Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Májusban mutatja be az elmaradt előadásokat a MASZK

Szeged - Október 26-án juthat az elnyert pályázati pénzhez a MASZK Egyesület. Elvileg ebből kellett volna fedezniük a költségeiket 2011 március 1. és december 31. között.
Nem befolyásolja a MASZK Egyesület döntését az őszi programok halasztásáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közleménye, mely szerint Réthelyi Miklós miniszter szeptember 26-án 1,3 milliárd forint átcsoportosításáról intézkedett a tárca költségvetéséből a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságához. A pénz több kulturális program, illetve tematikus pályázat pénzügyi fedezetét biztosítja.

A MASZK az őszi Thealter utolsó előadása után közölte, hogy elmaradnak az októberi előadások, és egy időre bezár a régi zsinagóga, mert nem kapták meg a pályázati pénzeket a minisztériumtól.

– A NEFMI késve, ezen a héten utalta át a lebonyolító NKA-nak a pályázati támogatások fedezetéül szolgáló pénzt. Így az NKA most kezdi kipostázni a már korábban összeállított szerződéseket, amelyeket a kötelező mellékletekkel ellátva kell visszaküldeni, hogy egyösszegben megkaphassuk a számukra megítélt működési támogatás teljes összegét.

Köztartozásunk nincs, így ezen sem múlik, hogy a szerződésben meghatározott időben, esetünkben október 26-án, átutalja részünkre a támogatást az NKA. A szerződést tehát még nem írtuk alá, a támogatás , amely elméletileg 2011. március 1. és december 31. között fedezi a költségeinket, még nincs a számlánkon – tájékoztatott a MASZK-ot érintő részletekről Martinkovics Katalin, az egyesület alelnöke, gazdasági vezetője. Hozzátette: ennek ellenére szeptember végéig időarányosan teljesítették, amit a pályázataikban vállaltak.

– Ez azt jelenti, hogy amíg tudtunk, más bevételeket csoportosítottunk át időlegesen fedezetként, ami borzasztóan megnehezítette a munkát. De az utóbbi hónapokban a nálunk játszók, dolgozók, és a nekünk szolgáltatók velünk együtt azt is vállalták, hogy bizonytalan ideig várnak a pénzükre.
Martinkovics Katalin azt mondta, a tavalyi események – zárolás, majd elvonás – , és az idei csúszások – késett a pályázat kiírása, az eredmények közzététele, a szerződéskötés időpontja – miatt az őszi programok tervezésekor arra törekedtek, hogy minél kevesebb partnerük kerüljön miattuk bizonytalan helyzetbe. Így például nem számolhatott velük állandó partnerük, az Őszi Kulturális Fesztivál sem.

Arra viszont az egyesület sem számított, hogy idő előtt be kell zárniuk.
– Most is úgy látjuk, hogy felelőtlenség lett volna nyitva tartanunk, hiszen további adósságokat halmoztunk volna föl, mert ahogyan más kulturális intézménynél, a jegybevételek nálunk is csak töredékét fedezik a kiadásoknak. Az októberre tervezett vendégjátékok elmaradásával kapcsolatban természetesen egyeztettünk az érintett társulatokkal, hiszen a döntésünk számukra is bevételkiesést jelent. Megértették a helyzetet, többségében ugyanebben a helyzetben vannak, várnak a pénzükre és próbálják teljesíteni vállalásaikat. Szeptember 28-án közlemény jelent meg arról, hogy a szaktárca minisztere intézkedett a pályázati támogatások NKA-hoz történő átutalásáról. Ekkor újra konzultáltunk az érintettekkel, és minden körülményt mérlegelve abban állapodtunk meg, hogy 2012 májusában mutatják be előadásaikat Szegeden – mondta a gazdasági vezető, aki hangsúlyozta: közben tovább dolgoznak a jövő évi programok előkészítésén, folytatják az osztályterem-színházi programjukat, és koprodukciós előadásaikat is.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2011. október 07. 18:30
    „Pénzkidobás, évente 45 milla a tehetségtelen ájultak infúzió tartására !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béke-Háló találkozó

Mégis, kit kedvelsz te? – Kultúrák egymás mellett élése címmel rendezték meg pénteken az első Magyar Béke-Háló Találkozót a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban. Tovább olvasom