Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Május 1. – a munka ünnepe

Szeged - Május elsején sok helyütt májusfát állítottak a természet újjászületésének szimbólumaként. A székelyek jakabfának, hajnalfának is nevezik. A források már a XV. században is említik ezt a szép szokást, de eredete valószínűleg még régebbi, egy római pogány szokásból eredeztethető.
A májusfához való fát a legények éjszaka vágták ki az erdőn, feldíszítették szalagokkal, virágokkal, tojással, borral, és a lányos házak elé állították. Ezzel adták a falu tudtára, hogy melyik lány tetszik nekik. Néhol a házakat is felékesítették zöld lombokkal. Sok helyütt pünkösdkor „kitáncolták" a fát, azaz kidöntését mulatságokkal, tánccal ünnepelték.
Május elseje eredetileg a termékenység ünnepe volt. Ezeknek a több napig tartó fesztiváloknak a késői utóda lett a majális. Hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat ünnepli.

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10–16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a roppant hangzatos – hazánkban a Beatrice együttes által is feldolgozott – nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) szlogennel.

Május elsejei felvonulás Szarvason a hatvanas években. Fotó: DM/DV
Május elsejei felvonulás Szarvason a hatvanas években.
Fotó: DM/DV

A nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, amelynek során a hagyományosan munkásünnep a 20. század folyamán lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát, először a Szovjetunióban, majd a II. világháború után kialakult szocialista–kommunista keleti blokk országaiban, illetve a világ más pontjain később született azonos ideológiájú államokban, ahol – épp az ideológiából kifolyólag – az egyik legnagyobb nemzetközi szocialista ünneppé nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan az eredetileg a munkások ünnepének hívott napot a munka ünnepévé változtatták a szocialista blokkban, mivel ez jobban megfelelt az uralkodó rezsimeknek. Az elnevezés a diktatúrák bukása után is megmaradt a volt szocialista országokban.

Május 1-jén nemcsak a munkások, a katolikusok is ünnepelnek, Jézus nevelőatyjára, az ácsra emlékezve. Munkás Szent József ünnepét 1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa. Korábban a szent tiszteletének hónapja általában március volt, Magyarországon is.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2010. május 03. 22:05
    „Nem ! Az adófizetők ünnepe ! Szeged Liget !!!!!!!!!!!!!!! ( zárójelbe a szívása ! A jelenlévők 33 % -a nem fizetett adót )

    osztva 3 -al - kiürülne Újszeged !”
  • 1. gróf 2010. május 03. 11:13
    „Ha valaki teljes terjedelmében akarja olvasni ezt a csodás cikket...az megteheti itt:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/A_munka_%C3%BCnnepe”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amuri leopárdmacska a Szegedi Vadasparkban

Különleges ragadozóval, egy amuri leopárdmacskával találkozhatnak a látogatók a Szegedi Vadasparkban. Tovább olvasom