Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Május 31. a nemdohányzás világnapja, percről percre

Szeged - Horváth Attila kollégánk 11 napja nem dohányzik. Szubjektív önértékelés.

23.09 Estére minden nap megfájdul az állkapcsom bal fele a rengeteg rágástól, ma sincs ez másképp. Szidom az engem kiröhögő hajléktalan nőt délutánról, mert pontosan tudta mi lesz este. Most van a második holtpont. Nehéz lesz elaludni lefekvős cigi nélkül...

20.21 Rájövök, hogy nem is volt olyan jó ötlet írni az egészről. Így még inkább a fejemben van a rohadt cigi.
Ma már elment egy 200 grammos szotyi, fél zacskó tökmag, barátom kislányait is kifosztottam: rágcsálnivalójuk nagy részét felzabáltam. Viszont alig több mint 3 óra, és kibírtam még egy napot.

18.10 Munka után barátomnál vacsorázok. Felesége kiválót főzött. Kaja után megkínálnak sörrel. Nem kérek, nem kísértem a sorsot.
Számolok kicsit: reggeli, kávé, értekezlet, kávé, délelőtti ötletelés, ebéd, kávé, cikkírás, várakozás a kollégára, politikus telefonon, kávé, hajléktalan, munka vége, bolt után, vacsora és még ki tudja...Már csak tippelek: -15 szál, ami kb. 528 forint.

15.55 Szex után?
Töltött cigit szívó hajléktalanokkal beszélgetünk a kollégával, róluk írunk riportot. Kitérünk a bagózásra. "Kaja előtt, kaja után, kávé mellé, buszra várva. Mindig jól esik" - magyarázza egyikük, miközben egyik cigiről gyújtja meg a másikat. Neki is mesélem, hogy szoknék le. Kiröhög: "na és szex után mit csinálsz?"

* * *

19 percenként hal meg valaki a dohányzás miatt, Magyarországon évente 35 ezren. A magyarok az Egyenlítő hosszának 48 szorosát füstölik el évente. Szubjektív nemdohányzó világnap percről percre.

Ez a 11. nap, hogy nem dohányzom. Egyetlen szálat sem szívtam. Nem ünneplem a nemdohányzás világnapját, ugyanis még dohányosnak tartom magam, végleges leszokás nem tudom mikor következik be.


14:11 Újabb tények a kardiológusoktól, hátha motivál kicsit: A "dohányzási világranglistán" hazánk dobogós helyre került. Ez azt jelenti, hogy évente 35 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében: ez a szám az éves halálesetek mintegy húsz százalékát teszi ki. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként meghaladja az évi háromezer szálat. Ezek a szálak egymás mellé helyezve mintegy 250 métert tesznek ki, vagyis a magyarok mintegy kétmillió kilométernyi cigarettát - az Egyenlítő hosszának 48-szorosát - füstölnek el évente.

12:30 Holtpont
Az első komoly holtpontja egy leszokóban lévőnek az ebéd utáni néhány perc. Jól laktam, járnék egyet az udvaron egy kávéval, elszívnék egy cigit... Marad a szotyi, ami igencsak fogyóban van. Érdekes, hogy a szokásos bagós köhögőroham még mindig jelentkezik, legtöbbször ebéd után jön elő, ahogy ma is. Tipp az ebédnél: számold ki a pénzt is, ne csak a szálak számát.

Tehát ebéd után így állok: -9 szál, +317 forint (középkategóriás cigiről van szó)

11:18 Tippek a kollégáktól
1. "Minden reggel meg kell beszélni az embernek magával, hogy AZT A NAPOT  (nem azt a hetet, hónapot, évet…) kell kibírni cigi (vagy egyéb cucc, kinek mi) nélkül. Hosszabb távú fogadalmat tenni általában nem annyira hatásos, egy napot meg valahogy csak ki lehet bírni. Neked ráadásul 11-et már sikerült, hajrá!"
2. "Nem kellett volna rászokni." 
3. "NE SZOKJ LE! Cigizni jó!"
4. "Úgy sem fog sikerülni."

Köszönöm.

