Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Májátültetésre vár a féléves Peti

Egy szegedi édesapa máját ültetik át féléves kisfiába egy észak-németországi klinikán. A háromtagú család a múlt héten utazott el Kielbe, hogy a szakorvosok megkezdjék a szülők és a kisfiú műtét előtti kivizsgálását.

– Péter születési rendellenessége a mi szakmánkban nem mindennapi eset – mondta Pintér Sándor, a Szegedi Gyermekklinika emeritus professzora. A féléves kisfiú epeútrendszere nem fejlődött ki rendesen, így a máj nem tudja a megfelelő mennyiségű epét kiválasztani, majd kiüríteni a bél felé. Az emésztés szempontjából a szervezetnek azonban erre nagyon nagy szüksége lenne.

Pintér Sándor professzor a szegedi gyermekklinikán Fotó: Schmidt Andrea

Amit lehetett, a Szegedi Tudományegyetem gyerekklinikájának orvosai megtettek. A kiváló szakmai felkészültségű Tornyos Szabolcs főorvos úr sikeresen megműtötte a kisfiút, de hamarosan világossá vált, hogy májátültetésre van szükség – magyarázta a professzor, aki a család barátjaként tanúja volt az elmúlt hónapok történéseinek.

Kieli kilátások

– A szobám ablakából kilátni a tengerre. Ma egy tengeralattjárót láttam elúszni – meséli József, az édesapa, aki a műtéttel kapcsolatos kilátásokról egyelőre nem kívánt nyilatkozni. – Folynak a vizsgálatok, és még biztosat nem tudni. Addig nem is szeretnénk nyilatkozni, amíg a műtét hepienddel nem zárul – közölte József, aki annyit elárult: felesége, Mária és a féléves Petike is jól van. Nagyon hálásak a magyar és a német orvosoknak egyaránt. Most látja csak, hogy milyen komoly erőbefektetést igényel egy-egy ilyen beavatkozás megszervezése.

– Annyit kérek minden jó szándékú embertől, imádkozzon értünk, hogy Peti szervezete ne vesse ki magából az új májat. Amint hazaérünk, részletesen beszámolunk tapasztalatainkról, addig azonban nyugalomra van szükségünk – fejezte be a beszélgetést József.

A szerv, mely nem öregszik

Szegeden vese és szív

Hazánkban vese-, szív-, máj- és hasnyálmirigy-átültetést végeznek. A magyar betegek tüdőtranszplantációit jelenleg Bécsben oldják meg, bár ehhez Szegeden és Pesten is megvannak a személyi és tárgyi feltételek – és olcsóbb, illetve kevésbé körülményes is lenne itt az ellátás.

Az első nem budapesti hazai szívátültetést a Szegedi Tudományegyetem kardiológiai központjának vezetője, Bogáts Gábor hajtotta végre 2005 májusában Illusztráció: Frank Yvette

A szegedi sebészeti klinikán végezték el Kelet-Európa első élődonoros veseátültetését 1962-ben – amit csak húsz évvel később követett a második. Halott donorokból származó vesét azonban 1979 óta már több mint ezerszer ületettek be rászoruló betegeknek a szegedi sebészeti klinika transzplantációs osztályán. Évente nagyjából 50-60 veseátültetést végeznek Szegeden, de a régióból még másik 170-180 beteg vár új vesére.

Szívátültetés eddig csak egyszer volt Szegeden: 2005. május 26-án Bogáts Gábor főorvos, a II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ szívsebészeti osztályának vezetője és Babik Barna aneszteziológus a SOTE két orvosának segítségével hajtotta azt végre. Az új szívet kapó 37 esztendős nő azóta egyre jobban érzi magát.

Néhány év múlva már megvalósulhat az első májátültetés Szegeden – nyilatkozta lapunknak 2006 elején Szenohradszky Pál. A SZTE Sebészeti Klinikájának osztályvezető főorvosa szerint hamarosan indulhatna a tüdő-, szigetsejt-, de akár a csontvelő-átültetési program is.  
– A budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján 1995-ben kezdődött meg a májtranszplantációs program. Kezdetben 20 beteg esetében volt lehetőségünk májátültetésre, köztük volt egy-két gyerek is.
Ma évente körülbelül 50 beteg esetében történik májátültetés – vázolja a hazai helyzet alakulását Szőnyi László doktor, a budapesti I. számú gyermekklinika egyetemi docense, aki a Májbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke is.

