Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 10°C | 24°C Még több cikk.

Magyarországon nincs veszély

Szeged - Egy hete érkezett haza Mexikóból a szegedi származású Zombory Petra, akit azóta – influenzaszerű tünetei miatt – a budapesti Szent László Kórházban megvizsgáltak. Mexikóvárosban élő barátja szerint túlzott az A/H1N1 által kiváltott pánik.
– Mexikóvárosban szinte kihaltak az utcák. Aki teheti, a házban marad, otthon dolgozik. Mindenki pánikol – ezt mesélte a mexikói városban élő barátja Zombory Petrának, aki egy hete érkezett haza az észak-amerikai országból.

A két, ott töltött hét alatt nem is hallott a mostanra világméretű érdeklődést kiváltó új influenzavírusról, amely miatt már 152 ember halt meg Mexikóban.

– Mire hazaértem, kitört a pánik – fogalmazott Petra. Hétvégén rosszul érezte magát, influenzaszerű tüneteket tapasztalt, ezért orvoshoz fordult. A fővárosi Szent László Kórházban kivizsgálták. A tesztek eredményét még nem ismeri, de nem aggódik, mert már teljesen egészségesnek érzi magát. Barátja, Flavio viszont beteg – ő is az influenza tüneteit észlelte. Mégis mindketten biztosak benne, hogy nem a H1N1 jelzésű új vírustörzs fertőzte meg őket. Flavio és magyar barátnője mindennap beszélnek egymással. A fiú azt kérte Petrától, ne aggódjon annyira, amennyire a híradások indokolnák. Túlzásnak tartja ugyanis azt a félelmet, amit a járvány világszerte kiváltott.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság munkatársa embrionális tyúktojásban sertésinfluenza-vírust izolál. Fotó: MTI/ Balaton József
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság munkatársa embrionális tyúktojásban sertésinfluenza-vírust izolál. Fotó: MTI/ Balaton József

Nyárra a Proko Travel nem szervez mexikói utat, a legközelebbi időpont október vége. A körutazásra eddig tízen jelentkeztek – nemcsak Szegedről, hanem az egész országból. Senki nem mondta vissza a foglalást. Igaz, az utóbbi napokban nem is volt új jelentkező – tájékoztatott Prónay Gyula, a szegedi központú cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ha a járvány világméretűvé válik, az nemcsak Mexikótól veheti el az emberek kedvét, hanem az utazástól általában.

Négyesre emelték a riasztási fokozatot

Egy fokozattal, hármasról négyesre emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet hétfő éjjel. A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését – emberről emberre. A négyes fokozat jelentése: már bizonyítottan emberről emberre terjed a vírus.

– Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák – közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján Budapesten. Hétfő óta csaknem 400-zal nőtt a gyanús esetek száma, a haláleseteké viszont nem emelkedett ezzel arányosan. A kórtól eddig az Amerikai Egyesült Államokban, illetve Kanadában nem halt meg senki. Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tiszti főorvosa hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg nincs veszély.

Ha mégis gyanús esettel találkoznának a dél-alföldi régióban, azt a beteget a szegedi I. belgyógyászati klinika fertőző osztályára irányítanák – tájékoztatta lapunkat Tombácz Zsuzsanna. A régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője hozzátette: most felmérik a védőoltások mennyiségét, de különösebb járványügyi intézkedésre egyelőre nincs szükség, hiszen nincsenek sertésinfluenzás betegek térségünkben.

Hőkamera, törlőkendő Ferihegyen

A Ferihegyi repülőtéren tegnap kihelyezték azokat a figyelemfelhívó plakátokat, amelyek tájékoztatják az érkezőket: ha rosszul érzik magukat, jelentkezzenek a reptér egészségügyi szolgálatánál. Az önként jelentkezőket kikérdezik egészségi állapotukról. Azokat, akiknél felmerül a gyanú a fertőzésre, a Szent László Kórházban kivizsgálják. A héten valószínűleg felállítják a hőkamerás kapukat is, ezek a lázas utasokat szűrhetik ki. Az utasbiztonsági ellenőrök maszkokat, kesztyűket és higiénés törlőkendőket kapnak.

Olvasóink írták

 • 11. Dittike 2009. április 30. 18:06
  „Sztem igenis hogy van veszély....nem kéne olyan nyugodtnak lenni..”
 • 10. bo 2009. április 30. 09:15
  „Azt mondják, hogy Magyarországon a Pilisben van a világ közepe!, hát pont ez nem gyűrűzne be?!....ÁÁÁÁÁÁ”
 • 9. IVY 2009. április 30. 09:12
  „5ös a fokozat mától!”
 • 8. KamuNeni 2009. április 30. 08:08
  „Persze ez a kijelentes hogy MO-n nincs veszely, egy nagy hulyeseg, mert az egesz vilagon veszely van tole es epp a mai nyugati hiradok mondjak hogy Pendemic.
  A magyarok elorelatasat es joslasait talan nem kellene hangoztatni mert eddig sosem jott be.”
 • 7. jq 2009. április 30. 07:51
  „Kedves DM!
  Embrionális tyúktojás nincs. A tyúktojásban levő embrióban viszont tenyészthetők vírusok (lévén, hogy csak élő szervezetben képes szaporodni). A hölgy a képen nem izolálja a vírust, hanem valószínűleg beoltja vele a tojást, szaporítási céllal. Az a kis kereszt azt jelzi, hová kell szúrni a tűvel, hogy jó helyre menjen az anyag (ezt előzőleg a tojás lámpázásával állapítják meg)
  További jó félretájékoztatást!”
 • 6. Turofánk 2009. április 30. 06:48
  „Még szerencse,hogy Flavio azt mondta,hogy nem kell aggódni!Szegény Petrának már Szegeden sem volt jó a magyar cerka.”
 • 5. +36 2009. április 30. 06:13
  „Magyarországon NINCSEN és nem is lesz válság!
  ismerős a duma? vagy már elfelejtettétek?
  igaz ez nem is válság...ez sokkal rosszabb!
  EZ A NAGY SZAR!
  Lehet, h a Nemzeti Bank elnöke mondta ezt?
  EGYKUTYA!”
 • 4. +36 2009. április 30. 06:10
  „ez sajnos a már szokásos hülyítés, blabla ....itt Mo-on annyi minden nem "gyűrűzött" be! ( ez volt a korábbi mocsok rendszer egyik szar jelszava!)

  Legutóbb a VÁLSÁG volt ilyen...asszem az épp aktuális Gordonkánk mondta el!!!
  Tesztnek jó volt ...már akkor nem hitte el senki!
  Lett is belőle miniszterelnök. Pfujj!
  EZ kell a tökéletlen magyarnak???”
 • 3. smalltown 2009. április 30. 00:04
  „Mindenutt veszely van, csak nalunk nincs. Panikkeltes se jo, de ez a hulye szoveg sem......”
 • 2. Sziti 2009. április 29. 20:43
  „Ami ma nincs az nem jelenti azt, hogy holnap sem lesz.”
 • 1. homer 2009. április 29. 19:55
  „"Magyarországon nincs veszély.."
  Ja, majd ez is elkerül bennünket mint a gazdasági válság! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi falugrók nyaktörő mutatványai

A nyaktörő mutatványokat az egyik népszerű videómegosztó portálra is feltöltötték a magukat Assassins PK Clan-nak nevező fiatalok. VIDEÓVAL Tovább olvasom