10:30 Közben adatokat olvasok a a Magyar Kardiológusok Társaságának közleményében: nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalok is egyre többen váltak és válnak a cigaretta rabjává, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy minden ötödik 10 éves már elszívta az első cigijét. A 13 évesek között már 50 százalékos az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 cigizett. Sokan a szülőktől látják, és szívják. Minden ötödik gyerek egy doboz cigit szív el passzív dohányosként egy hétvége alatt. Ha jól értelmezem, akkor ez a magyarokra vonatkozó adat.

9:08 Láncdohányos kollégával megyünk le a "kijelölthöz" értekezlet után. Amikor abbahagytam a cigit, megfogadtam: tartom a rituálékat, kísérem a bagós munkatársakat, csak éppen szotyizni fogok. Itt is kettő ment volna el, mivel kávézunk is. Tehát -5.

8:14 Még negyed óra a reggeli értekezletig, de már az udvaron vagyok. 2 hete 2 szálat is elszívtam volna ennyi idő alatt. Eddig -3- szálnál járok.

7:38 Reggeli kávé. Ez a legrosszabb pontja a napnak. Az amúgy is lassan két hete tartó apátia ilyenkor tetőzik. 22 napraforgómagot rágcsálok el a csészém mellé, miközben lakótársam cigisdobozát szagolgatom. Pontosan tudom, hogy szánalmas.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. seawasp 2012. június 02. 13:00
  „Jól tetted Attila, és akkor lenne a legszebb, ha soha nem kezded el! :-D

  Most olvasom ,,Dr. Somfai Attila: Fulladok, köhögök - COPD-s vagyok?" c. könyvét, és milyen jó, hogy soha nem gyújtottam rá!

  Úgyis fizetni fogsz a sok bagóért! :-(”
 • 20. aaronkaa 2012. június 01. 09:20
  „Kedves Horváth Attila mikor fog rájönni, hogy a cigi mellett irgalmatlan sokat kávézik? Az se túl egészséges...
  Éleg csak rákeresni a ´kávé´ szóra a cikkben.
  Nem szemétkedésből írom, de a spórolás mellett azt is nyomon lehetne követni, hogy a kedves kolléga
  mennyivel többet tudna dolgozni, ha nem lennének azoka hosszú kávé és cigi szünetek...
  Bocs :-)”
 • 19. Kaccat 2012. június 01. 04:30
  „nem is értem egyébként, hogy mindenhol megtiltják, de a költségvetés jelentős részét képezik a jövedéki adó...
  Nem értek egyet azzal, hogy egyértelműen megtiltják a vendéglátóhelyeken a dohányzást. Kötelezzék a tulajt, hogy jól látható helyen ki kelljen írnia, hogy az adott hely dohányzó vagy nem.
  Az emberek pedig majd eldöntik, hogy bemennek e oda, vagy sem...
  Én még mindig azt mondom, hogy amíg fejben nem dönti el valaki, hogy leszokik, addig nem fog menni (ideig-óráig igen, de iszonyatos kínlódás lesz, ahogy a cikkírónál is.)
  Ha komolyan gondolja, érdemes beruházni e-cigire, nem olyan, de legalább ha nagyon rájön, akkor van mihez nyúlni.”
 • 18. abri47 2012. május 31. 21:45
  „Gratulálok mindenkinek aki letette!
  Sztem ez a nagy felhajtás a cigi körül van akinél fordítva hat, mint volt is aki írta. Azt gondolom fontos, hogy legyen valami motiváció a leszokáshoz. Nekem eddig nem lett. Próbáltam a tapaszt és a teát is, átmeneti sikerrel. Kocogtam is, aztán jött néhány esős nap, meg valami bosszantó helyzet és vége. A folyamatos önkontroll is sok energiát visz el, mert igyekszem nem túlzásba vinni. Azért kösz jól vagyok, és utálom mikor a dohányosokat szapulják. Ha az utcán vagyok és az autók büdös füstjét szagolom, azt sokkal károsabbnak érzeml”
 • 17. sss 2012. május 31. 21:30
  „13-14 évesen -amikor kezdtem- nem szív olyan komoly mennyiséget az ember (na jó gyerek), de a katonaság alatt, szolgálat közben napi 3 doboz sem volt elég néha; azután persze alább adtam...
  húsz év után, idén hagytam abba, de még dohányos vagyok :)
  nem hiszitek el mennyien szívják! már úgy értem most már feltűnik. :)
  meg az is, hogy vannak szagok és illatok is, újra! :)
  Mindenik aki abba akarja hagyni: hajrá, kitartás, menni fog!
  Annak aki meg szívni akarja mért ne cigarettázhatna?! (Ha nem akarod, hogy cigizzek akkor én nem akarom, hogy te ne cigizz!)
  RESTECPA! :)”
 • 16. cucusz 2012. május 31. 20:24
  „Kb 3 év után, közben még egy slukk sincs, lehet elmondani,hogy leszoktam a cigiről. Fél év kihagyás után még lazán visszaszokik az ember. Mivel nem elsősorban a test kívánja a cigit hanem a pszichéje. Ezért hülyeség a különféle tapaszok, nikotinos rágogumik stb.”
 • 15. sanci2121 2012. május 31. 18:21
  „Ennek örömére elszivok akkor ma 2 doboz cigit. :)”
 • 14. Maros13O 2012. május 31. 18:17
  „Van valakinek egy cigije !?”
 • 13. kalkutta 2012. május 31. 18:14
  „Füvesemberrel értek egyet. Meg Habsburg Ottóval.