Jelenleg a 10 kilogramm alatti gyerekek májátültetése külföldön, az észak-németországi Kielben történik. A kieli klinika rendelkezik azzal a felszereltséggel, hogy a kontinens minden tájáról fogadja a májtranszplantációra váró kicsiket.

– A máj, noha egységes szervnek látszik, lebenyekből áll. Ezeket jelentős sebészi ügyességet kívánó módszerrel el lehet különíteni és eltávolítani. Műtétkor a felnőtt máj néhány szegmentumát ültetik be a csecsemőbe. A beültetett májdarab együtt nő a gyerekkel – válaszolta Szőnyi doktor arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy egy féléves kisbaba az édesanyja máját kapja meg.

Az életkorral a máj nem öregszik, így akár egy 50-60 éves ember máját is megkaphatja egy csecsemő, és az sem fontos, hogy családtag legyen a donor.

A komoly vizsgálatok és a szervátültetés egészségügyi költségeit a magyar egészségbiztosítási pénztár fedezi. A két-három hónapos procedúra azonban anyagilag teljesen tönkreteheti egy-egy család helyzetét. Hónapokig fizetés nélkül vagy táppénzen, az itthoni lakás rezsiköltségeit is állni kell valamiből, nem beszélve arról, hogy külföldön is meg kell élni valamiből. Ezeknek a járulékos költségeknek a fedezésére, a családok megsegítésére hoztuk létre a Májbeteg Gyerekekért Alapítványt (számlaszám: 11670009–07819800–70000006) – mondta Szőnyi László, aki szerint ilyen helyzetben segíteni kell a családokon.

Az esély: 80-85 százalék

– A német és magyar orvoskollégák szerint 80-85 százalék a valószínűsége annak, hogy a transzplantáció sikerrel jár – biztat Pintér professzor. Úgy gondolja, hogy az elmúlt fél év alatt a fiatal szülők hite és reménysége megerősödött.

El tudták fogadni, hogy gyermekük egy olyan betegségben szenved, ami nem túl gyakori, de a gyógyítására jelentős az esély.

Kónya Márián a terhessége miatt fellépett súlyos szívelégtelenség miatt kellett szívátültetést végrehajtani Szegeden. A kétgyermekes anyuka azóta jól érzi magát Fotó: Schmidt Andrea

– Lassan már ötven éve, hogy újszülöttekkel, koraszülöttekkel foglalkozom. Az elmúlt öt évtized alatt nagyon sok, rendellenességgel született beteggel találkoztam, és rengeteg családdal kellett végigharcolni a gyerekükért folytatott küzdelmet – mondja a professzor, akinek ma is elve: az embereket nem szabad illúziókba ringatni, világosan meg kell mondani, mi várható. – De ha esély van a gyógyulásra, azt erősíteni kell a családban. Hiszem, Marika és József hite olyan szintű, hogy ami jót megkaphatnak, az meg is lesz nekik.

– A gyógyászatban nélkülözhetetlen a hit – hangsúlyozza Pintér Sándor. – Ha egy beteg elveszti a reménységét és a hitét abban, hogy meg tud gyógyulni, őt garantáltan el fogjuk veszíteni. A munkatáborokat és a Gulágot megjárt emberek sorsa mutatja ezt a legjobban. Akik a szívükben feladták, soha nem tértek haza. A hit még azt is el tudja fogadni, ha nem úgy végződnek a dolgok, ahogy azt mindenki szeretné. Ez nagy kegyelem. Ennek a párnak pedig megvan ez az égi adomány.

Olvasóink írták

  • 2. denisa 2009. november 16. 16:00
    „Jó napot!Én slovákiából vagyok.Az én keresztlányomat is aki 2 éves lessz másodszor transzplantálták,és édesapja adott neki májat.Németországba Essenbe.”
  • 1. Toldi Gergely 2008. július 03. 17:45
    „Hello Mindenki Nek Nekönk Csaladban mar volt ijen maj át ültetés és hál istenek sikeres volt remélem nekik is fog sikerülni sok sikert és jok a német orvosok nem kel félni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét ország konyhája a Hansági Ferenc Szakközépiskolában

– „Fish and beer", azaz hal és sör a mi nemzeti eledelünk – kezdte az észt konyha… Tovább olvasom