Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Május 25. - az eltűnt gyermekek világnapja

Szeged - Május 25. az eltűnt gyermekek világnapja, amelyet az érdekükben alakult Európai Föderáció felhívására 2004 óta tartanak meg. Azért pont ezt a napot választották, mert 1979. május 25-én veszett nyoma New Yorkban a 6 éves Etan Patznak. Ő volt az első „tejesdobozos gyerek", akit többek között úgy próbáltak megtalálni, hogy fényképét, adatait a dobozos tejek csomagolására nyomtatták.
A világnap célja, hogy reflektorfénybe kerüljön a figyelemfelhívás, a megelőzés lehetőségeinek, eszközeinek bemutatása. Az idei évben hazánkban egyébként is kiemelt hangsúlyt kapnak a gyermekbántalmazási ügyek, a gyermekeltűnések és az ezekhez kapcsolódó prevenciós eszközök, stratégiák, hiszen 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve.

Magyarországon tízezernél is több gyermek és fiatal eltűnését jelentik be évente. Az okok igen sokfélék lehetnek, az 1 napon belül megkerülő gyerekek esetében gyakori a játékba való belemerülés, a kalandvágy, néha egy-egy veszekedés, apróbb sértődés vezet a szökéshez. A félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több esetet regisztrálnak a hatóságok, ilyenkor az elcsatangolás gyakori oka az iskolai kudarc, a tanulmányi eredmények miatti felelősségre vonástól való félelem. Azokban az esetekben, amikor az érintettek csak több nap vagy hét után térnek vissza családjukhoz, többnyire az elhanyagoltság, a nyomasztó családi légkör, az állandó konfliktusok, esetleg a rendszeres fizikai bántalmazás is szerepet játszik. Egy ilyen közegből kikerülni sokaknak megkönnyebbülést jelent – még akkor is, ha esetleg tisztában vannak a csellengés veszélyeivel, lehetséges következményeivel. Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiataloknak sokszor nincs kihez fordulniuk, pénz és támasz nélkül könnyen válhatnak különféle bűncselekmények (gyermekprostitúció, fizikai bántalmazás) áldozatává, egyes esetekben pedig maguk lesznek elkövetők.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az ÁGOTA Alapítvány és Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szakmai támogatásával – az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva – 10 ezer példányban gyermekprostitúció elleni tájékoztató-figyelemfelhívó kiadványt készített, amelyet az oktatási intézményekben, fiatalok által látogatott helyszíneken, rendezvényeken terjeszt majd.
Az utóbbi években megyénkben az otthonról eltűntek száma 80 körül volt évente, a gyermekotthonból történő szökések száma ennek akár az ötszöröse is lehet – ezeknél az eseteknél természetesen figyelembe kell venni, hogy vannak olyan fiatalok, akik akár 5–6 vagy még több alkalommal hagyják el engedély nélkül az intézményt.

Magyarországon a figyelemfelhívó kampányok mellett évek óta nagy segítséget nyújt az eltűntek felkutatásában a Csellengők című televíziós műsor is. Emellett remélhetőleg az 1000 lámpás éjszakája elnevezésű kampány és program is hozzájárul, hogy minél több gyermek kerülhessen vissza otthonába. A nálunk is elindult a tejesdoboz-akció szerepe a tengerentúli példához hasonlóan többrétű. Egyrészt segíthet az eltűntek felkutatásában, másrészt arra ösztönözheti a szülőket, hogy még inkább figyeljenek oda gyermekeikre, és életkori sajátosságaiknak megfelelő módon figyelmeztessék őket a rájuk leselkedő veszélyekre.

Csete Ágnes
rendőr őrnagy,
áldozatvédelmi referens,
CSMRFK BMO

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs áram az Árpa utcában

Csak új bérleti szerződések után jöhetnek a kártyás mérőórák. Tovább olvasom