  Valóban a kismértékű alkohol fogyasztás jótékony hatású. A cigi sem lenne káros ha nem több mint napi 3-5 szál.

  A leszokáshoz jó a testmozgás de még jobb egy alapos életmód/környezetváltozás. Pl. elköltözni jó messzire.”
 • 12. mackópajtás 2012. május 31. 17:14
  „"Legalább annyian halnak meg manapság alkoholos máj- és szívelégtelenségben, mégis egymást érik a sör-, bor- és pálinkafesztiválok."

  Ezek a fesztiválok nem azért vannak, hogy ott részegre igya az ember magát, hanem, hogy jól érezze magát pár pohár bor,sör vagy pálinka társaságában (az más kérdés ,hogy van aki félreértelmezi, de aki ilyen helyekre berúgni jár az berúgna a kocsmában ha nem lenen a fesztivál...)
  Másrészről pedig a kis mértékű alkoholfogyasztás jótékony hatással van a szervezetre, de ugyanez a cigiről nem mondható el.”
 • 11. Füvesember 2012. május 31. 16:57
  „Habsburg Ottó egyszer azt nyilatkozta: ....."Mióta leszoktam a cigarettáról, csak egyetlen szálat szívok el évente, a dohányzásellenes világnapon. Utálom ugyanis, hogy megszabják, mit tehetek meg".....
  Őt azért talán senki nem nevezné bárdolatlan bunkónak. Én mélyen egyetértek vele és halálosan rühellem ezt a keresztes hadjáratot, amit a dohányosok ellen folytatnak manapság. Legalább annyian halnak meg manapság alkoholos máj- és szívelégtelenségben, mégis egymást érik a sör-, bor- és pálinkafesztiválok. Ha már a kardiológusokra hivatkoznak: ők azt is mondják, hogy nem kellene annyi zsírt zabálni a magyarnak, mégis baromi nagy nemzeti büszkeség övezi a "magyar konyhát", amitől egy egészségesen étkező ember legalábbis hasmenést kap... Én dohányzom és le akartam szokni, de mióta meghozták ezt az idióta törvényt meggondoltam magam. Soha nem dobtam el csikket....mostanáig! Undorítóan röhejes, ami zajlik!”
 • 10. fakandrea 2012. május 31. 14:55
  „Én 5 éve szoktam le, egy nagyon egyszerű trükkel: nem vettem cigit. Mivel elég rossz anyagi helyzetben voltam, nem volt lemondani arról, hogy bemenjek a boltba, és kiadjak 500-600forintot... Ha pedig nem volt nálam, akkor egyszerűen nem volt mire rágyújtani :) Kérni pedig nem lehet a világ végéig. Szóval csak azt a pontot kell megállni, mikor ott áll az ember a sorban, hogy ne kérjen cigit. Ha ez megvan, főleg ha 11 napig, akkor utána már a könnyebbik része jön. Cigit megvenni sosem szabad, ha már egyszer leszoktál. Soha.”
 • 9. szentmiki 2012. május 31. 13:59
  „7. atomboy, ha emberből van leszokik, az igazi spórolást az életminőség javulása, a hosszabb, egészségesebb élet jelenti, ami ugye pénzben nem igazán mérhető...”
 • 8. Kaccat 2012. május 31. 13:23
  „Atomboy: én pont az ára miatt döntöttem el, hogy lerakom... márciusban átlépte a lélektani határt az ára...
  Mondjuk én egyébként is minden hónapban megpróbálok félretenni valamit (aztán vagy sikerül, vagy nem, az utóbbi időben inkább nem sikerült). Most minden hónapban tudatosan elteszem azt a pénzt, ami korábban elment cigire.
  Na, most már, hogy nincs fűtési szezon, minimálisan autózom, örülök, hogy az a pénz megmarad.
