Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Májusban nyitna az új Pinceszínház

Bár úgy volt, november végén már az új helyen kezdheti az évadot a Pinceszínház, valószínűleg csak jövő májusban nyithatja meg kapuit a népszerű magánteátrum a Dugonics téren.
A Szegedi Pinceszínházban júliusban megismétlődött a 2004-es beázás: 800 köbméternyi víz árasztotta el a magánteátrumnak otthont adó Horváth Mihály utcai pincét. Az önkormányzattól bérelt helyiséggel együtt tönkrement a berendezés nagy része is. Két éve 4,5 milliós, idén több mint hárommillió forintos kár keletkezett. A színházat öt éve üzemeltető Kancsár József színművésznek elege lett, úgy döntött, nem kockáztat, nem játszanak tovább a régi helyen. Az önkormányzattól segítségkérésére azt a választ kapta: keressen a városban másik megfelelő helyet. Az Olasz Kulturális Intézetnek is otthont adó Dugonics tér 2. számú épület udvaráról nyílik az a pince, amit alkalmasnak talált a célra. Az IKV Zrt. cserehelyiségként fel is ajánlotta a jelenleg üresen álló, 249 négyzetméter alapterületű bérleményt. A közgyűlés pénteken valószínűleg úgy dönt: négyzetméterenként 250 forintos havi, preferált bérleti díjért határozatlan időre bérbe adja Kancsáréknak a pincét.

Szeretlek, Faust

A gyerekeknek szánt Móra-mesét, A didergő királyt szombaton mutatták be az ifjúsági házban. A Pinceszínház csapata az üresen álló Impala Házban december közepén tartja Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című darabjának munkabemutatóját. A premiert január 26-ára tervezik. Az '56-os évfordulóhoz kapcsolódó színdarab két főhőse Mindszenty József bíboros és a korszak sztárja, Jávor Pál, akiket az Andrássy úton tartanak fogva.

A csupasz helyiség színházzá alakítására azonban legalább 12 millió forintot kell költeni. Fűtési, világítási rendszert, illemhelyeket kell kialakítani, nincs még megfelelő burkolat, a színháztermet is létre kell hozni – felszerelve a szükséges technikai berendezésekkel. Kancsár József azt mondja, egyelőre mindössze 4 millió forinttal rendelkeznek, a többit pályázatokkal, a minisztérium és szponzorok segítségével, valamint jótékonysági gálával szeretnék előteremteni. A korábbival szemben nem 100, csak 80 személyes lesz az új játszóhely befogadóképessége, ám sokkal komfortosabb, kulturáltabb, vonzóbb stúdiószínházat tudnak a Dugonics téren kialakítani.

Az elmúlt években a Pinceszínház szezononként négy bemutatót, több mint négyszáz előadást tartott, évadonként 10-12 ezer nézője volt. Most a honlapja segítségével e-mailben és telefonon tartja a kapcsolatot a törzsközönséggel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették a szalmonellás húst

Folytatódik az élelmiszerek fokozott ellenőrzése. Az ellenőrök megyeszerte keresik a Pest megyei cég… Tovább olvasom