még nem a fidesz volt kormányon véletlenül?”
 • 4. grafika88 2013. július 23. 10:07
  „2. alföldi
  Jól írod ! Az a pénz meg van valahol. A régi tulajdonosok kimentették még a csőd előtt. Az akkori tulajdonosoknak kéne felelősséggel tartozni..SAJÁT vagyonukkal.
  Mert ugye a milliárdokat felmarkolták, a céget becsődöltették, felszámolták. Más néven ,más székhellyel új véget alapítottak. Mert van olyan panel lakás --ahova pl. 22 céget jegyeztettek be !!

  Vajon miért a legnagyobb ADÓS pl. a Miniszterelnökségi Hívatal ?? Kinem fizetett , de elvégzett munkákat 77 milliárd ft ..követel több cég is ??? HOL a lóvé ???Miért nem fizetnek ????
  Körbetartozás miatt már 1-6 hónapban . 16 000 vállálkozás szünt meg !!

  Lehet olvasni : a fővállkozó felmarkolja a lóvét, csepegtet pár millát a balek alvállakozóknak ..és a pénzel együtt felszívódik ! Mire elszámolni kéne : KÁMFORRÁ válik.
  NA ebben is JOBBAN TELJESÍTÜNK !!!”
 • 3. pog 2013. július 23. 09:08
  „többit majd Bajnai megtéríti...de először várjuk meg,hogy a fidesz fizessen...”
 • 2. alfoldi 2013. július 23. 09:03
  „Miért az állam, azaz az adófizető kártalanít?
  Miért nem az, aki lenyúlta a pénzt?”
 • 1. Horton 2013. július 23. 07:27
  „Tudom, hogy nem a cikkhez tartozik, de azt is megírhatná a DM, hogy ma mettől -meddig zárják le a belvárosi hidat, mert érdekelne, csak sehol sem találtam.....Ugye jól tudom, hogy gyalogosan sem lehet majd rajta átmenni?....válaszukat előre is köszönöm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokoli meleg a héten: 40 fokhoz közelítünk

Sok folyadékkal, naptejjel, gyümölccsel és Angliába költözéssel védekeznek a kánikula ellen a megkérdezett járókelők. Tovább olvasom