  Egyszerűen annyival drágább az élet, hogy ez így sajnos nem mérhető...
  Aki cigizik, az úgyis megteremti a rávalót, aki nem cigizik, az is elkölti másra (egy új felső, egy csomag chips stb) észre sem veszik az emberek, és simán elszórnak ilyenekre egy csomó pénzt, még akkor is, ha egyébként igyekeznek tudatosan vásárolni, vagy lemond a szalámiról és olcsó párizsit eszik helyette...
  A rezsi kb 20%-al nőtt tavaly óta
  Akkor adjuk hozzá a benzint, az élelmiszerek árait stb...”
 • 7. atomboy 2012. május 31. 12:50
  „Sok sikert. Arrol is erdemes lenne irni, hogy mennyit sikerult sporolni, azt is, hogy mire tudtal kolteni azt a penzt, ami eddig cigire ment.”
 • 6. Kaccat 2012. május 31. 12:02
  „na így nem lehet szerintem, legalábbis hosszútávon...
  Ezt fejben kell eldönteni (ugyanúgy mint pl a fogyókúrát) és akkor nem kínlódás.
  Én márciusban tettem le. Gyakorlatilag egyik napról a másikra. Igaz két hétig volt e-cigim (normálisabb fajta) de az nem volt az igazi, így aztán két hét után azt vettem észre, hogy elő sem veszem. Arra jó,, hogy az ember elszívna egy szálat, nem vesz egy egész dobozzal, mert ha vesz, akkor el is szívja...
  Egyébként nem mondanám, hogy leszoktam, inkább azt, hogy nem cigizek.
  Ami fontos, hogy nem érzem, hogy vennem kellene cigit.”
 • 5. chsillus 2012. május 31. 11:08
  „Idén lesz 3 éve hogy nem dohányzom, sosem gondoltam volna hogy majd leszokom, de sikerült és sokkal de sokkal jobb...nem híztam, nem nassolok, nem sportolok rendszetesen, de jól érzem magam nélküle. Sok sikert mindenkinek, kitartás...:)”
 • 4. kilo 2012. május 31. 11:02
  „#2-nek igaza van. Valassz egy sportot es kitartoan(!), viszont esszel kezdd el. Tehat ha futni kezdesz, eloszor 10-20 percet vallalj, (ha kifulladtal, setalj,) majd szep lassan noveld az adagot. Par het alatt hatalmasat fejlodhetsz. De ez igaz mas sportra is, ne ugorj bele meggondolatlanul!
  Vedd komolyan es hidd el, kitolti a rossz szokasok helyet!”
 • 3. Podesta 2012. május 31. 10:53
  „Sok sikert :)”
 • 2. csöcskenőcs 2012. május 31. 10:37
  „amennyiben ráállsz a futásra vagy legalábbis valamely tüdöt igénybe vételező sport tevékenységre akor már borítékoltad is a leszokást..tapasztalat. A kettö összeférhetetlen egymással. sok sikert jobb vérnyomást, formásabb testalkatot és szebb életet kivánok minden aktuális dohányosnak, lassan 2. éve nem gyilkolom magam 9 évnyi bagzás után (ja és ne jöjünk azzal hogy most már úgy is mindegy mert már visszafordithatatlan károkat okoztam magamban és sosem fogom tudni visszaállítani az eredeti állapotokat -ez struccpolitika-, közel a második évem végéhez nemdohányosként merek büszkélkedni hogy már majdnem minden ujra a régi:) azért nyilván betenne mindenkinek ennyi évnyi füstölés ezalól énsem lehetek /lehettem kivétel de fő hogy egyre járhatóbb az ösvény amit kinéztem magamnak:)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül az Informatórium, a szegedi ˝szuperintegrált tér˝

Szegeden az új kulturális és közművelődési intézmény kétmilliárd forintból épül föl. Tovább olvasom